Глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що світова економіка увійшла в рецесію. Разом з експертами розбираємося, що це означає та як світова економічна криза може вплинути на український бізнес і кожного з нас.

Євген Пенцак

PhD з економіки та фінансів Лозаннського університету (UNIL), науковий керівник програми MBAF у Києво-Могилянській Бізнес-Школі.


Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва у своєму зверненні зазначила, що пандемія коронавірусу призведе до скорочення обсягу світової економіки у 2020 році.

Про таку можливість також говорить генеральний директор Світової організації торгівлі (СОТ) Роберто Азеведо, стверджуючи, що економічний спад і втрати робочих місць будуть більшим, ніж за рецесії 2008 року.

Очільниця Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард також заявила, що через коронавірус Європі загрожує важка економічна криза, подібна до кризи 2008 року, якщо терміново не вжити протикризових заходів.

Глава Федеральної резервної системи (ФРС) Джером Пауелл допускає, що економіка США, можливо, вже увійшла у рецесію, але економічна активність може швидко відновитись, якщо взяти коронавірус під контроль.

За прогнозами економістів Світового банку та інвестиційних аналітиків глобальних інвестиційних банків, відновлення світової економіки може відбутися або в другій половині 2020 року, або на початку 2021 року.

Нова економічна криза вже почалася?

На початок економічної кризи вказує один із цих факторів:

  • падіння ВВП протягом двох кварталів поспіль;
  • стрімке зростання рівня безробіття;
  • падіння продажів, що супроводжується стрімким падінням фондового ринку.

Ми бачимо, що зараз відбуваються всі ці процеси. Ступінь та важкість кризи залежатиме від того, як усі країни світу впораються з поширенням коронавірусу, як спрацюють системи охорони здоров’я, та від наявності медичних ресурсів і лікарів, що будуть спрямовані на лікування хворих.

Які наслідки вона матиме?

Особливо тяжкі наслідки ця економічна криза матиме для малого і середнього бізнесу, а також для домогосподарств, годувальники яких втратять роботу під час кризи. Тому заохочувальні заходи центральних банків і дії урядів будуть спрямовані на допомогу працівникам, які зазнають скорочень, а також на пільгове кредитування малого і середнього бізнесу.

В Україні слід очікувати хвилю банкрутств компаній малого і середнього бізнесу, падіння ресторанної, розважальної, туристичної та будівельної індустрій. Проте це може дати пожвавлення інвестиційної галузі через створення великої кількості фондів спільного інвестування, коли з’явиться багато цікавих для інвестування альтернатив. Як кажуть, наступає не тільки ризиковий період, а й період великих інвестиційних можливостей.


Марія Репко

заступниця директора Центру економічної стратегії


Рецесія – це коли економіка припиняє зростання та починає падати. Причина – коронавірус та безпрецедентні заходи для його подолання: карантин, необхідний для системи охорони здоров‘я, але вбивчий для економічної системи.

Якщо ще місяць тому прогноз зростання української економіки у 2020 році був приблизно 3%, зараз оптимісти очікують, що економіка впаде на 5%, реалісти – що на 10%, а песимісти скуповують консерви та готують лопати, щоб садити картоплю, як у 90-ті.

Багато хто вже відчув наслідки: насамперед, малий та середній бізнес, які змушені зачинити двері для відвідувачів та покупців, а також робітники підприємств, яких відправили у відпустку або звільнили. Поки що все тільки починається – на ресурсах, набраних у 2016-2019 роках, якийсь час можна протриматися. Але цей час дуже обмежений.

Ті бізнеси, які зараз працюють, можуть постраждати від трьох факторів:

  • розірвуться міжнародні ланцюжки постачання;
  • через кризу знизиться попит на їхні товари;
  • карантинні заходи передбачатимуть зупинку, яку ті, хто має недостатньо ресурсу, не переживуть.

Але є й більш-менш втішні новини: усі держави світу це розуміють, включно з Україною. Уряди підтримуватимуть як громадян, що втратили доходи, так і бізнес, який опинився у скрутному стані.


Ілюстрація: Ouch.pics