Urban Space 100 – громадський ресторан. 80% його прибутку спрямовується на реалізацію некомерційних проектів з розвитку Івано-Франківська. Співзасновниками та співзасновницями є 100 людей, які вклали 1000 $ у його реалізацію. За час існування Urban Space підтримав 38 міських проектів на загальну суму 594 820 гривень. Ідея належить платформі «Тепле Місто».

15 березня оголосили про запуск кампанії першого в Києві громадського ресторану Urban Space 500.

Відкриття ресторану планується у серпні-вересні 2017 року.

Ідея

Найбільший виклик Urban Space 500 — відтворення успішної для Івано-Франківська моделі на новому місці та з більшою кількістю співзасновників. Організатори створюють і випробовують модель – після цього франшизу поширять на інші міста.

Юрко Филюк, керівник платформи «Тепле місто»

ЮРКО ФИЛЮК

керівник платформи «Тепле місто»

— За два роки ми отримали понад 200 запитів з різних міст України та світу на відкриття закладів, подібних до  Urban Space 100. Такий попит неминуче підштовхував нас до створення моделі реплікування. Нам не було принципово, в якому саме місті з’явиться наступний після Франківська Urban. Принциповим було знайти сильних партнерів, ними стало ГО «Інша Освіта». Першочергово у них було бажання відкрити Urban Space в Краматорську. Там зараз подібні проекти потрібніші. Але порадившись, ми спільно вирішили, що відкривати франшизу у Києві буде безпечніше і логічніше. Багато киян та киянок добре знають Urban Space. Краматорськ разом з Берліном в наших планах  залишаються наступними на черзі. Другим важливим партнером, без якого не можна було би стартувати, стала компанія DRUZI, яка візьметься за адміністрування бізнес складової.

Реалізація

Діяльність проекту буде здійснюватися на основі громадської організації «Простір 500». До її складу увійдуть співзасновники та співзасновниці громадського ресторану. «Загальні збори» організації відбуватимуться 4 рази на рік у фіксовані дати. Вони обиратимуть керівні органи проекту та вирішуватимуть, які соціальні проекти для міста фінансувати.

ГО є одноосібним засновником громадського ресторану ТОВ «Ресторан 500». Директора ресторану призначає управлінська компанія DRUZI. Він підзвітний загальним зборам.

Наглядова рада у складі 5-7 авторитетних членів та членкинь буде здійснювати контроль. Наприклад, куди пішли гроші організації, як організація реагує на скарги чи пропозиції від дійсних членів і членкинь, чи усі співзасновники та співзасновниці дотримуються етичного кодексу організації.

Локація

Приміщення для простору шукатимуть на Подолі, каже координатор проекту Святослав Попов. Тут збирається потрібна для Urban Space аудиторія. Сюди легко діставатися з вокзалу. Але розгялнуть й інші центральні райони Києва.

Важливою вимогою є місткість приміщення. В одній залі на одному рівні повинні збиратися 250 людей; має вистачити місця для Urban Space Radio (частина концепції проекту — прозора радіорубка у кожному із ресторанів, — авт.) та крамниці. В Urban Space 500 розмістять сцену для презентацій та концертів. Принципово заклад не оплачує виступи, вони мають бути безкоштовні для відвідувачів ресторану.

Urban Space 500 – інклюзивний простір. Приміщення обладнають для людей з особливими потребами. Також ресторан пристосують для людей з дітьми.

Як стати співзасновником Urban Space 500:

 Розділяти ідею проекту.

 Дотримуватися етичного кодексу проекту. Кодекс передбачає порядність та рівність учасників та учасниць, а також аполітичність та прозорість Urban Space 500.

 Написати коротку мотивацію, чому людина хоче приєднатися до проекту, на адресу [email protected] або заповнити анкету на сайті urbanspace500.com.ua

 Бути готовим оплатити вступний членський внесок: 1000 $.

Наразі відомо про участь 15 людей, серед яких президентка ГО Гараж Генг Ірина Соловей, медіа-юрист Тарас Шевченко, громадський діяч Святослав Попов.

Умови франшизи

При зборі коштів «Тепле місто» отримуватиме 5% від кожного внеску. Це називається «паушальний платіж» (винагорода за право користування предметом ліцензійного договору до одержання прибутку від його використання, — ред.). Крім того, організація буде отримувати 3% від обороту ресторану. З них 2% йтимуть на підтримку Urban Space Radio. 1% йтиме на розвиток Івано-Франківська. Наразі це обов’язкова умова відкриття усіх наступних франшиз проекту.