В Україні зафіксували понад 150 випадків коронавірусу, за даними Центру громадського здоров’я (станом на ранок 26 березня). Уряд ввів режим надзвичайної ситуації та продовжив карантин до 24 квітня.

Зараз лікарні потребують апаратів штучної вентиляції легень для пацієнтів, а лікарі – респіраторів, масок, медичних халатів і рукавиць.

Раніше ми писали про благодійні організації, які допомагають людям під час карантину. Тепер розповідаємо про те, як українські бізнеси об’єднуються у боротьбі з коронавірусом.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Uber та OKKO

Міністерство охорони здоров’я домовилося з Uber про співпрацю: під час карантину компанія безкоштовно перевозитиме лікарів, які допомагають лікувати пацієнтів з коронавірусом. Цією послугою зможуть скористатися медики з Києва, Одеси, Львова, Дніпра, Харкова, Запоріжжя та Вінниці. Спочатку Uber мав забезпечити 10 тисяч поїздок, але компанія OKKO приєдналася до акції та запропонувала профінансувати додаткові 20 тисяч перевезень лікарів.

Bolt

Сервіс Bolt допомагатиме медпрацівникам київських інфекційних лікарень під час карантину: вони отримають спеціальні промокоди для безкоштовних поїздок з лікарні та в лікарню. Щоб отримати промокод, потрібно зареєструватися і пройти перевірку. Інші компанії та організації можуть фінансово допомогти проєкту.

Uklon

Uklon безкоштовно перевозитиме працівників лікарень і разом з ДонорUA запускає всеукраїнський проєкт «Таксі для донора»: донори крові у семи містах отримають безкоштовні поїздки. У Києві сервіс виклику авто безкоштовно перевозитиме людей, які тричі на тиждень мають проходити процедуру гемодіалізу – позаниркового очищення крові, від чого залежить їхнє життя.

Opti

МОЗ також домовився з компанією «Оптимальне таксі» про безкоштовні перевезення лікарів. Послуга доступна для медпрацівників з Івано-Франківська, Львова, Тернополя, Чернівців, Луцька та Рівного.

МХП

Холдинг МХП спрямував 14 мільйонів гривень на боротьбу з поширенням коронавірусу в Україні. За ці кошти куплять 1000 експрес-тестів, захисні костюми з респіраторами, окуляри та рукавички для лікарів. До 15 квітня компанія отримає апарати штучної вентиляції легень, монітори стану пацієнта, кисневі концентратори, портативні відсмоктувачі та набори для важкої інтубації.

«Нова пошта»

«Нова пошта» виділила 25 мільйонів гривень на обладнання для лікування вірусних інфекцій у лікарнях Полтави та Полтавської області.

Крім того, компанія розширює проєкт «Гуманітарна пошта України»: вона безкоштовно доставлятиме засоби індивідуального захисту до лікарень, дитячих будинків, для військовослужбовців і незахищених верств населення. Приєднатися до проєкту можна неприбутковим організаціям і благодійним фондам, реєстрація за посиланням.

UFuture та Biopharma

UFuture разом з фармкомпанією Biopharma передали лабораторії Центру громадського здоров’я обладнання, яке допомагає виявити коронавірус. Крім того, UFuture придбала в одну з лікарень Києва два апарати штучної вентиляції легень, а Biopharma – устаткування для Білоцерківської міської лікарні №3 на 5 мільйонів гривень. Ще компанії закуплять експрес-тести та маски для лікарень Білої Церкви. Загальна вартість допомоги – 12 мільйонів гривень.

«ПриватБанк»

«ПриватБанк» виділив мільйон євро на 28 апаратів штучної вентиляції легень, які отримають українські лікарні. Перші чотири апарати вже встановили у кількох лікарнях, решту доставлять в Україну на початку квітня. Їх розподілять по всіх регіонах країни.

Meest

Логістична компанія Meest виділила 20 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом. Гроші спрямують на медичне обладнання для лікарень у Львівській області.

SoftServe

ІТ-компанія SoftServe виділила 10 мільйонів гривень на медичні засоби для боротьби з коронавірусом в Україні. Корпоративний благодійний фонд компанії «Відкриті очі» спрямує їх на медичну техніку та ліки у медзаклади тих міст, де розташовані офіси Softserve: у Львові, Києві, Харкові, Дніпрі, Рівному, Івано-Франківську та Чернівцях.

Vodafone Ukraine

Мобільний оператор Vodafone Ukraine купив чотири апарати штучної вентиляції легень до лікарень у Львові, Харкові, Житомирі та Луцьку. Також компанія закупить три тисячі захисних костюмів та респіраторів і чотири і матеріали до них. Ці пристрої дають змогу проводити дослідження клітин крові та можуть опрацьовувати багато зразків поспіль.

«Епіцентр»

«Епіцентр» закупив 100 апаратів штучної вентиляції легень з Китаю, які доставлять до українських лікарень. Це лише перша партія апаратів: компанія підписала контракти на наступні поставки. Також «Епіцентр» передав сто комплектів постільної білизни та засобів особистої гігієни для пацієнтів Олександрівської клінічної лікарні.

«Укрпошта»

«Укрпошта» на час карантину запускає безкоштовну доставку посилок до лікарень. Кожен може надіслати для лікарів і пацієнтів медичні маски, респіратори, марлеві пов’язки, одноразові медичні халати, одноразові бахіли, захисні окуляри, захисні рукавиці та бинти. До обласних лікарень відсилатимуть посилки до 30 кілограмів, до лікарень у менших містах – до п’яти кілограмів. Тут перелік лікарень, куди можна надіслати посилку.

DOC.ua

Сервіс пошуку та запису до лікаря DOC.ua спрямовує весь прибуток на підтримку лікарень, щоб запобігти поширенню коронавірусу. Компанія придбає медичне обладнання для лікарень Черкас і Житомира: кисневі концентратори, кардіомонітори, захисні щитки та апарати штучної вентиляції легень.

Єдиний координаційний центр при КМДА

Благодійний фонд «Життєлюб» координує допомогу літнім людям в умовах карантину. Разом з компаніями MacPaw та Playtika фонд закупив і розфасував 2 350 продуктових наборів на 500 тисяч гривень для бабусь і дідусів, які під час карантину повинні самоізолюватися вдома. З них 390 продуктових наборів отримають діти з інвалідністю, які живуть лише з мамою.

Також мережа супермаркетів Novus щомісяця надаватиме 10 тисяч наборів з товарами першої потреби аж до припинення карантину. За логістику і доставку відповідають Uklon і «Нова пошта». Антисептики для волонтерів і соціальних робітників забезпечила фармацевтична компанія «Лекхім».

Ілюстрація: Ouch.pics