Співзасновниця Fablab Fabricator Kyiv Анастасія Люстерник – у новому матеріалі рубрики про бізнеси, інтегровані у міський простір. Керівниця цифрової лабораторії розповідає, що таке прототипування і як воно допомагає змінювати сучасні міста на краще. Зокрема – про співпрацю Fablab із «Агентами змін».

Ідея відкрити Fablab Fabricator в Україні у нас з’явилася дуже давно. Я здобувала освіту у Європейському інституті дизайну в Мілані. Для цього навчального закладу Fablab уже давно став невід’ємною частиною інфраструктури. Місце, куди можна прийти, щоби втілити свої мрії в життя – цей підхід мене дуже надихнув.

Fablab – це глобальна мережа цифрових лабораторій, у яких кожен охочий може використати набір інструментів для створення прототипів. Усього у світі зараз понад сім сотень різних «фаблабів». Головна мета мережі – підтримувати винахідництво і розвиток технологій.

 Fablab Fabricator

Рік заснування: 2016

Концепція: цифрова лабораторія

Офіс: м.Київ, UNIT.City, вулиця Дорогожицька, 1

Кількість працівників: 16

 Головна мета мережі – підтримувати винахідництво і розвиток технологій

Глобальна мережа Fablab генерує величезну кількість цікавих проектів. Зокрема, у сферах віртуальної і доповненої реальності, machine learning та smart city. На прикладі це працює так: кожен окремий Fablab знаходить на локальному рівні певну проблему, вирішує її і ділиться експертизою з іншими філіями.

Що таке прототипування?

 Є хибне уявлення, що прототипування це виключно 3D-принтинг. Та насправді друк є лише одним із інструментів для створення прототипів. Він може використовуватися для певних завдань, але на одному лише принтері ти далеко не заїдеш.

Як працює Fablab Fabricator Kyiv

Необхідне для прототипування програмне забезпечення – це дороге задоволення. Особливо ж комерційні ліцензії. Fablab Foundation, своєю чергою, це все надає мережі безкоштовно.

Fablab не є франчайзом: за користування програмним забезпеченням сплачувати відсоток центру не потрібно. Для того, аби стати частиною мережі, треба мати перелік особливого обладнання і виконувати умови хартії. Зокрема, надавати технології охочим.

За умови виконання цих вимог рішення про прийом до мережі ухвалюють десять найбільших Fablab світу. Чи складно нам було отримати позитивне рішення? Річ у тім, що у нас велика мережа контактів по всьому світу. Наші хороші знайомі – «фаблаби», зокрема, у Нью-Йорку, Берліні та Хайфі.

Fablab Fabricator – це насамперед сервіс швидкого прототипування. Ми не випускаємо власні продукти. Періодично ми робимо це для того, щоб покривати операційні видатки. Але передусім ми є сервісом: надаємо можливості тим, хто хоче розробляти продукти.

Наш офіс визначає цей підхід: він розділений на зону для команди, зону для воркшопів і кілька окремих цехів із інструментами.

У нас працює система членства. Кожен охочий може прийти і придбати собі мембершип. Згідно з видом членства, кожен може по-різному скомбінувати види потрібного обладнання. Робота з 3D-друком, наприклад, коштує 600 гривень. Абонементи різного рівня – від 2300 до 7000 гривень.

 Основна особливість Fablab Fabricator – надзвичайно широкий спектр застосування лабораторії. До нас приходять усі – від 80-річних професорів із понад сотнею патентів до школярів і студентів.

Зрозуміло, що для глибоких досліджень у певній сфері потрібне специфічне дороге обладнання.

Та недарма у МІТ наприкінці 90-х вигадали формат курсу «Як зробити практично все»: вони відібрали оптимальний набір інструментів, здатних впоратися із більшістю потреб винахідника.

 Якщо виділяти три основні сфери, із яких до нас звертаються, то це освіта, бізнес і хардверні стартапи.

В освітній сфері це насамперед пропонуємо навчання роботі з обладнанням та освоєння нових технологій.

Бізнесу Fablab надає технології для спрощення різного виду процесів. Наприклад зараз у країні будується кілька сучасних заводів. Стадія швидкого прототипування зазвичай потребує немало часу і коштів. Fablab, своєю чергою, дозволяє скоротити цей час.

Датчики змін

Fablab Fabricator Barcelona спільно з кількома іншими «фаблабами» розробили Smart Citizen Kit. Це датчик, який поєднує вимірювання рівня CO² у повітрі, а також тиску, темпаратури та інших показників, важливих для мешканців міста. На його основі ми побудували спільний із «Агентами змін» проект, інтегрований у міський простір.

Хлопці з «Агентів змін» завітали до нашої лабораторії і побачили її функціонал. Своєю чергою, показали нам «Мапу змін». Ми зрозуміли, що вони поділяють наші думки про розвиток міста. Оскільки ми активно співпрацюємо з соціальними підприємцями і намагаємося допомагати їм на безкоштовних чи волонтерських засадах, домовилися про співпрацю.

 На прикладі прототипування працює так. Скажімо, інженер (і не лише інженер-початківець, а фахівець, який працює на заводі і випускає нову лінійку продукції) винайшов певну деталь. Та від першого ескізу до готового фізичного об’єкта вона може пройти через 20-30 ітерацій. У цьому легко загубитися.

Або йдеться про спробу поєднати дві деталі. Як вони поєднуються, як одна доповнює іншу, настільки це стійка система – до виходу на виробництво кожен продукт повинен пройти всі можливі стадії перевірки. Якщо ти одразу надсилаєш продукт на виробництво у Китай і там знаходять якусь помилку – мова йде про втрату десятків тисяч доларів. Своєю чергою, ми надаємо можливість уникнути цих помилок і витрат.

Змоделював ситуацію, роздрукував модель, побачив недолік – і виправив його. За добу певний продукт може пройти усі етапи прототипування.


ЄГОР КУЗЬКОВ

координатор проекту

Ми створили у межах співпраці два датчики для використання у місті. Перший датчик передбачає моніторинг стану повітря у навколишньому середовищі. Він вимірює об’єм викидів і пилу у повітрі, а також шумове забруднення і температуру.

Цей датчик автономний і мобільний – він повністю переносний. Батарея може працювати три-чотири дні. Його можна встановити будь-де. Тобто його можна покласти у рюкзак, пройтися спочатку однією локацією, а потім іншою. І тоді порівняти результати.

Інший датчик покликаний вимірювати кількість автомобілів на вулицях. Механізм його функціонування максимально простий: машина проїжджає повз датчик, він спрацьовує, і дані надсилаються на сервер.

Випробування датчиків проходили не без пригод. Датчик моніторингу стану повітря, до прикладу, тестувався у не надто сприятливих умовах. Тож ми правильно зробили, спроектувавши його так, щоб датчик було непросто помітити на вулиці.

Ця система є дуже важливою для міста. По-перше, вона дозволяє у реальному часі стежити за ситуацією у різних районах. По-друге, дані дають можливість ухвалювати рішення. До прикладу, якщо на певній ділянці забагато машин – вулицю треба розвантажувати. Якщо рівень викидів у повітря надто високий – вживати відповідні заходи.

Нині у Києві подібний моніторинг узагалі не проводиться. Водночас у тій же Барселоні встановлено кілька десятків різних датчиків. Близько 40 датчиків можуть закрити всю територію Києва і показувати ситуацію по місту без застосування неймовірно дорогих систем.


У роботі цей датчик ми покажемо на Київському міжнародному економічному форумі. Він уже проходив тестування. Про результати тестів повідомлять самі «Агенти змін». Для нас було найбільш важливо дати їм можливість реалізувати цю ідею.

Освітня сфера

На Заході формат Fablab Fabricator має принципову відмінність: там цифрові лабораторії здебільшого підтримує або держава, або престижні університети. Тобто фактично вони фінансуються на гроші платників податків. Як приватні ініціативи у світі відкриті близько 20-30 % усіх «фаблабів».

За таких обставин допомагати молодим науковцям ми намагаємося самі. Так, ми співпрацюємо із Національною академією наук і Малою академією наук, а також з окремими університетами та школами.

Зокрема, у фізико-математичних школах ми запускали інкубаційні програми і влаштовували воркшопи. Тобто наочно показували, як працюють сучасні технології. Разом із аспірантами НАН ми ведемо проекти у сфері наноматеріалів. Вони використовують наше обладнання для тестів, захищають завдяки ньому дипломи.