З початку повномасштабного вторгнення соцмережі Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) почали масово обмежувати українських користувачів і приховувати їхні дописи про воєнні злочини РФ.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров ще в липні офіційно звернувся до компанії з листом, у якому закликав «підвищити якість модерування». Однак це не допомогло: після звільнення нових тимчасово окупованих територій, зокрема на Харківщині та Херсонщині, Meta продовжувала блокувати дописи про воєнні злочини російських окупантів.

У жовтні петиція, яка закликає президента України звернутися до керівників Google і Meta, набрала необхідні 25 тисяч голосів. Крім того, автори петиції пропонують запросити Марка Цукерберга особисто відвідати зруйновані росіянами Бучу, Ірпінь і Бородянку.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Офіційно в Meta немає заборони на поширення інформації, відео чи фото злочинів, зокрема й воєнних злочинів. Натомість є табу на речі, які потенційно можуть викликати в користувачів дискомфорт, пояснив в ефірі «Українського Радіо» керівний партнер комунікаційної агенції PlusOne Максим Саваневський.

Попри це, у березні Facebook та Instagram тимчасово вирішили не карати користувачів за висловлення закликів до насильства проти РФ. Це, однак, не стосувалося закликів щодо смерті диктаторів Росії та Білорусі Путіну та Лукашенку. Правила модерації оновили для України й ще кількох країн, серед яких Азербайджан, Вірменія, Грузія, Литва, Польща.

Meta, як і більшість великих компаній, має власні алгоритми, які автоматично блокують «неприйнятний» контент без участі модератора. Наприклад, це можуть бути невідредаговані фото мертвих тіл цивільних або військових. Якщо поширювати таку інформацію, є висока ймовірність того, що ваш контент заблокують.

Загалом стандарти спільноти Meta містять шість розділів і забороняють: пропаганду ненависті та підбурювання, шахрайство й обман, залякування та приниження, насильство та його ілюстрації, сексуальну активність, жорстокість і порушення авторського права.

Зазвичай тільки після подання скарги користувача модератор вирішує, чи розблокувати його, чи залишити заблокованим. Водночас автори петиції до президента України вказують, що скарги та дописи часто блокують, бо адміністратори, які їх розглядають, працюють у Росії.


Компанія намагається створити гарну картинку світу, де немає майже нічого поганого, тому що це допомагає їй краще монетизувати свій контент. Тобто заробляти на рекламі. Що менше поганого контенту, то люди більше живуть у відчутті прекрасної бульбашки»,

– розповідає Саваневський.

IT-розробники з Alty, які створили застосунок «РКИН: трекер втрат окупантів», також стикнулися зі схожою ситуацією. За їхніми словами, Apple попередила їх про видалення застосунку зі статистикою втрат армії РФ, якщо звідти не приберуть втрати особового складу. «Фактично вони запропонували нам «суїцид»: або ми вас, або ви самі себе», – коментують The Village Україна в Alty.

Apple все ж дозволила зберегти статистику втрат техніки, однак через «невідповідність етичній політиці» довелося прибрати дані про смерті російських загарбників. Розробники також обмежили доступ до застосунку для громадян Росії та Білорусі. Водночас на Android-приладах уся інформація показується в повному обсязі.

«Ми продовжуємо перемовини з Apple, надсилаємо їм підтвердження публікацій у ЗМІ, пояснюємо, що ці дані не містять контенту, який може травмувати когось. Але поки що позиція Apple залишається непохитною», – зазначають засновники «РКИН».

В Alty розповідають, що користувачі «РКИН» навіть запропонували альтернативні назви для блоку з втратами особового складу: замість «ліквідували» чи «вбили» використовувати «купили квитки на концерт Кобзона» чи «виявили жест доброї волі» з надією, що так Apple дозволить залишити ці дані.

«Іти неправомірним шляхом і ховати ці дані в іншому місці/під іншою назвою, щоб обійти обмеження Apple – не в наших правилах», – додають в Alty. – «Тому маємо знайти варіант, який задовольнить обидві сторони».

Як убезпечити контент від блокування

Контент українців також можуть блокувати через вживання слів «русня», «кацапи», «москалі» тощо. Facebook може фіксувати це як вияв ненависті до конкретної національності, попри контекст іншої частини повідомлення.

Терміни «треба зруйнувати та знищити Росію чи Кремль» або «необхідно вбити конкретну людину: наприклад, Путіна, Шойгу, Лаврова» – також привід заблокувати допис, зазначає Максим Саваневський.

«Якщо ви все-таки хочете донести якусь інформацію світові, то краще вживайте інші слова та перифрази, за які не будуть банити», – радить експерт.

Фрагменти фото та відео, які Facebook може визнати «неприйнятними», варто заблюрити, тобто розмити зображення.

Крім того, багато зусиль докладають і з боку Росії, щоб контент про злочини російської армії не потрапляв у широке інформаційне поле.


Радше це робиться для того, щоб користувачі на Заході не бачили тих усіх жахіть, які відбуваються в Україні [...] Рішення урядів західних країн щодо надання допомоги Україні дуже сильно залежить від того, які настрої є в населення цих країн,

– вважає представник PlusOne

Як відновити заблокований акаунт

Єдине можливе рішення відновлення заблокованого акаунта – подавати апеляцію. Facebook наразі не має офіційного представництва в України, тож інші методи звернення фактично відсутні.

«Але це працює в дуже малій кількості апеляцій. Компанія переважно ігнорує такі випадки, навіть якщо вони виправдані. Крім того, це не залежить від вашого статусу», – пояснює Саваневський.

Для розгляду публікації в автоматичному режимі достатньо лише однієї скарги, після чого алгоритми визначають, чи контент дійсно шкодить політиці Facebook.

«Є такий міф про те, що більше скарг подали, то більша ймовірність, що контент блокується. Це насправді не так», – вказує Саваневський.