Національний банк України 21 липня змінив офіційний курс долара в Україні на 25%. Від 24 лютого офіційний курс тримався на рівні 29,25 гривні за долар. Зараз НБУ підняв його на чверть – до 36,56 гривні за долар. Хоча раніше заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук повідомляв, що до кінця війни Нацбанк триматиме офіційний курс замороженим на рівні 29,25 гривень за долар.

Тепер курс долара залишається фіксованим, але і відповідає ринковому, а отже, «такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, наблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни», кажуть у НБУ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

А чим був поганий попередній курс?

Більшість операцій проводиться на безготівковому ринку. Відповідно, тут долар до 21 липня коштував 29,25. Різницю між офіційним курсом і ринковим, який уже сягнув 37 гривень за долар, покривала держава з міжнародного валютного резерву. Цей резерв вичерпується. Відповідно, держава втрачає свою економічну стійкість.

Ситуація з доларом США змінилася не лише в Україні. На це впливає і світова економіка. Тому курс на рівні 29,25 вже не відповідає реаліям і «поступово втрачає роль якоря для очікувань», кажуть у НБУ.

«Фіксований курс від початку зіграв свою позитивну роль – дав змогу знизити паніку серед населення й утримати гривню. А зараз НБУ планомірно йде до скасування цієї фіксації – це рішення давно назріло. Тому що є дискомфорт і є проблеми: експортерам і міністерству фінансів доводиться продавати валюту, втрачаючи кошти на курсі», – сказав напередодні керівник секретаріату Ради підприємців за Кабінету міністрів Андрій Забловський в інтерв’ю РБК-Україна.

Різниця між офіційним курсом і ринковим шкодила економіці. Почав розвиватися чорний ринок. Поки економіка ледь трималася на плаву, хтось нелегально заробляв. І заробляв непогано.

Сергій Фурса

інвестиційний банкір, економічний експерт, фахівець відділу продажів компанії Dragon Capital


Чому аж на 25%?

Бо це рівень ринкового курсу, пояснює в коментарі The Village Україна економічний експерт Сергій Фурса. Іншого логічного рівня немає.

Офіційний курс був 29,25, а в обмінниках скочив до 37. Тепер теж так буде?

Ні. Принаймні, не повинно, каже Сергій Фурса. «Ринковий курс має залишатися стабільним. Зараз у нього немає причин кудись там бігти. Може трошки піднятися. Але особливих причин у нього падати чи рости немає».

Станом на сьогодні [21 липня, 15:00] один долар в обмінниках коштує 38,5 гривень, євро – так само.

Курс в обмінниках буде формуватися залежно від попиту та пропозиції. Наприклад, у травні та червні курс підріс, бо люди купували валюту для купівлі автомобілів, щоби безоплатно їх розмитнити.

У банках валюту продаватимуть за курсом, який може відрізнятися від офіційного максимум на 1%.

«ПриватБанк» і Monobank встановили ринковий курс на купівлю безготівкової валюти ще 6 липня. У «ПриватБанку» купити один долар можна за 38,5 грн, а продати – за 37. Одне євро – за 39 і 37 гривень відповідно.

Крім того, НБУ дозволить банкам продавати безготівкову валюту людям із подальшим розміщенням на депозит на термін від трьох календарних місяців без права дострокового розірвання в межах щомісячного ліміту 50 тисяч гривень (в еквіваленті).

Що буде з цінами?

«Ціни виростуть ще більше, це стимулюватиме інфляцію. Тому що дуже багато імпорту завозилося за офіційним курсом. Так, вони туди закладали потенційну девальвацію, але це не означає, що цього достатньо. Насамперед це пальне. Ціна на нього виросте відповідно до зростання курсу [тобто на 25%]. І далі підтягнеться все інше», – каже Фурса.

У Нацбанку заявили, що за підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%.

Кому це на користь?

Насамперед державі. «Новий рівень курсу стане якорем для економіки та додасть їй стійкості в умовах невизначеності. Продовження політики фіксованого курсу дасть змогу Національному банку зберегти контроль над динамікою інфляції, а також підтримувати безперебійну роботу фінансової системи. Це ключова передумова стабільного функціонування економіки, що є життєво необхідним в умовах війни», – сказав голова НБУ Кирило Шевченко.

Також новий курс дасть змогу ІТ-фахівцям і людям, які отримують зарплату у валюті, отримувати її за курсом, ближчим до ринкового. Раніше вони отримували заробітну плату за офіційним курсом 29,5. Конвертувати її у гривні потрібно було теж за офіційним курсом. Натомість, вивівши з рахунку, конвертувати гривні назад у валюту можна було тільки за ринковим, на сім-вісім гривень дорожче.

Що ще змінилося?

Нацбанк утричі зменшив дозволений ліміт переказу за кордон із гривневих українських платіжних карток. Тепер переказати можна максимум 30 тисяч гривень (в еквіваленті).

Також НБУ встановив щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із гривневих платіжних карток у розмірі 100 тисяч гривень (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнтів у банку, відкритих у національній валюті.