За останній рік вартість біткоїну стрімко зросла – аж на 400%, а нещодавно так само стрімко впала. Ще 21 лютого криптовалюта сягнула свого максимуму й коштувала понад 57 тисяч доларів, а вже за кілька днів опустилася до 48 тисяч доларів.

На початку лютого компанія Tesla купила біткоїни на 1,5 мільярда доларів і пообіцяла, що в майбутньому за електрокари можна буде розраховуватися криптовалютою. Відразу після цього вартість біткоїну різко підскочила. А вже 23 лютого статки Ілона Маска скоротилися на 15,2 млрд доларів через падіння акцій Tesla пише Bloomberg. Експерти вважають, що на зниження вартості акцій міг уплинути твіт Маска про те, що вартість криптовалют є завищеною.

Що відбувається з біткоїном, чому він так швидко росте й чи надовго це – запитуємо інвестиційного банкіра та IT-підприємця, що колись вклав 500 тисяч гривень у криптовалюту.

Сергій Фурса

інвестиційний банкір, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital


Біткоїн – це бульбашка, яка вже перевищує масштаби того, що свого часу відбувалося з тюльпанами в Голландії (у 17 столітті там процвітала так звана тюльпаноманія, коли цибулина тюльпана сягала вартості будинку в Амстердамі – ред.). Зростає вона суто на хайпі.

Чому так відбувається? Зараз у світі дуже багато грошей і вони коштують дуже дешево, до того ж багато простих американських громадян втягнуті в торгівлю на фондовому ринку. Усе це разом підносить біткоїн як спекулятивний інструмент до небес.

Плюс до всього, біткоїн де факто не має жодної вартості – він може коштувати як мільйон доларів, так і нуль. Це дозволяє котирувати його на будь-який рівнях, адже те, що не має вартості може злетіти на будь-яку висоту. Саме це зараз і відбувається.

Не думаю, що криза 2020 року відіграла в цьому велику роль, хіба що коштом вливання грошей в економіку. Американські громадяни, які сидять удома на карантині, отримують чеки й зараз витрачають їх на торгівлю на фондовому ринку.

Tesla також купила біткоїни, і я вважаю, що це теж хайп. Біткоїн узагалі рухається на хайпі, а додатковий хайп від Tesla тільки підносить його вище. У компанії заявили, що в майбутньому можна буде купувати електрокари за біткоїни. Теоретично таку можливість вони можуть дати, але оскільки ціна постійно коливається та може в будь-який момент піти чи в один, чи в інший бік, то проблемою може стати питання – як зафіксувати ціну на конкретний момент часу. Але загалом, то чому б і ні? Не тільки ж наркотики за біткоїни купувати.

Ситуативно біткоїн може вирости навіть до мільйона доларів. Але якщо, наприклад, спробувати передбачити його вартість 1 квітня наступного року, то вона може бути, як мільйон доларів, так і нуль. Я вважаю, що біткоїн не має перспектив як валюта, це просто спекулятивний інструмент, який зараз на хайпі розвивається, але рано чи пізно це все закінчиться.

Нік Гавриляк

ІТ-підприємець, який вклав у біткоїн


Чому біткоїн росте

У світі продовжується історія з децентралізацією фінансів і поступовою трансформацією наявних фінансових інституцій у щось нове. Для підтримання економік під час пандемії надруковано колосальні обсяги грошей, що одночасно вилилось у надлишок заощаджень і великий попит на спекулятивні інструменти, серед яких акції популярних компаній і криптовалюта.

Для великих компаній, інвестиції у BTC – це про диверсифікацію ризиків, досить прагматичні речі. Вони не затарюються «на всю котлету» як це робить дрібний пересічний «хом’як».

Ситуація з Tesla також є цікавою, адже судячи з поточного курсу BTC, на спекуляціях компанія потенційно може заробити більше, ніж на продажах власних електрокарів, що досить дивно.

Як на мене, то ринок зараз в очікуванні масадопшину (коли криптовалютою можна буде платити всюди – від кафе до будь-яких інших операцій), як і у 2017–2018-х роках, проте реальний адопшн необов’язково означає, що спекулятивні завищені очікування стануть реальністю й рано чи пізно за сьогоднішнє свято хтось на виході заплатить.

Я думаю, що до охочих придбати Tesla за крипту виникне ряд запитань щодо підтвердження походження біткоїнів і сплати податків. Власне, після 1–2 кварталів таких продажів буде зрозуміло, наскільки це цікаво та вигідно.

Щодо спекуляцій, це дуже комплексна історія. Наприклад, випускаючи цей матеріал, ви та я, даючи цей коментар, відіграємо якусь роль у цьому процесі. Очікування, підігріті медіа та публічні особи пушать ціни вгору, а реальні кейси та адопшн здебільшого приземляє курс – так і живемо.

Про власну реакцію на ріст криптовалюти

Моя перша реакція на ріст біткоїна: «Нарешті, що ж так довго?». Ейфорії з цього питання в мене немає. Швидше просто весело зустрічати знайомих, які говорили, що біткоїн – це піраміда, а зараз просять порадити, де купити його за 50 тисяч доларів.

У мене коливання курсу завжди супроводжуються інтенсивними емоціями, часто негативними, особливо якщо в тебе багато очікувань на коротких відрізках часу. Саме тому гратись у щоденного трейдера – це не моя історія.

Загалом мій досвід із криптовалютою виявився успішнішим, ніж можна було очікувати, але не таким легким, як я його бачив у 2017–2018 роках. Окрім фінансових ресурсів, я почав більше співпрацювати з міжнародними проєктами та партнерами. Наразі зовсім не займаюсь торгівлею, оскільки більше сконцентрований на розвитку AI-стартапу, реліз якого запланований на 2021-ий рік.

А зважаючи на хорошу ситуацію на крипторинку, хочу спробувати свої сили в ролі ангельського інвестора. Думаю про те, щоби вивести криптовалюту в долари чи гривні для подальших інвестицій у перспективні стартапи. Це свого роду теж високоризикові інвестиції, бо на етапі, коли заходить ангельський інвестор, у стартапу ще майже нічого немає, є високий ризик, що ідея провалиться.