The Village Україна запитує в керівника цифрової агенції та експерта із цифрової безпеки, навіщо створюють тести у Facebook і чи безпечно це для користувачів.


Юрій Гладкий

СЕО Grape Ukraine

У таких тестів завжди є кілька цілей.

Перша – це форма залучення користувача в інтерактив з медіа чи брендом, які ініціювали його розробку. У цьому форматі замовнику цікаво, скільки людей цей тест собі встановлять, скільки поділяться результатом.

Друга ціль – це збір інформації про вас. Коли ви надаєте доступ до власного профайлу, навіть якщо без права публікації на сторінці, ви все одно віддаєте компанії інформацію про себе. Прив’язка до місця, девайсу, сайтів, які ви відвідали, потім використовують для покращення персоналізованих рекламних повідомлень у маркетингових кампаніях (цю інформацію використовують для налаштування рекламних кампаній, – ред.).

Ну, і третя ціль – вас справді намагаються навчати, дізнаються про ваше знання письменників, художників і таке інше. При цьому третя ціль ніяк не перешкоджає досягненню двох попередніх.


Микола Костиян

експерт із цифрової безпеки

Будь-який сторонній сервіс (додаток), у якому ми авторизуємося за допомогою свого facebook-акаунта, отримує певні права доступу до нашого акаунта. Чи небезпечний цей додаток, залежить від того, які права він отримує.

Це право доступу до публічної інформації про себе, а також інформація про адресу електронної скриньки. У цьому випадку такий додаток НЕ становить загрози безпеці нашого облікового запису.

Якби такий додаток просив право публікувати щось від нашого імені чи, наприклад, право адмініструвати facebook-спільноти, у яких ми є адміністраторами чи редакторами, – це могла би бути серйозна загроза безпеці. Наприклад, на сторінках могли з’являтися сторонні публікації, створені без нашого відома.


Що робити користувачам

Перед авторизацією у додатку потрібно обов'язково перевіряти, які права доступу він вимагає і авторизуватися лише після того, як переконаєтеся, що ніяких зайвих прав цей додаток не матиме.

Усі свої раніше авторизовані додатки ви можете переглянути за цим посиланням

 Лінк

Фото: Ritesh Saini/Unsplash