StudyGRI – агенція в Амстердамі, заснована українкою Аліною Григорян. Вона допомагає школярам і студентам вступити до найкращих університетів у країнах ЄС, США та Великій Британії зі стовідсотковим результатом. Завдяки агенції понад 270 студентів уже навчаються в закордонних освітніх закладах, ще й із перевагою – компанія має угоди з багатьма університетами, які дають змогу талановитим абітурієнтам отримати знижку.

The Village Україна спільно з Аліною Григорян розповідають, чому варто спробувати навчання за кордоном і що потрібно зробити, щоб вступити туди у 2023 році.

Вступ за кордон: початок підготовки й освітні переваги

Щоби вступити за кордон після 11 класу, варто розпочати підготовку ще за 18 місяців до офіційних іспитів. Протягом майже двох років ви встигнете сформувати круте портфоліо, побудувати особистий бренд, якими зможете підкріпити свій мотиваційний лист. Крім того, цей час можна буде вигідно розпланувати, щоб підготуватися до іспитів, зокрема й англійської. Звичайно, якщо ви почнете підготовку пізніше, то також зможете вступити за кордон. Але в такому разі не варто сподіватися на Гарвард.

Чому варто звернути увагу саме на закордонну освіту? Бо вона – інноваційна й орієнтована на професії майбутнього. У звіті Всесвітнього економічного форуму 2030 йдеться про те, що 60% популярних нині професій за сім років зникнуть. Хоча українські університети й дають непогану базу, особливо технічну, проте вони зовсім не адаптуються до вимог часу. Закордонні університети мають дослідницькі центри, лабораторії, де студенти вже під час навчання можуть почати розробку власного проєкту, який потенційно змінить світ.

Вибір програми для навчання: мрія та реальність

Варто розуміти, що є мрії, які часто не відповідають реальності. На вибір програми й університету дуже впливають бюджет, який родина готова викладати за місяць навчання, рівень оцінок і прагнення.

Спочатку ми обираємо спеціальність і найкращі ЗВО, де її можна здобути. Потім відсіюємо установи за дедлайнами на подання документів, і потім – за бюджетом. Іноді абітурієнт має просто фантастичне портфоліо, але ми розуміємо, що не вистачає коштів. У такому разі я не поспішаю відсіювати дорожчі заклади. У StudyGRI є угоди з деякими університетами, завдяки яким студенти можуть отримати знижки на навчання до 60%. Наприклад, на сайті Американського університету в Нідерландах ціна за навчання на магістратурі вказана 18 тисяч євро, проте завдяки співпраці з нами ви зможете зекономити та заплатити всього 6 тисяч.

Усі, хто подавався на вступ на вересень 2022 року, отримали велику знижку або взагалі навчатимуться безоплатно. Проте невідомо, наскільки тривалою буде дія таких лояльних умов. Тому що раніше ми подамо документи, то більше шансів, що їх отримаємо.

Коли ми обираємо університети, то зазвичай фіксуємо пріоритетний варіант і запасний. Перший – це мрія, на яку ми орієнтуємося. Другий – університет, у який ви гарантовано вступите. Якщо абітурієнт має англійську на рівні мінімум В2, а середню оцінку атестата вище 8,6 бала, то StudyGRI гарантує стовідсотковий вступ у 300 найкращих університетів світу.

Підготовка до вступу: іспити та розбудова особистого бренда

Репетитори з Лондона та чітка орієнтація на іспити

Однієї рекомендації щодо підготовки до іспитів немає й бути не може, адже кожен університет має свої особливості. Так, деякі заклади в США, окрім обов’язкового тестування англійської, вимагають ще й скласти іспит із математики та CTT (Critical Thinking). У Нідерландах залежно від ЗВО потрібно буде пройти інтерв’ю, надіслати мотиваційний лист чи портфоліо. Крім того, для спеціальностей, які передбачають роботу з математичними розрахунками, потрібно буде додатково скласти іспит із математики, адже нідерландська й українська системи середніх освіт дуже відрізняються.

Деякі ЗВО часто запрошують мене бути членом приймальної комісії, тому я завжди знаю, які актуальні теми чи шаблони завдань будуть на іспитах, і можу вказати абітурієнтам, на що звернути увагу під час підготовки.

Крім того, я знаходжу для студентів-репетиторів з англійської з Лондона, так вони відразу звикають до вимови та мають більше шансів із першого разу скласти IELTS, TOEFL чи будь-який інший тест з англійської мови.

Бувають дійсно складні запити. Наприклад, до нас звернулися батьки маленького хлопчика, який був глухим і спілкувався жестовою українською мовою. Складність у тому, що кожна мова має особливе жестове втілення, тож нам довелося шукати викладача, який би знав і американську жестову, й українську. Завдяки цьому вдалося записати хлопчика до першої у світі школи, яка дає уроки американською жестовою мовою для дітей з усього світу. Після цього він зможе вступити до найкращого університету для глухих у США.

Наповнення переконливого портфоліо

Окрім хороших оцінок з іспитів, абітурієнт має написати потужний мотиваційний лист і продемонструвати особистий бренд. Ми ніколи не пишемо лист замість вступників, адже так стирається їхня суть. Спочатку просимо написати скелет, а потім експерт надає поради, де покращити структуру так, щоби зберегти індивідуальність і характер людини.

Особистий бренд показує, чому університет має зробити ставку саме на вас. Чи станете ви успішним випускником цього закладу, чи маєте амбіції змінювати світ. Ми маємо побудувати вашу історію так, щоб у ЗВО побачили, що ви маєте певні прагнення, і тільки університет, його викладачі й технічний потенціал допоможуть їх реалізувати.

Для цього ми створюємо профіль абітурієнта, де він розповідає свою історію: що його турбує, що любить і вміє робити, про що мріє. Згодом шукаємо різні заходи, від освітніх конференцій до волонтерських ініціатив, які людина додає в портфоліо.

Мув ту дрім: віза та переїзд

Обираючи університет, ми також орієнтуємося й на візову історію. Якщо людина хоче вступати до США, але не має її – це не причина зневірюватися. Ми шукаємо варіанти, як цю візову історію зробити. Наприклад, можна вступити в американську філію університету в одній із європейських країн, а на другий рік навчання перевестися до США.

Ми також маємо послугу супроводу та допомагаємо вже студентам адаптуватися протягом трьох місяців із моменту приїзду до країни на навчання. У межах цієї послуги ми надаємо будь-які консультації: від пошуку аптеки до питань із гуртожитком. Крім того, я маю прямі контакти людей, які працюють в університетах, тому відповідь на запит часто можу отримати в межах 48 годин.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ