Існує урбаністична концепція, що розглядає місто як сервіс. За нею, місто та його складові мають не просто бути, а й надавати мешканцям певні послуги, що поліпшують якість життя містян.

Один із головних елементів міста – це житло. Чи може цей простір розвиватися за схожою концепцією, будучи не просто «місцем для відпочинку», а й сервісом? Звісно. Наприклад, сучасні комплекси пропонують мешканцям цілий спектр послуг: від власних застосунків для сплати комунальних послуг до команди аніматорів. Окрім того, більшість житлових комплексів створюють з усією необхідною інфраструктурою в пішій доступності. Це дозволяє мешканцям жити комфортно, соціалізуватися та відпочивати в межах свого комплексу. Що, зі свого боку, підвищує відчуття безпеки та сприяє побудові спільноти сусідів. Житло – більше не просто місце для сну.

The Village Україна разом із KAN Development розповідають, які сервіси є в житлових комплексах девелоперської компанії KAN Development: «Республіка», «Файна Таун» і «Тетріс Холл» – і як вони поліпшують життя мешканців.

Чи може наше місто та житло бути «сервісом»?

Основа концепції – у поліпшенні якості міського життя за допомогою надання комунальних та інших міських послуг через цифрові платформи. Це означає, що мешканці міста можуть використовувати свої гаджети, щоб, наприклад, оплачувати штрафи та комунальні послуги й повідомляти місцевих регуляторних органів про роботу тих чи тих сервісів.

Наприклад, у Барселоні впровадили сервіси для паркування, які використовують загальноміські датчики та цифрові платежі в додатках. А в Йоганнесбурзі водії через спеціальний застосунок можуть позначати на мапі дорожні проблеми, як-то вибоїни. Це створює квиток на технічне обслуговування для ремонтних бригад. У Києва ж діє застосунок «Київ Цифровий», що дозволяє купувати квитки на громадський транспорт, оплачувати паркування тощо. Ще один прояв державних цифрових послуг – це додаток «Дія» від Міністерства цифрової трансформації, у якому планують об’єднати всі державні послуги в одному сервісі.

У центрі підходу – людина, якій надають послуги. І як і в будь-якому сервісі, містянин має право та зручну можливість залишати відгук про рівень обслуговування. А ще вносити свої пропозиції, підіймати на обговорення важливі для громади питання й проблеми.

Ця концепція актуальна й для сучасного житла. Тому девелопери проєктують житлові комплекси не тільки як суто місце для проживання, а як цілий спектр послуг і сервісів для мешканців: від власних додатків для оплати комунальних послуг до розвиненої інфраструктури в пішій доступності. Тобто, купуючи квартиру в будинку з подібним підходом, ви оплачуєте не просто квадратні метри, а й можливість ходити пішки в кафе на сніданок, віддати дітей у школу за рогом і комфортно сортувати сміття у власному дворі. Про все це заздалегідь потурбувався девелопер.

А які саме сервіси можна отримати в сучасному житловому комплексі?

⬥ Оплата комунальних платежів через застосунок

Наприклад, для комфорту мешканців своїх ЖК KAN Development створив мобільний застосунок для Android та iOS – KAN Home. Він дозволяє в декілька кліків оплачувати комунальні платежі, дізнаватися важливі новини житлового комплексу, бронювати поля для футболу, баскетболу, тенісу, зони барбекю та місця в кінотеатрі. Додаток постійно оновлюють і впроваджують нові сервіси.

⬥ Підтримка чистоти та комфорту прибудинкової території

Для житлових проєктів «Файна Таун», «Республіка» та «Тетріс Холл» створили власні управлінські компанії, щоб швидко відповідати на запити мешканців і надавати якісні послуги. Вони слідкують за чистотою, безпекою та комфортом, щоб кожен відчував себе вдома навіть за межами власної квартири.

⬥ Команда аніматорів для спорту й розваг

Щовихідних анімаційна команда пропонує нову програму з квестами й майстер-класами, учить дітей танців, а також проводить чемпіонати з бадмінтону (якщо Київ знаходиться в червоній зоні карантину, цей сервіс не працює – ред.). Програми з анімації розробляють, враховуючи вік та інтереси мешканців комплексу.

Наприклад, у «Файна Таун» мешканці займаються ранковою йогою на озеленених галявинах, а мешканці ЖК «Республіка» збираються на сусідське барбекю після футбольного або баскетбольного батлу. У «Тетріс Холл» влаштовують вечірки біля басейну та шоу артистів у барі, який розташований на даху будинку і є найвищим у Києві.

⬥Організація подій із KAN Events

KAN Events організовує дитячі свята в житлових комплексах KAN. Уже розробили понад 30 програм, у яких врахували всі організаційні питання: від концепції свята до місця його проведення.

⬥ Просте сортування сміття

«Сортуй сміття з КАN» – це соціально-екологічна ініціатива девелопера. Її мета – поширити культуру сортування відходів і зменшити кількість сміття на сміттєзвалищах. Для цього встановили урни для сортування в усіх житлових комплексах та уклали договір зі сміттєпереробним заводом.

⬥Велошеринг і зарядні станції для екотранспорту

У ЖК «Файна Таун» і «Республіка» є станції велошерингу від BikeNow, а мешканці можуть отримати 20% знижки на сезонний та місячний абонемент у мобільному додатку. Велосипеди дезінфікують після кожного використання. Також на території комплексів розмістили швидкісні зарядні станції для екологічного транспорту.

Доступна інфраструктура – це ще один вид сервісу для мешканців ЖК. Якою вона буває?

Оскільки центром концепції «місто як сервіс» є людина, то девелопери, що керуються цим підходом, приділяють значну увагу не тільки розробленню сервісів, а й плануванню зручної інфраструктури для своїх мешканців.

Житловий квартал «Республіка»

Вулиця Теремківська, 4а

У житловому комплексі «Республіка» в пішій доступності є власний дитячий садок, школа, різноманітні магазини та ресторани. Мешканці можуть проводити час у зоні барбекю, а влітку прогулюватися біля першого в Україні біоставка та десятиметрового цукрового клена. Врахували й інтереси людей, що полюбляють займатися спортом: зробили футбольні та баскетбольні поля, майданчики для гольфу, волейболу та бадмінтону, а також перший в Україні корт для падл-тенісу. Для всіх мешканців ЖК прокат спортивного обладнання безкоштовний. Для дітей тут облаштували дитячі майданчики, а для власників домашніх тварин – зону для їх вигулу. А вже цього літа відкриється інноваційний громадський простір для мешканців – Public Center, який стане центром добросусідства.

Житловий квартал «Файна Таун»

Вулиця Салютна, 2

На території комплексу облаштували зручну інфраструктуру з магазинами, кафе, супермаркетом, дитячими майданчиками та зонами відпочинку. Також зробили велосипедну доріжку протяжністю 3,5 км та спортивний майданчик у колаборації з Puma. Улітку 2021 року для мешканців відкриють справжню рекреаційну зону з двома басейнами та зоною барбекю. Також у ЖК «Файна Таун» створять перший у країні освітній проєкт, який об’єднає під одним дахом дитячий садок, початкову школу, ліцей і позашкільні студії. Його відкриття відбудеться 1 вересня 2022 року.

Додатково подбали про інноваційність і відчуття безпеки в ЖК. На його території зробили першу в Україні смарт-вулицю, яку обладнали системою моніторингу якості повітря, що може зафіксувати навіть дрібнодисперсний пил. На території є 12 камер відеоспостереження, а смарт-освітлення автоматично змінюється залежно від інтенсивності руху, що також економить електроенергію. Заразом є станції підзарядження електромобілів, лавки з USB-зарядними пристроями на сонячних панелях і кнопка екстреного виклику охорони.

Житловий комплекс «Тетріс Холл»

Вулиця Ділова, 1/2

Дахи обох будівель цього ЖК облаштували для відпочинку й дозвілля його резидентів. На даху однієї башти знаходиться повноформатний басейн, а на другій – паркова зона з барбекю. На нижніх поверхах розмістили дитячий садок Academy Ecoland, бібліотеку, спортивний зал, кінотеатр і кімнату для вечірок. Комфортне життя тут також забезпечує підземний паркінг і ландшафтний парк розміром понад 5 тисяч м².

Матеріал підготовлено за підтримки