У Києві та Україні все більше з’являється кав’ярень «третьої хвилі». Це заклади, де найбільшу увагу приділяють якості кави (арабіка specialty світлої та свіжої обсмажки) та готують напої альтернативними методами.

Одним із закладів третьої хвилі є ONE LOVE coffee. Вони працюють у Києві з 2014 року. За цей час відкрили п’ять кав’ярень. Крім напоїв на основі еспресо, готують альтернативними методами: це кемекс, V60, каліта, аеропрес, бонавіта, колд-брю та фільтр-кава. Близько трьох років мережа ONE LOVE coffee купує зелене зерно з різних країн і самостійно його обсмажує.


Нещодавно ONE LOVE coffee привезли з Перу фермерську каву Cup of Excellence – зерна найвищої якості, які можно придбати тільки на аукціоні. 21 лютого в просторі ONE LOVE coffee на 6 поверсі ЦУМ відбудеться презентація цих двох кавових лотів.

Ми розпитали співзасновника, бренд-шеф-баристу та менеджера з міжнародних відносин про каву з Перу та чому обрали саме її.


Юрій Сірош,
менеджер із міжнародних відносин в ONE LOVE coffee

Володимир Задірака, співзасновник кав’ярень
ONE LOVE coffee та гіда кав’ярнями City Coffee Guide

Іван Пеньора,
бренд-шеф-бариста
ONE LOVE coffee


Як прийшли до власної селекції

Володимир Задірака: Класична кав’ярня, яка працює з місцевими постачальниками, дає своєму колективу вузький спектр розвитку. Ми ж вирішили розвиватися далі й зайнятися власною селекцією. Виходимо на зовнішні ринки, дивимось, яка кава там є, і це мотивує створювати кращий продукт.

Свого часу ми з командою прагнули стати новаторами. Не просто купувати всю каву в Україні. Ми шукали шляхи виходу на міжнародний ринок і знайшли їх. Участь в аукціонах COE дає, передусім команді, інструменти і стимули для розвитку в індустрії кави. Це одна з найважливіших цінностей компанії ONE LOVE coffee. І це зобов’язує нас подавати гостю ще кращу чашку кави.

Фото надано talktome.com.ua

У 2014 році разом із Романом Пономарьовим (кавовий експерт, суддя міжнародного Cup of Exellence, екс-координатор SCAE та засновник кав’ярні Fair Finch) ми вперше привезли зерно CОE (категорії Cup of Exellence). Це була червона пакамара з Нікарагуа. Тоді ми вперше ознайомилися з аукціоном Cup of Excellence і переконалися в якості продукту, який там є. Тож кава з Перу – наш другий досвід у роботі із зерном такого рівня.

Про конкурс та аукціон Cup of Excellence

Юрій СІрош: Аукціон Cup of Excellence створили для підтримки кавової культури в Америці, згодом він поширився на країни Африки. Щорічно сотні фермерів подають зразки своєї кави на конкурс. Протягом трьох тижнів журі дегустує її, оцінює за низкою критеріїв та обирає найкращі лоти. Кава, яка набирає не менше як 85 балів зі 100, проходить у топ і зараховується до категорії Cup of Excellence. Зазвичай із 300-400 лотів обирають близько 30. Потім їх виставляють на аукціон і продають. Головна його місія – відзначення фермерів, які вирощують каву найвищої якості.

У чому унікальність такої кави?

Юрій СІрош: Таку каву можна випити або придбати лише в спеціалізованих закладах або на локальних/міжнародних чемпіонатах. Та й коштує таке зерно значно дорожче.

За смаком вона чиста і солодка. Її п’єш і не відчуваєш димності, пильності. Вона не має узагальнених ароматів, тільки яскравий солодкий смак – як у стиглої ягоди.

Чому обрали каву з Перу

Володимир Задірака: Я давно мріяв придбати каву з Перу. Тричі був у цій країні, поважаю її цінності і традиції, тому й хотів перенести цю симпатію на каву. Тільки-но дізнався про аукціон, ми з колегами порадилися і вирішили взяти в ньому участь. Так викупили два лоти перуанської кави і привезли їх до України.

Ми придбали 2 лоти з 23-х переможців COE – Peru La Lima та Peru Nueva Tierra de Canan. Найближчі місяці ми займатимемося її обсмажкою, щоб на полицях наших кав’ярень завжди була свіжа кава.

Кава
PERU NUEVA TIERRA DE CANAN 


 9 місце в аукціоні
 Оцінка 88.23
Поєднує смаки лемонграсу, жасмину, чайної троянди, гібіскусу, ванілі, персика, зеленого винограду. Виноградна кислотність, що освіжає, з оксамитовою структурою та середнім тілом.
 Її виростили на фермі Neuva Tierra De Canan, якій вже 38 років.
 Метод приготування: еспресо, альтернативні способи
 Усього 332 кілограми

КАВА
PERU LA LIMA


 21 місце в аукціоні

 Оцінка 86.31

Має смакові властивості яблука, зеленого чаю, нуги. Солодка чашка з ігристою яблучною кислотністю. Делікатне шоколадне тіло, щільне, округле.

 Її виростили на фермі La Lima, яка понад 15 років займається виготовленням кави. Вирощує сорти бурбон та катура.

 Метод приготування: еспресо

 Усього 407 кілограмів

Про власне обсмажування кави

ІВАН ПЕНЬОРА: Власне обсмажування – це наш шлях розвитку як кав’ярні третьої хвилі. Ми виросли до 5 власних закладів, і для нас надзвичайно важливо самостійно закуповувати зелене зерно, обсмажувати його так, як ми хочемо. Власна обсмажка – це наш стиль і бачення смаку продукту, це наш спосіб комунікації з гостями й споживачами кави.

Якісне обсмажування кави – це складний процес, який вимагає високотехнологічного обладнання й кваліфікованих спеціалістів, які знають, як досягти пікового смаку зерна. В зелених зернах закладено певний смако-ароматичний профіль, який ми «розвиваємо».


21 лютого о 19:00 в просторі ONE LOVE coffee на 6 поверсі ЦУМ відбудеться презентація двох кавових лотів Cup of Excellence: Peru Nueva Tierra de Canan та Peru La Lima. Після презентаціі всі гості матимуть змогу спробувати напої на цьому зерні та придбати його для приготування вдома.


матеріал підготовлено за підтримки