У вересні Королівська спілка громадського здоров’я Великобританії (RSPH) ініціювала флешмоб Scroll Free September та закликала юзерів на місяць відмовитись від соцмереж. Учасники флешмобу не гортали стрічку Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat та інших додатків протягом вересня. Або принаймні вони намагалися проводити в них якомога менше часу.

The Village Україна говорить з двома людьми, які не скролили соцмережі у вересні.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – лонгріди без новин.

Аліна Свідерська


президентка Кембриджської спільноти України

До цього влітку я багато часу проводила в соцмережах. Ніколи не рахувала, скільки точно, але відчувала, що весь свій вільний час гортаю пости. Соцмережі були для мене як дозволена розкіш трохи відволіктись від роботи, а це «трохи відволіктись», на жаль, переростало у кумулятивні години непродуктивного гортання новин. Мені сподобалась ідея саме не скролити, а не повністю виходити з соцмереж, тому що я не хотіла втрачати всі контакти з Facebook. Та й по роботі інколи потрібно було робити пости.

Спочатку було навіть фізичне бажання взяти телефон і рухати пальцем, наче гортаєш сторінку з новинами. Або просто рука тягнулася до телефона. Я перенесла Facebook та Instagram в окрему папку на останню сторінку телефона, щоб було незручно до них дістатись. Зовсім видаляти не хотіла – знала, що мені іноді може знадобитись зайти в Facebook, аби знайти якусь людину чи перевірити інформацію.

 Спочатку було навіть фізичне бажання взяти телефон і рухати пальцем, наче гортаєш сторінку з новинами

Потрібно було придумати, як заповнити той час, який я виділяла собі на «трохи відволіктись». Моїм порятунком стали додатки: Medium (короткі статті на цікаві теми), Economist (додаток з новинами та аналітикою), 9gag (смішні картинки) та Deezer (музичний додаток). У них я проводила не так багато часу, але він був приємним і продуктивним. Саме вони допомагали мені тримати дисципліну.

Зірватися хотілося часто. І я навіть зривалася, якщо бути відвертою. Знаходила собі виправдання, що мені дуже потрібно перевірити чиюсь сторінку, тому що там колись бачила важливу новину. Так я потрапляла знову до світу сколингу, але за 5 хвилин моя совість поверталась і я виходила із соцмережі. Тобто загалом я не дотримувалась своєї обіцянки десь хвилин 15 за весь місяць. Мені соромно, але це точно був прогрес.

Дуже часто з’являлося відчуття, ніби я щось пропускаю. Це найгірше, бо почуваєшся відрізаним від світу. Я раніше навіть не помічала того, як часто люди між собою обговорюють ті новини, які побачили в соцмережах. Я за вересень пропустила купу подій, днів народжень, оголошень. І все це під час реальних зустрічей обговорювали мої друзі. «О, а ти бачила новий проект Ані?», «Саша переїхала» та інше. Це, напевно, єдине відчуття, яке мені не сподобалось і через яке я поки не готова повністю відмовитись від соцмереж. Для мене Facebook став трохи робочим, і в ньому я інколи знаходжу дуже корисну інформацію про цікаві проекти.

За місяць у мене зникло бажання скролити, щоб просто вбити час. Я почала по-іншому відчувати його. Менше поспішати, приділяти більше часу на подумати. Усе найцікавіше відбувається поза межами телефона та ноута. У мене було декілька крутих моментів, але я навіть не хотіла їх руйнувати, дістаючи гаджет з кишені. Так хотілося бути саме тут і зараз.

Під час цього «детоксу» я багато думала про те, що таке Facebook та Instagram і навіщо вони нам. Зрозуміла, що це не соцмережі потрібні нам, а ми їм. Ми є продуктом соцмереж, а не клієнтами. Рекламодавці є клієнтом соцмереж, а ми просто допомагаємо Facebook та Instagram заробити. Коли я думаю, що мене використовують, то якось незручно стає. Я зрозуміла, що найкращі онлайн-додатки – це ті, за які потрібно платити. Контент платних додатків, де ви є клієнтом, у десятки разів кращий, ніж у тих, де на вас заробляють рекламодавці.

Однак Facebook є поки єдиним майданчиком, де можна активно і безкоштовно проводити маркетинг ідей та проектів. А ще це величезна база даних. Тому повністю відмовитись від соцмереж – це майже як відмовитись від мобільного телефона: можливо, але трохи незручно. Напевно, головне знайти баланс між тим корисним, що Facebook може дати, та реальними речами, які не вміщуються у пікселі екрана. «Детокс» від соцмереж допомагає відчути цю межу.

 Ми є продуктом соцмереж, а не клієнтами


Анастасія Журавльова


асистентка маркетинг-директора в ІТ-компанії

Я ціную свій час і хотіла позбутися залежності від скролу. До цього я користувалась новинами Facebook та стрічкою Instagram щодня без упину, якщо випадала вільна хвилинка від роботи або я була наодинці.

Мені було дещо легше долучитися до челенджу, тому що перед цим я готувалась до міжнародного заліку з англійської і, аби не втрачати часу, видалила всі додатки, окрім месенджерів. Після того як склала іспит, завантажила Instagram знову, тому що маю деяких знайомих, з якими спілкуюся лише там.

Я видалила YouTube і Snapchat. Facebook та Instagram перемістила на останню сторінку в інтерфейсі телефона, аби не маячили перед очима. Коли надходили повідомлення або коментарі, я заходила в додатки. Загалом майже не звертала на них уваги. Вимкнула сповіщення, аби зайти й перевірити все, коли мені буде зручно.

 Я ціную свій час і хотіла позбутися залежності від скролу

Я не відчувала ніякої «ломки». Займала вільний час читанням книжок. Поповнила свою бібліотеку новими виданнями, обмінялася кількома з друзями. Помітила, як круто приділяти більше увагу людям, яких цінуєш, заглиблюватись повністю у розмови і не відволікатись від найважливішого.

Коли ти починаєш менше перейматись чужою їжею, хто з ким проводить вільний час, зустрічається – більше сконцентровуєшся на собі. Розумієш, що наразі тобі потрібно від життя. Такі челенджі створені для перезавантаження. Ми поринаємо глибоко у чужі життя, не помічаючи особистого. У мене не було думок, що я можу щось пропустити або втратити цінну інформацію про когось. Я читаю новини, цікавлюсь життям навколо і можу сказати, що без соцмереж це реально.

Мій челендж тривав навіть більше ніж місяць. Наразі я не маю поняття, де були мої друзі вчора ввечері або яке кіно дивились знайомі. Я краще подзвоню бабусі, яка любить мене та потребує уваги, або зустрінусь з найкращою подругою особисто, тому що ці люди займають вагоме місце у моєму житті.

Витрачати години на гортання соцмереж я вважаю неповагою до свого особистого часу. Якщо соцмережі займали близько 4 годин на день, наразі це близько 1-1,5 години, що є прогресом. Іноді переглядаю стрічку Facebook щодо днів народження друзів, яких потрібно привітати, або просто дивлюся новинні ресурси, якими я цікавлюсь.

Я дуже хотіла б долучити до цього більше людей. Тому що коли відриваєшся сам, бачиш, скільки навколо тебе роботів з підсвіченими обличчями від телефонів. Іноді стає лячно від цього. Ти стаєш щасливішим, тому що більше часу залишаєш для себе. Коли кидаєш усі соцмережі, всесвіт ставить тобі величезний лайк.

 Витрачати години на гортання соцмереж я вважаю неповагою до свого особистого часу

Ілюстрації: Giphy