У рубриці «Ділова етика» The Village Україна намагатиметься розв’язувати суперечливі питання, які виникають у робочому процесі.

Ситуація: ви працюєте в крутій компанії, де сама робота та колектив вам подобаються. Але керівник постійно кричить і зривається на вас, не добирає слів, коли висловлює критику, і принижує досягнення інших. З’ясовуємо, хто такий toxic star і як з ним можна працювати.

Ілля Полудьонний


психолог, сертифікований гештальт-терапевт, співзасновник платформи психотерапії онлайн Trietfield

Хто такий toxic star?

Toxic star – це людина, яка володіє неймовірними знаннями, здібностями та hard skills і водночас токсична в спілкуванні. Це поняття завжди стосується керівника або людини, яка займає певну менеджерську позицію і робота якої полягає в комунікації з іншими працівниками. Ідеальний приклад такого керівника – доктор Хаус. Він геніальний діагност, його експертиза поза конкуренцією, але Хаус настільки нестерпний, що з ним неможливо працювати.

Toxic stars створюють агресивне небезпечне середовище. Такий керівник може щось жбурнути у свого підлеглого або буквально почати битися, ображати, переходити на особисте. Одне слово, використовує методи комунікації, які в діловій етиці неприйнятні.

Ми вийшли з тоталітарного формату, де було правило «я керівник, ти дурень», і дуже повільно відмовляємося від цієї філософії. Сьогодні в Україні мало компаній усвідомлює, що toxic star негативно впливає на роботу. Переважно експертиза такого працівника є важливішою, ніж психологічний клімат у колективі. Іноді заради одного професіонала компанія терпітиме постійний потік кадрів, адже цінність toxic star не співмірна з ефективністю інших працівників.

Деколи є зв’язок між навичками toxic star та його асоціальністю. Людина компенсує свої комплекси або асоціальність професіоналізмом: їй важко взаємодіяти з іншими, тому вона багато витрачає часу й зусиль на саморозвиток.

Не у всіх людей достатньо психоемоційного ресурсу, щоб протистояти toxic star. У токсичних керівників сильний психоемоційний потенціал, вони можуть витримувати велику кількість презирства та нелюбові до себе. І в будь-якому разі «перемагають» скромного колегу, який хоче просто працювати.

Останній тренд – звільняти таких працівників. Якщо людина професіонал, але негативно впливає на колектив і її шкода для компанії набагато більша, ніж користь, з нею прощаються.

Як працювати з токсичним керівником?

З таким керівником не можна ніяк впоратися, варто звільнитися. Єдине, що ви можете зробити – грати за його правилами. Тобто бути достатньо стійким, щоб витримувати його токсичність, бути людиною, для якої такий роботодавець не токсичний.

Але якщо ми кажемо, що влада керівника якось впливає на роботу, то працювати в схожих умовах буде складно. Проти такого керівника неможливо боротися. Але що раніше ви визнаєте це, то швидше зможете перейти в інший відділ, офіс або просто звільнитися.

Можна спробувати вибудувати особисті кордони: якщо керівник вас ображає, одразу присікати це. Але це не завжди працює, зазвичай токсична людина каже: «Якщо щось не подобається, то звільняйся». Можна підкоритися і терпіти, але важливо усвідомлювати, заради чого ви жертвуєте своїм емоційним комфортом: наприклад, заради досвіду чи грошей, які отримуєте на роботі.

Світлана Саворона


HR Business Partner

Як витримувати токсичного керівника?

Насамперед обирайте не тільки компанію, а й керівника, з яким доведеться працювати. У соцмережах можна проаналізувати його профіль і дізнатися багато інформації, зрештою поспілкуватися на співбесіді. Обов’язково проаналізуйте його поведінку перед тим, як підписати договір.

Якщо керівник toxic star, ви можете піти від такого боса або адаптуватися. Усе залежить від вашої самооцінки й терпіння. Передусім треба усвідомити, що керівник вам не друг і ніколи ним не стане й ніхто не має права вас принижувати чи створювати моральний тиск.

Найкращим рішенням буде піти від токсичного керівника, адже тривале перебування в середовищі з ним знижує самооцінку і тримає людину в постійному стресі. Це впливає не тільки на продуктивність, а й на особисте життя і здоров’я.

Якщо ви не можете звільнитися, спробуйте змінити своє ставлення до середовища. Це досить важко, але можливо. Намагайтеся не пропускати все сказане керівником крізь себе.

Лайфхаки роботи з toxic star:

  1. Моральний тиск керівника є настільки сильним, наскільки ви дозволите. Тому з першого робочого дня не давайте переходити свої межі.
  2. Проявіть максимальну гнучкість у спілкуванні та не йдіть на відвертий конфлікт.
  3. Просіть усі завдання давати вам письмово і ставте багато уточнювальних запитань. Це допоможе зробити роботу максимально близькою до очікувань керівника і зменшить агресію у ваш бік.
  4. Ведіть протоколи всіх зустрічей і фіксуйте домовленості письмово.
  5. Після того, як тиск у ваш бік зменшиться, спробуйте відверто поговорити з керівником наодинці. Делікатно озвучте йому межі, в яких ви готові працювати, і те, що для вас є недопустимим у спілкуванні.

Як HR допомагає розв’язувати конфлікти з таким керівником?

Я мала справу з керівником відділу продажів, у якого були проблеми з дружиною, усю свою агресію він переносив на підлеглих. Так він самостверджувався. Але у цьому випадку керівника неможливо було звільнити, тому доводилося регулярно з ним говорити й нагадувати, що ефективність колег прямо залежить від його поведінки. Хоча це давало лише короткотривалий ефект, адже проблема була набагато глибша.

 Раджу прочитати книгу Марка Ґоулстона «Я чую вас наскрізь», де автор пропонує практичні інструменти, як вирішувати конфлікти та порозумітися з будь-ким.