У рубриці «Ділова етика» The Village Україна намагається розв’язувати суперечливі питання, які виникають у робочому процесі.

Ситуація: ви вже досить довго працюєте в компанії, робите спільні проєкти з колегою і помічаєте, що вам цікаво не лише працювати разом, а й просто проводити час. Почуття посилюються, і це взаємно, але перед вами постає моральне питання: чи ок будувати стосунки з колегою.

Юлія Руднєва

HR-менеджерка


Мати дружні стосунки на роботі – нормально, а от особисті між колегами можуть стати проблемою для інших. В Україні немає правил, які регулюють стосунки між колегами. Але більшість сучасних компаній, наймаючи працівника, прописують у договорі правила, у яких йдеться про обов’язки та можливості обох сторін. Наприклад, якщо колеги створюють сім’ю, то мають право далі працювати в одній компанії, але в різних департаментах і не ухвалювати рішень одне щодо одного.

Потрібно розуміти, що це спроба не обмежити чи ущемити, а радше встановити певні межі. Якщо працівник прийшов у компанію виконувати конкретні завдання, від нього чекатимуть максимальної віддачі.

У стосунках бувають злети й падіння, а емоції можуть вплинути на ухвалення рішень, ефективність у роботі, зрештою на колег, які поруч. Я бачила ситуації, коли в компанії заплющували очі на стосунки між колегами або хтось зі співробітників наполегливо просив взяти на роботу чоловіка чи дружину. Пізніше це призводило до внутрішніх конфліктів, коли через одну людину з компанії йшла половина команди. Це неправильно, коли через одного страждають усі.

Коли в керівника стосунки з підлеглим, це ненормальна ситуація, вона заважатиме обом виконувати свою роботу якісно й оцінювати результат неупереджено.

HR-менеджер не психолог, він не дасть вам чарівну відповідь, бути у стосунках чи ні. Найімовірніше вам нагадають про ризики та правила, з якими ви погоджувалися. Потрібно розуміти, що це ваша відповідальність.

Оксана Затворнюк

психологиня


Враховуючи те, що ми йдемо на роботу, щоб працювати, – фокус нашої уваги повинен залишатися на роботі. Однак через те, що ми проводимо на ній велику частину життя, можуть з’являтися симпатії та захоплення. Почуття можуть виникати до роботодавця, напарника чи стажиста. Ми живі люди й не можемо собі заборонити відчувати, але вміння зробити стосунки безпечними і для нас, і для партнера – це мистецтво. Важливо не зашкодити людині, яка нам небайдужа. Якщо партнер чи партнерка є вищими за рангом, це означає, що вертикаль порушена і професійна ієрархія видозмінена.

Ми даємо збій системі, і тепер людина буде по-іншому ставитися до нас, досить складно буде розділити роботу та особисте життя. Якщо у вас стосунки з керівником, це може викликати дискомфорт у колективі: співробітники розумітимуть, що при вас уже не варто говорити щось про начальника, певні робочі ситуації приховуватимуть. Якби можна було думати головою, а не серцем, найбільш конструктивне рішення – будувати стосунки з колегою на одному рівні.

У стосунків на роботі є свої недоліки: у людей не залишається часу на себе, адже вони проводять разом весь час. Працюючи в одній компанії, партнери не встигають скучити одне за одним, адже від самого ранку до пізньої ночі разом. Нерідко роботу з офісу приносять додому: якщо в ліжку ви обговорюєте робочі проєкти, це шкодить і роботі, і особистому життю. Тому важливо розділяти ці сфери. Завжди пам’ятайте про свою роль у конкретній ситуації: ви поводитеся зараз як партнер чи як колега. Роздавати вказівки можна на роботі, але вдома потрібно змінити свою роль на домашню.

У стосунках на роботі є і плюси. У колег часто зароджуються почуття, якщо вони займаються спільними проєктами, багато комунікують і підтримують одне одного в стресових ситуаціях. Що більше робота є стресовою і ненормованою – є нічні зміни, часті відрядження чи виїзди по дзвінку – то частіше у таких умовах створюються робочі пари, які підтримують і розуміють одне одного та мають схожі цінності. Інші люди можуть не поділяти такої включеності в роботу.

На побаченні ми часто вдаємо із себе кращих, ніж є насправді, бо хочемо сподобатися. А в роботі ми бачимо людину такою, якою вона є, адже перебуваємо поруч 8 годин на день 5 днів на тиждень. Ми помічаємо, які в неї цінності, як вона поводиться з колегами та підлеглими, чи допомагає у кризових ситуаціях. І часто людина, якою є в роботі, такою буде і в особистому житті.

Коли партнери розходяться, їм потрібно якось далі спілкуватися по роботі. Тому важливо грамотно розійтися і домовитися, як працювати після розставання. Можливо, комусь із пари буде боляче продовжувати бачитися в офісі. Якщо партнери змогли розійтися і залишитися співробітниками однієї компанії, це показник їхньої особистої зрілості: ніхто не тікає з місця роботи й не змушує свого колишнього піти. Після розставання ваші колеги можуть обговорювати цю ситуацію. Тому варто набратися сміливості й розповісти їм, що ви більше не разом, і прояснити ситуацію: ми залишаємося на своїх посадах, але вже не є парою.

Обкладинка: Анна Шакун