Київська школа економіки розробила аналітичний документ, у якому описала можливі ризики для України в разі продовження російської агресії. У документі, підготовленому аналітичним підрозділом школи KSE Institute, окреслили три ймовірні сценарії загострення війни між Росією й Україною на найближчі кілька місяців.

Перший сценарій називають «Обмеженим»: у ньому ескалація обмежена зонами конфлікту в Донецькій і Луганській областях. Другий сценарій – «Розширений», із розширенням зони географічного ризику до Харкова, Сум, Маріуполя, Херсона, Одеси та Чорноморської морської межі. Третій сценарій – «Повномасштабний», за якого зоною ризику може стати вся територія України.

Експерти KSE Institute підготували рекомендації для українського бізнесу на кожен із цих варіантів, також підприємцям заздалегідь радять провести стрес-тести з безпеки, підготувати план реагування на кризу та план кризової комунікації. «Основними сферами ризику для бізнесу є енергетика, кібербезпека, фінанси, ланцюги постачання та людські ресурси. Кожен із них може бути частиною повноцінного військового вторгнення або окремої наступальної операції», – підсумовують у документі, скорочену частину якого опублікував журнал Forbes.

Редакція The Village Україна розпитала, чи можна якось підготуватися до можливої воєнної ескалації в бізнесів, які мають бути до цього готовими найкраще – представників Veterano Group, заснованих ветеранами російсько-української війни.


Дисклеймер: Спокійна, зважена, поміркована підготовка до можливої кризової ситуації – один зі способів справлятися зі стресом. Важливо, щоб читачі не сприймали цей текст, як вияв паніки чи демотивованості. Тривожні пости в соціальних мережах – точно гірший варіант активності, аніж оптимізація власного бізнесу та підготовка до критичних сценаріїв. Редакція має на меті відкрито обговорювати ситуацію з українськими бізнесами й експертами.

Veterano Pizza

Леонід Остальцев відкрив піцерію Pizza Veterano наприкінці 2015 року, особливістю формату було те, що його заснував ветеран російсько-української війни, а роботу могли отримати інші ветерани. Спочатку заклад ділив простір з іншим кафе в ТРЦ «Метроград», а у 2017-му Pizza Veterano відкрили в новому приміщенні біля Майдану. Навколо піцерії згодом сформували групу бізнесів Veterano Group, яка на умовах франшизи працює з ветеранами, зараз вона об’єднує не лише Pizza Veterano, а й кав’ярні Veterano Coffee та моноформат десертів Veterano Brownie.

Зала Veterano Pizza, де поєднують формати піцерії та коктейльного бару / фото Євгена Карєва для The Village Україна

Леонід Остальцев

засновник Veterano Group і Pizza Veterano

Леонід Остальцев

засновник Veterano Group і Pizza Veterano


Я не розумію, чому всі почали панікувати зараз. Охороною державного суверенітету та територіальної цілісності України займаються збройні сили України. Якщо ви не представник збройних сил і не перебуваєте в оперативному резерві першої черги, від вас вимагається тільки не панікувати.

Я не стратег і взагалі вважаю, що ніхто не може робити якісь заяви з цього приводу, окрім Міністерства оборони та Центру стратегічних досліджень. Розумію, що входжу в оперативний резерв, тому моє завдання – за командою бути готовим вирушити туди, куди мені скажуть. Це дуже сильно спрощує мені життя.

Та сама історія і з ветеранами, які в нас працюють. У Veterano Pizza на Софіївській у нас не так багато ветеранів, тому та кількість працівників, що залишиться, зможе продовжувати працювати автономно. Процеси вже налагоджені, я делегував частину обов’язків, тому люди зможуть за потреби працювати без мене. [...] Урешті-решт, головне – це здоров’я команди та людей, а бізнес за найгіршого сценарію – це вже другорядне.


Veterano Brownie

Роман Набожняк запустив монокондитерську з брауні Veterano Brownie у 2017 році, після демобілізації з армії за підсумком 14 місяців військової служби на фронті. Перші два роки команда працювала як домашня кондитерська, а у 2019-му відкрили перший заклад Veterano Brownie на Подолі. У 2022 році Набожняк запланував збільшити виробництво та перетворити компанію з київської на національну. На початку року, утім, із командою проговорили не лише плани, а й ризики, включно з ескалацією з боку Росії. [Детальніше про Veterano Brownie ми розповідали в спецпроєкті.]

Роман Набожняк у Veterano Brownie

Роман Набожняк

засновник Veterano Brownie

Роман Набожняк

засновник Veterano Brownie


На початку року я провів стратегічну сесію – спочатку у своїй голові, а тоді з операційною менеджеркою, керівницею з виробництва та командою. Проговорили глобальні контекстуальні запитання: навіщо ми взагалі існуємо та які гіпотетичні ризики на нас чекають цього року. Це і «червоні» зони карантину, і глобальне підвищення цін на продукти, й економічні та макроекономічні показники, і можливе загострення у війні. Переконаний, що саме глобальне планування та складання мап ризиків допомагає не впадати в паніку, а діяти в критичний момент.

Три сценарії можливого загострення війни

Нещодавно я проговорив команді, що ми будемо робити [у випадку нової хвилі російської агресії], відштовхуючись від аналітичної записки, яку підготувала Київська школа економіки. У ній передбачають найімовірніші дати атаки в другій половині лютого – березні та три можливі сценарії розвитку подій: обмежений конфлікт у межах Донецької та Луганської областей, розширений сценарій із Маріуполем, Харковом та Одесою й повномасштабна війна. За першого сценарію, умовної інтенсифікації бойових дій у наявних межах, у мене не 100% ймовірність мобілізації, тому бізнес продовжить працювати, як працює зараз.

За другого сценарію з розширенням зони бойових дій чи третього з повномасштабним вторгненням, я як військовозобов’язаний військовослужбовець оперативного резерву першої черги буду [повертатися в армію]. Я розумію, що в мене буде 24 години від оголошення повної мобілізації до прибуття у військову частину. Тому розписав буквально погодинно: що треба встигнути за цю добу, куди заїхати та що взяти по дорозі.

Команді я прописав, що за першого сценарію ми працюємо як зазвичай, а в другому сценарії керуватимемося в ухваленні рішень рекомендаціями уряду. Думаю, буде багато залежати від реакції населення, передусім у Києві. Співробітниками я сказав: «Це ваша особиста справа – залишатися в Києві за цього сценарію чи ні». Це справа кожного, у кожного своя відповідальність, свої родини. Якщо левова частка населення Києва залишається в місті та якщо команда вирішує залишитися – наприклад, якщо лінія зіткнення стабілізується на рівні Харківської, Одеської чи Херсонської областей – то операційно все зможе працювати.

Єдине, що напрям маркетингу, який я закриваю сам, поки не систематизований і не делегований. Але я вже буду думати, як організовувати маркетинг віддалено – десь із полів буду вести сторінку Veterano Brownie в Instagram. [сміється] Але ми прямо зараз шукаємо людину на SMM-напрям, тому гіпотетично це може бути закрито до моменту моєї мобілізації. У такому разі моя мобілізація взагалі ніяк не вплине на бізнес.

У третьому сценарії з повномасштабним вторгненням я думаю, що це будуть передусім не сухопутні наступальні дії, а хаотичні ракетні удари плюс робота авіації. Якщо не розглядати варіант з евакуацією, найскладніше буде пережити перші два тижні. На цей сценарій я проговорив з орендодавцем нашого приміщення й орендодавицею моєї квартири потребу законсервувати майно. У принципі, ця логіка дій повністю відповідає логіці під час першого локдауну: проговорили з партнерами умови заздалегідь і працюємо, поки можна працювати.

Що робити з інвестиціями

Окрім того, нещодавно ми домовилися про велику інвестицію [у Veterano Brownie]. На 2022 рік ми запланували зміну концепції, розширення виробництва й оновлення сайту для покращення онлайн-замовлень. Саме зараз чекаємо на надходження коштів: я вирішив, що ми можемо залучати кошти, поки маємо змогу ними розпоряджатися. Якщо ж починаються бойові дії, які не дають змоги працювати бізнесу, то ми обговорили, на яких умовах заморожуємо виплату та коли повертаємося до них.


Veterano Pizza (Маріуполь)

Ветеран російсько-української війни Олексій Кельт запустив кав’ярню за франшизою Veterano Coffee в Маріуполі у 2017 році, а рік по тому – першу Veterano Pizza в місті. Зараз він розвиває десять закладів: дві піцерії та вісім кав’ярень. У закладах працює три учасники бойових дій, із яких одна людина з інвалідністю внаслідок війни, а також переселенці. Кельт розповідає, що намагається говорити з командою про загрозу паніки, але проговорює можливі варіанти евакуації бізнесу.

Veterano Pizza розвивають два заклади в Маріуполі, також працюють на доставку та проводять майстер-класи для дітей / фото Veterano Pizza (Маріуполь)

Олексій Кельт

власник франшиз Veterano Pizza та Veterano Coffee в Маріуполі

Олексій Кельт

власник франшиз Veterano Pizza та Veterano Coffee в Маріуполі


Думаю, паніка навколо – це насамперед інструмент гібридної війни Росії. У комунікації з командою я намагаюся проговорювати якраз це. Мене запитують – думаючи, що я як колишній військовий володію інформацією – коли Росія нападе, у який саме день і що тоді робити. Постійно доводиться пояснювати, що Росія насправді напала ще у 2014 році, а повномасштабну війну може почати хоч сьогодні, хоч учора.

Водночас ми провели комунікацію з персоналом щодо того, як зібрати тривожну валізу, як можна швидко залишити зону бойових дій і як себе за таких обставин поводити. Адже, якщо, припустімо, у Маріуполі почнуться бойові дії чи місто захоплять, [працівникам бізнесів Veterano Group] буде максимально небезпечно залишатися тут. Тому ми проговорили низку дій: як можна буде залишити місто, як діяти у випадку, якщо вони захочуть тут залишитися і як можна приєднатися до армії тим, хто хоче захищати свою країну. Та не сказав би, що це повноцінна підготовка, зараз це більше розмови.

Ми постійно намагаємося делегувати обов’язки команді: у мене десять закладів у Маріуполі, тому без автоматизації та налагоджування [автономних] процесів через окремих менеджерів було б неможливо керувати бізнесом. Зрештою, закладам буде сенс продовжувати працювати лише в тому разі, якщо вони зможуть приносити користь: годувати солдатів, приміром. Власне, головні завдання [на найгірший сценарій]: як допомагати нашій армії і як у випадку втрати контролю над містом вивозити бізнес.

Чи продумували ми ці можливі сценарії заздалегідь? Ні, ми не думали про переїзд, але був пошук нових локацій і більш рентабельних місць. Припустімо, був варіант із відкриттям піцерії в Запоріжжі, ми знайшли вдалу локацію. Але якщо тоді сприймали його як варіант можливості, то тепер – як варіант евакуації. В ідеальному сценарії можна було б перевезти всю команду, зберігши їхні робочі місця.

Утім, не думаю, що Маріуполь зараз перебуває в більшій загрозі, ніж інші міста. Думаю, навпаки – Маріуполь зараз є одним із найбільш захищених міст України. Оскільки зона конфліктів фактично за 20 кілометрів від міста, у нас завжди велика кількість військових, багато підрозділів, силових структур і техніки. Як не дивно, але, думаю, Маріуполь буде більш захищений у випадку повномасштабної війни з боку Росії. До того ж, думаю, зараз ми значно краще готові до загрози, ніж у 2014 році. На відміну від того часу, зараз уже ніхто не буде стояти та чекати на диво, що скоро все закінчиться. Ми бачили ці жахіття війни на власні очі, тому добре все розуміємо.


Veterano Coffee

Володимир Шевченко служив у ​​95-й окремій десантно-штурмовій бригаді, після демобілізації кілька місяців працював піцейоло у Veterano Pizza, а згодом запустив Veterano Coffee. Зараз він розвиває мережу кав’ярень у режимі to go в Києві та заклад із кавою та коктейлями в Петропавлівській Борщагівці. Розповідає, що від початку будував бізнес, щоби за потреби міг передати справи дружині та повернутися в армію. Додає, що водночас команда готує запуск нового Veterano Coffee у Вишневому: «Як можна планувати розширення бізнесу в таких умовах? Треба не боятися, а робити. Якщо ти боїшся, краще не починати бізнес».

Заклад Veterano Coffee під Києвом

Володимир Шевченко

власник Veterano Coffee

Володимир Шевченко

власник Veterano Coffee


Не дуже розумію, чому зараз починається паніка, бо війна в нас триває з 2014 року. «А що ж буде, якщо нападуть?» Напали ще у 2014 році, продовжують нападати весь час.

Я від початку будував бізнес із розумінням, що рано чи пізно повернуся в армію – хай це було б за рік, два чи десять. Росія нікуди не подінеться, вона завжди буде претендувати на нашу територію та загрожувати нам. Тому процеси вибудовував так, щоби все могло працювати без мене, щоб справи могла підхопити моя дружина. На першому етапі – підтримувати бізнес. А згодом і розвивати його.

Сценарій насправді один: якщо починається загострення, я повертаюся в армію, а бізнес працює без мене. Можливо, на перший час не буде розвитку, але підтримуватися все буде. Якщо ж починається повномасштабна війна, то не буде ніякого бізнесу. На цей варіант планувати щось неможливо. Якщо, не дай Боже, це почнеться – а я на 99% впевнений, що цього не буде – треба буде просто реагувати відповідно до розвитку подій.

Зараз ми готуємо відкриття Veterano Coffee у Вишневому, розвиваємо бізнес. Як можна планувати розширення бізнесу в таких умовах? Треба не боятися, а робити. Якщо ти боїшся, краще не починати бізнес. Якби я боявся, то просто би закрив бізнес і поїхав в якусь із країн, де на мене чекають. Але я вирішив залишитися тут, тому не буду на це зважати.


Обкладинка: Микита Завілінський