Коворкінг Platforma Fortuna в 7-поверховій будівлі на Подолі закривають, повідомив The Village Україна його співзасновник Рафаель Юха.

За його словами, коворкінг припинить роботу найближчим часом, поки що компанія завершує свої домовленості з власником будівлі та резидентами.

70% резидентів переїхали в коворкінг Platforma в бізнес-центрі Leonardo. Зараз там будують нові переговорні кімнати, оскільки під час пандемії попит на офіси впав, а на мітинг-руми зріс: резиденти можуть працювати з дому та час від часу збиратися на зустрічі.

Рафаель Юха

співзасновник Coworking Platforma


Ми відкрили наш коворкінг на Подолі 7 березня, а карантин почався 12 березня. Він вніс свої корективи в ринок офісів, тож багато компаній прийшли до нас, щоб розмістити свій офіс у Platforma, бо ми могли задовольнити їхні запити. Але з початку пандемії в мене таке враження, що все, що я роблю – намагаюся платити за оренду. А те, що найбільше турбувало мене весь цей час, це обговорення умов оренди з власниками будівель. Це повністю змістило фокус моєї роботи та роботи команди з нашої основної цілі – створювати в наших локаціях такі можливості для резидентів, щоб вони хотіли приходити туди щодня й залишатися. Але коли тобі треба платити великі гроші за оренду в часи пандемії, ти не можеш інвестувати в те, що справді важливо.

Переді мною як бізнесменом постало два варіанти. Перший – сказати: «Ок, це мій бізнес, я буду з ним падати й підніматися». Другий варіант – піти шляхом Starbucks, які постійно відкривають і закривають багато закладів і динамічно реагують на ситуацію. Я вирішив обрати другий шлях.

Найскладніше в закритті коворкінгу для мене було сказати про це співробітникам, тому що вони вклали в цю локацію душу та багато зусиль і зробили все можливе. Та зараз ми живемо в такий час, коли можемо робити все, але обставини все одно більші за нас, і ми не можемо їх контролювати. Коронавірус більший за нас і, зважаючи на нинішню ситуацію, так буде ще дуже довго.

Зараз ми знаходимо нові шляхи розвивати бізнес. Ми з командою вирішили, що краще зменшитися, але стати прибутковими для того, щоб пропонувати нашим резидентам можливості, а не просто квадратні метри. Тож тепер ми думаємо про те, як нам інвестувати у членів нашого ком’юніті. Хочемо сфокусуватися на створенні подій, освітніх можливостей, нетворкінгу, допомагати бізнесам залучати інвестиції, проводити пітчинги для стартапів, хакатони для розв’язання глобальних проблем. Вважаю, що інвестувати в людський капітал – це найголовніше, особливо в часи кризи.


 Коворкінг Platforma Fortuna – найбільший простір мережі в Україні. Він займає 7 поверхів і розрахований на 700 робочих місць для компаній від 4 до 100 співробітників.