На початку березня 2022 року, після повномасштабного вторгнення Росії, іноземці почали масово бронювати житло в Україні через сервіс Airbnb, без наміру приїхати сюди та жити в заброньованому помешканні. Люди забронювали понад 60 тисяч ночей і витратили майже два мільйони доларів. Так вони хотіли підтримати українців.

Зараз підтримка іноземців потрібна українському бізнесу. Підприємства закривають, скорочують працівників і заробітні плати через брак внутрішнього попиту. Редакція The Village Україна зібрала ініціативи, які дають можливість бізнесу продавати за кордон, а іноземцям підтримати український бізнес. І не просто перекинути донат, а й отримати якісний продукт.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Соціальний проєкт Leleka


Leleka створили на початку квітня. Її засновники Анастасія й Антон Ночвіни до початку відкритої війни почали будувати власну комунікаційну агенцію. Але після 24 лютого змінили напрям роботи та створили благодійний фонд, який допомагає бізнесу виходити на міжнародні ринки. Рушійною силою проєкту Настя й Антон називають співзасновників Руслана Носа і Влада Скрипченка. У Руслана була дизайн агенція в Харкові, але офіс розбомбили, і послуги замовляють менше. Тому він і сам хоче вийти на міжнародний ринок, і це додаткова мотивація допомагати іншим, хто цього потребує.

Як це працює?


Антон Ночвін

співзасновник Leleka

Нам не треба просто донатити чи вкидати в Україну гроші. Ви купіть. Тоді ви й нам допоможете, і отримаєте по-справжньому класний продукт

«Ми презентуємо бізнес за допомогою сторітелінгу. Треба заповнити величезну анкету, ми перетворюємо її на історію про бізнес і його засновників. У той час покупець бачить картку бізнесу, хто засновник, як війна вплинула на саме це підприємство», – розповідає співзасновниця Настя Ночвіна.

Історію бізнесу разом із продуктом розміщують на сайті й у соцмережах благодійної ініціативи. Її просувають у соцмережах, на заходах на підтримку України, за кордоном і за допомогою благодійних організацій.

«Насамперед наші знайомі за кордоном розповідають про нас. Знайомі іноземці теж поширюють «Лелеку» серед своїх. Також є іноземні організації, які працюють за кордоном і допомагають розвивати цю ідею. По всьому світу зараз багато івентів, які проводять на підтримку України. І організатори цих івентів допомагають нам і намагаються показати, що нам не треба просто донатити чи вкидати в Україну гроші. Ви купіть. Тоді ви й нам допоможете, і отримаєте по-справжньому класний продукт», – розповідає Антон Ночвін.

У Leleka є онлайн-магазин, де зібрані всі українські виробники, які звернулися до ініціативи. Через маркетплейс можна безпосередньо зробити замовлення або передзамовлення, якщо бізнес ще не відновився та шукає капітал для цього.

«У нас були в’ялені томати. Вони розвивали бізнес у Чорнобаївці. Усе підприємство, усі склади залишилися там. Вони самі дивом урятувалися. І зараз намагаються відновити бізнес на Одещині. Що ми можемо їм дати? Люди або донатять їм і цим допомагають, або ж роблять передзамовлення їхньої продукції. Вони отримають гроші та матимуть можливість виробити продукт», – розповідає Антон.

На які ринки бізнес може вийти?

Здебільшого це Європа. Рідше – Канада та США.

«У нас є зв’язок із великою компанією, яка будує готелі в Штатах. І от у Вашингтоні будуватимуть великий готель, на кшталт InterContinental. І завдяки Leleka ці забудовники знайшли українських виробників штор. Зараз ідуть перемовини й, можливо, українські штори будуть висіти у вашингтонському готелі. Їм це чому вигідно? Бо в нас дешево та якісно, а в Штатах це дорого», – кажуть у Leleka.

Як відбувається комунікація між бізнесом та іноземними клієнтами?

Завдання ініціатив – допомогти бізнесу та клієнту знайти одне одного. Якщо допомога під час комунікації потрібна, то ініціатива готова допомагати.

Як зв’язатися з ініціативою?

 Заповнити форму. Вона тут. А підтримати Лелеку можна тут.

Buy For Ukraine


Buy for Ukraine – волонтерська ініціатива, яка просуває на міжнародні ринки бізнес, що допомагає армії.

 Історію про бізнес і продукт розміщують на сайті ініціативи. Подати бізнес можна тут.

Do Business With Ukrainians


Do Business With Ukrainians – це платформа українських бізнес-команд, які пропонують свої послуги та товари іноземним клієнтам. Також вона допомагає українському бізнесу шукати партнерів за кордоном чи можливості грантової допомоги. Написати Dobizwithua можуть люди, які зараз за кордоном і знають, як просувати там українські продукти.

Як вона працює?

Бізнес або іноземний клієнт заповнюють відповідні форми на сайті. Волонтери платформи знаходять команду чи клієнтів, згідно із запитом, і зв’язують їх між собою. Також вони допомагають протягом усього періоду співпраці.

 Форми тут.

Biz For Ukraine


У Biz For Ukraine зібрані українські сервісні компанії. Тут можна замовити послуги з інженерії, креативу, консалтингу, ІТ, архітектури чи логістики. Вони всі надають послуги дистанційно.

На платформі зібрані контакти та короткий опис українських підприємств.

 Додати свій бізнес можна тут. Підтримати ініціативу – тут.