«Ми не були готові до такого навантаження. Контакт-центр не справлявся з напливом вхідних звернень. [...] Навантаження на співробітників було таке велике, що призвело навіть до декількох нервових зривів», – каже співвласник мережі кінотеатрів «Планета Кіно» Дмитро Деркач. Повністю щеплені українці отримали можливість через «єПідтримку» витратити 1000 грн за вакцинацію на книжки, кіно, квитки та спортзали. Бізнеси ж – отримати додатковий потік клієнтів після багатомісячного режиму роботи в часи пандемії.

Програму «єПідтримка» офіційно розгорнули 19 грудня. За цей час повністю щеплені учасники програми витратили вже 250 млн грн на книжки, 210 млн – на квитки в кіно, а орієнтовно 90 млн – на залізничні й авіаквитки. Наразі найменше українці витрачають 1000 грн за вакцинацію на спорт – 59 млн грн.

Прибутки – на «цифровізацію»

У видавництві нон-фікшн книжок «Лабораторія» запустили промокоди, безплатне доставлення на купівлі від 900 грн. На сайті видавництва додали інструкції для покупців, які розрахуватися карткою «єПідтримки». «У перший день продажі зросли в 5–6 разів, як порівняти зі звичайним днем. Скажімо, у році є 10 пікових днів [коли купують найбільше книжок], як-от Чорна пʼятниця, 5–7 із цих днів – це «єПідтримка», – каже власник видавництва Антон Мартинов.

За словами видавця, отримані від продажів гроші витратять на «цифровізацію» компанії – аудіокнижки, мобільний застосунок, програму лояльності, вдосконалення бізнес-процесів, а також купівлю нових ліцензій на книжки. «На тих, хто цього не зробить, а просто профукає гроші або витратить необдумано, чекають важкі часи».

Мартинов переконаний, що це не допоможе відвоювати український ринок електронних та аудіокнижок у російських видавництв. «Це все результат роботи наших видавців, які про електронний формат не думають і сприймають його в штики. Але це технології, які вже прийшли та лишають за бортом тих, хто до них не готовий», – додає видавець.

Книжки для військових

У видавництві «Наш Формат» розповідають, як перед запуском програми все перевірили, «щоб не було форс-мажорів». До більш активної промоції долучилися вже коли почалися нарахування в monobank. Видавництво зробило окрему сторінку на сайті для користувачів, які хочуть розібратися, як працює програма, подарункові сертифікати на 300, 500 і 1000 грн.

Також запустили пакет акційних пропозицій: за купівлю на 400 грн – одна книжка в подарунок, 750 грн – дві книжки, а за купівлю на 1000 грн можна отримати ще три безплатні книжки. «Стикнулися з тим, що люди часто обирають собі більше книжок, ніж на 1000 грн, і просять розділити замовлення на кілька сум [щоби доплатити за купівлі з іншої картки]. Ми це робили вручну, бо це наша лояльність до користувачів», – каже виконавча директорка «Нашого Формату».

Окрім того, гроші можна витратити на книжки для військових на Сході України. За словами виконавчої директорки видавництва Анастасії Нікітіної, у період із 16 грудня до 7 січня «Наш Формат» зібрав для військових 1,5 тис. книжок.

Директорка «Нашого Формату» зазначає, що додаткові гроші з «єПідтримки» йдуть на оперативне оброблення замовлень, які масштабувалася в кілька разів. Окрім того, у березні-квітні, коли настане «низький» сезон для книжкової торгівлі, ці прибутки дадуть можливість підтримувати бізнес і працювати над новими проєктами.

Відкладені покупки та промо від банків

Бізнеси також рекламують свій товар через посередників – банки. Наприклад, у monobank у розділі «Як витратити?» можна знайти спецпропозиції від «Планети Кіно», «Видавництва Старого Лева», книгарні «Буква» та мережі спортзалів Sport Life. Усі знижки та пропозиції діють до 31 грудня 2022 року.

У «Планеті Кіно» пропонують використати ці гроші на вісім промокодів по 250 грн: чотири – на квитки в кіно та чотири – на попкорн будь-якого смаку. Промокод можна використовувати й для придбання квитків на одну компанію. Зазвичай такий набір вартує 1500 грн. «Я думав, що ми будемо на першому місці. [...] Кіно – це простий, швидкий, зрозумілий спосіб відволіктися й отримати емоції. До того ж у кінотеатрах вийшли два гучні фільми – «Людина-павук: Додому шляху нема» та «Матриця: Воскресіння», – ділиться співвласник мережі кінотеатрів «Планета Кіно» Дмитро Деркач.

Він сподівається, що активність гостей кінотеатру з купівлями на «вакцинаційну тисячу» допоможе «Планеті Кіно» вийти з кризи та частково (але не повністю) покрити збитки, яких мережа кінотеатрів зазнала за два роки пандемії. «[...] Насамперед треба розрахуватися з боргами. Якщо після цього залишиться прибуток, то ми, звичайно, направимо його на розвиток наших кінотеатрів у Харкові, Сумах і Львові».

Кінотеатри «Оскар» (Gulliver, Smart Plaza, ТРЦ Dream), пропонують купити безстроковий сертифікат, який можна використати як квиток у кіно або придбати чотири Prime-сертифікати за 1000 грн. Ці сертифікати діятимуть «хоч через рік, хоч через пʼять», кажуть у мережі кінотеатрів.

На Concert.ua можна придбати безтермінові сертифікати на 250, 500 і 1000 грн, якими можна доплатити за квитки на ті події, які не покриває 1000 грн. Їх можна використати в будь-який час, однак лише один раз.

Більше ніж 1000 гривень

«Видавництво Старого Лева» дає змогу витратити гроші «єПідтримки» на сертифікат на суму 1200 грн і безплатне доставлення. Книжки можна придбати як у книгарнях видавництва, так і в онлайн-магазині.

У книгарні «Буква» є можливість замінити 1000 за вакцинацію на цілий набір: промокод на суму 1100 грн, дисконтну картку зі знижкою 5% і можливість безплатного доставлення. Знижка діє тільки на товари з добірки найкращі 1000 книжок, яку сформував інтернет-магазин. У цю добірку, наприклад, входить «Різдвяна свинка» – нова книжка Джоан Роулінг.

Іллюстрації: icons8