Де розмістять київський city store IKEA?

Перший в Україні магазин IKEA відкриють у торговому центрі Blockbuster Mall на проспекті Степана Бандери. Про це The Village Україна стало відомо з власних джерел. Інформацію підтверджують також два джерела «НВ Бізнес».

Представники IKEA поки не підтверджують і не спростовують цю інформацію. «Ми будемо готові повідомити більш детальну інформацію щодо місця розташування вже найближчим часом», – відповіли вони The Village Україна.

Раніше повідомляли, що першим мав стати магазин IKEA в Ocean Mall на Либідській, а другим – IKEA у Lesnaya Mall на Броварському проспекті.

IKEA 1. Будівля першого у світі магазину IKEA у містечку Ельмхульт, що на Півдні Швеції

Хто відповідає за українську IKEA?

IKEA в Україні належатиме до підрозділу IKEA South-East Europe. Україна стане п’ятою країною цього регіонального представництва – поруч із Хорватією, Словенією, Сербію та Румунією. Головний офіс IKEA у Південно-Східній Європі розміщений у Белграді. Регіональним ритейл-менеджером IKEA в Україні буде Флоріан Меллє. Директор IKEA Retail Ukraine почав працювати у компанії в 2013 році на посаді заступника директора магазину IKEA Evry в Парижі. 

Коли відкриють перший магазин IKEA в Україні?

«ІКЕА планує відкрити свій перший магазин нового міського формату в Києві до кінця 2019 року», – розповідають у компанії. За інформацією The Village Україна, відкриття планують на грудень.

Для українського ринку в компанії почали шукати працівників ще у липні 2018 року. А в липні 2019-го оголосили про відкриття ще 100 вакансій.

Що таке формат city store?

Київський city store IKEA має стати другим магазином цього формату у світі. Перший такий відкрили в Парижі у травні 2019 року.

У компанії просять не називати схожі простори «малими IKEA». Все ще йдеться про магазини площею тисячі квадратних метрів.

Перший магазин IKEA міського формату відкрили у Парижі у травні 2019 року

Чому в Києві відкривають саме city store, а не традиційний великий формат IKEA?

IKEA кажуть про амбіцію «бути ближчими до сучасних споживачів та їхніх звичок». У цьому випадку йдеться передусім про людей, які живуть у центральній частині міст, не водять машину та хочуть швидшого досвіду взаємодії.

Глобальний підхід до продажів у компанії називають «мультиканальною трансформацією», яка мала б дати покупцям можливість взаємодіяти з IKEA там і тоді, коли це зручніше.

Як саме? Якщо хочеш швидко обрати товари онлайн та отримати їх вдома менш як за 24 години – купуєш онлайн. Хочеш отримати їх раніше – їдеш у найближчий pick-up point.

Якщо хочеш купити кілька речей, але перед цим мусиш побачити їх наживо – їдеш у найближчий city store.

Великі заміські магазини (цей формат називають blue-box) лишаються для тих, кому потрібне натхнення, хто має авто та готовий кілька годин провести, гуляючи магазином.

Тобто йдеться не лише про вихід на український ринок, а й зміну загального підходу до розвитку компанії у світі. Це глобальна трансформація, а не ситуативне рішення, кажуть в IKEA.

Міський магазин обрали ще й тому, що це більш гнучкий формат, який можна відкрити швидше, ніж традиційні формати IKEA – blue-box.

Чи зникнуть традиційні великі заміські IKEA?

Традиційний blue-box формат нікуди не подінеться – ці магазини все одно лишатимуться ключовими для компанії. Проте їх трансформуватимуть у «простори для натхнення», і, не менш важливо, великі заміські магазини бренду будуть переймати функції логістичних центрів.

Пакет IKEA. Анна Бобирєва для The Village Україна

Що продаватимуть у першому українському магазині?

У першому українському магазині продаватимуть близько 6 100 продуктів бренду. Це близько 70% від загальної лінійки. Всі інші товари з каталогу також будуть доступні в Україні, але вже для замовлення онлайн.

Які ще формати відкриватимуть в Україні?

Медіа вже повідомляли про намір IKEA відкрити у Києві чотири пункти видачі онлайн-замовлень. «Ми починаємо з магазину міського формату в Києві, тим часом вивчаємо ринок та оцінюємо, як рухатимемось далі. З розширенням продажів з’являтимуться пункти отримання замовлених товарів, але вони жодним чином не стануть заміною для магазинів міського формату IKEA», – розповідають в IKEA.

Засновник Інґвар Феодор Кампрад помер у шведській провінції Смоланд 27 січня 2018 року

Як IKEA працює в інших країнах регіону?

Наприклад, у Румунії є лише один магазин IKEA. Але це не заважає Румунії входити у п’ятірку країн з найвищими темпами зростання комерційних показників IKEA, зокрема за показниками продажів онлайн.

Трансформації роботи бренду на ринку мали такий вигляд: 12 років тому в країні відкрили перший великий формат, згодом дали можливість онлайн-замовлень.

Наступним етапом стали відкриття гнучких форматів – pick-up points, де можна забрати попередньо замовлені товари (і це швидше за доставку додому), чи кухонних pop-up магазинів, де можна сформувати дизайн власної кухні. Перший кухонний pop-up відкрили навіть не в Бухаресті, а у місті Клуж, що в центрі країни.

Зараз у Румунії готуються відкрити ще один великий blue-box. Новий магазин стане найбільшим у Південно-Східній Європі.

Що станеться з тими, хто вже продає товари IKEA в Україні, але робить це неофіційно?

Бізнес-модель магазинів, які займаються перепродажем IKEA в Україні, побудована на тому, що товари купують у магазинах сусідніх країн – до української ціни додається вартість перевезення товарів в Україну та власний прибуток продавця.

IKEA вийде на ринок з власними базовими цінами – обіцяють найнижчі виправдані ціни. Тому в роботі перекупників просто не буде сенсу, впевнені у компанії. Цей бізнес миттю втратить привабливість.

В аспекті захисту прав інтелектуальної власності бренду в IKEA сподіваються на українських чиновників та законодавство.

ФОто:  IKEA