У першій частині інтерв’ю з Михайлом Кухарем, старшим економістом Ukraine Economic Outlook, ми поговорили про правила інвестування невеликих сум – від 100 до 10 000 доларів. У продовженні запитуємо про інвестування від кількох десятків до сотень тисяч доларів. Дізнаємося, чи вигідно інвестувати в золото й нерухомість, з чого починати інвестування на фондовому ринку та куди найкраще вкласти гроші 2021 року.

Михайло Кухар

старший економіст Ukraine Economic Outlook


– Які інструменти відкриваються для інвесторів від кількох тисяч доларів?

– Якщо ви маєте кілька десятків тисяч доларів, для вас відкривається безліч комерційних пропозицій. Хтось пропонує купувати золото. Але для тих, хто думає інвестувати в монетарне золото, відразу звертаю увагу: хоча золото начебто є надійним активом протягом 2 000 років і не втрачає свою вартість, але лише за останні 20 років ціна на нього сильно змінювалася. Золото коштувало і 200 доларів за унцію, і 2 000 доларів за унцію. Його хитає вгору й униз, як біткоїн, тому раджу бути з цим обережним. Тут так само легко втратити гроші, як на цінних паперах.

Крім того, якщо ви купили золото в Україні, можете сподіватися лише на те, що той банк, який продав вам злитки, купить їх назад. Але це слабка надія, бо не всі банки підтримують двостороннє котирування, коли ціна падає.

– Яка може бути дохідність на золоті?

– Вона може бути шаленою, це можуть бути десятки відсотків, але так само можна багато втратити. Треба теж мати на увазі, що золото завжди на висоті під час кризи, але коли світова економіка починає одужувати, інвестори виходять із золота та йдуть у реальні активи, на нові ринки.

Зараз усі прогнозують довготривалий тренд падіння золота на наступні 8 років. Тому вкладати в золото – це була прекрасна інвестиційна порада пів року тому, а зараз це найгірша інвестиційна порада.

Як тільки з’явилися новини про вакцину від COVID-19, відразу золото почало падати, тому що це означає швидше одужання світової економіки. Значить, нікому не треба залишати гроші в золоті, відповідно – гроші із золота вийдуть і ціна на нього впаде.

А як щодо інвестування в нерухомість? Дехто вважає, що це чи не єдиний надійний інструмент в Україні.

– Усі ми пам’ятаємо, як ринок нерухомості бурхливо зростав з 2000 до 2008 року, вартість квадратного метра в Україні зросла більше, ніж у 5 разів. Цього разу так не буде, тому що Україна має 70% зростання доларового ВВП за останні 4 роки, але на 70% ціни не зросли. Усупереч відкладеному попитові на нерухомість, створилася шалена відкладена пропозиція: увесь Київ і передмістя в будівництві. Пропозиції нових і нових квадратних метрів з’являються постійно, а це буде підтримувати ціни на нерухомість на рівні зростання не більше 10% річних, а можливо, і менше.

Якщо ви проаналізуєте сайти з нерухомістю, то побачите, що ціни на оренду стабільно високі. Тому нерухомість може давати гарантовані 7–8% прибутку в доларі коштом оренди. Якщо людину влаштовує такий відсоток річних, то вона може зайти в інвестиційний горизонт 10–15 років окупності. Тобто за цей час інвестору повертається його капітал. Крім того, людині може пощастити, за ці 10–15 років, власне, і ціна зросте, крім операційного доходу. А якщо зросте ціна на нерухомість, ви точно отримаєте понад 10% у валюті. Тож це прекрасний інструмент.

– Наступного року в Україні відкривається ринок землі. Наскільки це хороший варіант для інвестицій?

– Ukraine Economic Outlook спільно з колегами з USAID зробили дослідження про те, як змінювалися ціни на землю при відкритті ринків 12 країн східної Європи – від Болгарії до країн Балтії. Усі вони відкрили свої ринки землі з 1991 до 1996 рік, не чекали чверть століття, як ми, ніхто не кричав, що земля – рідна мати, а всі розвивали фермерський рух. Ясно, що селяни там живуть зараз краще, ніж у нас. За нашими даними, середній показник зростання вартості землі за перші 3 роки після відкриття ринку становить 72% зростання.

Тому всім, у кого є така можливість, 2021 року раджу інвестувати в землю, а потім здавати її в оренду фермерам. Це буде один із найкращих варіантів інвестицій на найближчі 5 років. І він доступний для інвесторів буквально від 10 000 доларів і до сотень тисяч чи мільйонів.

– Ви казали, що для власників десятків і сотень тисяч доларів відкритий західний ринок цінних паперів. З чого тут краще починати недосвідченому інвестору?

– Непрофесійним інвесторам найкраще звернути увагу на західні індексні фонди. Вони хороші тим, що мають великий портфель акцій, а інвестуючи туди кошти, ви купуєте їх усі у пропорції індексу. Тобто вам не потрібно пам’ятати, що треба купити стільки акцій Tesla та стільки акцій Apple, за вас це вже зробив брокер, який сформував готовий фінансовий продукт, ви просто його купуєте. У результаті, ви точно отримаєте саме те зростання чи падіння, яке має сам індекс. Наприклад, ви вкладаєте в індекс Доу-Джонса, наскільки він зросте за рік (а ми знаємо, що це може бути навіть 20–30%) – стільки доходу отримаєте й ви.

Різні акції поводять себе по-різному – у США, Бразилії, Європі, Сінгапурі, Шанхаї. Навіть якщо інвестор не розбирається в цих ринках, зараз є маса фондів, які мають електронний брокередж. Інвестор просто заходить на сайт, реєструється, відкриває депозит – і з цього моменту може купувати та продавати акції цього фонду, не спілкуючись напряму з брокером. Але за цим треба слідкувати. Це не так, що ти вклав гроші та знаєш, що за ніч із ними нічого не станеться. Це той випадок, коли за ніч (коли в нас ніч, в Америці день) ціна може впасти на третину. І ваша інвестиція коштом високої волатильності ринку (рівень зміни ціни на ринку – ред.) може серйозно втратити. З іншого боку, якщо дивитися на довготривалий тренд зростання індексу Доу-Джонса, наприклад, за останні 10 років, то можна побачити, що вклавши туди свої гроші, принаймні щороку ви можете отримувати двозначну цифру дохідності в доларах США. Але треба мати міцні нерви, тому що ринок часто ходить угору-вниз.

Є ще нові ринки, де дохідність на фондових ринках набагато вища, ніж в індустріально розвинених країнах. Я в цьому сенсі рекомендую звернути увагу на фонди Латинської Америки, Шанхая, Сінгапуру та Малайзії. Але це треба вивчати й у цьому потрібно розвиватися. Якщо ви новачок, для вас найкраще підійдуть індексні фонди.

– Наскільки важливо диверсифікувати інвестиції?

– Правило диверсифікації завжди є універсальним для всіх часів і ринків, тому, звісно, що його треба притримуватися. Але у яких пропорціях – зробити свій портфель більш прибутковим або більш надійним – це право вибору кожного інвестора. Ми вже говорили, що найбільш захищеними й надійними інструментами є держоблігації та депозити в банках. А найменш захищеним, але найбільш прибутковим інструментом, є гра на фондовій біржі.

– Як щодо інвестування в бізнес?

– Зараз половина власників малих і середніх бізнесів готові продати їх на тлі Covid-кризи. Ми переживаємо рік рецесії, а це означає, що саме цього року бізнеси ваших конкурентів чи просто привабливі об’єкти – наприклад, комусь подобається ковбасний цех під Києвом, комусь – лісопильня, комусь – целюлозний комбінат чи будь-який інший бізнес – зараз їх можна купити навіть за половину вартості. А оскільки, за теорією економічних циклів, після кризи настає новий цикл зростання, то світова економіка зростатиме – й українська в тому числі. Тож у жоден із наступних 8 років бізнеси не коштуватимуть так дешево, як зараз. Тому зараз найкраща нагода стати власником бізнесу. Ця порада актуальна для тих, хто володіє сотнями тисяч доларів.

– На які сфери краще звернути увагу?

– Тут не дам жодних порад, кожен має вирішувати для себе. Краще звертати увагу на такі бізнеси, які найбільше недооцінені в тих сферах, у яких ви хоч трошки розбираєтеся. Якщо ви ніколи не займалися електронікою чи сільським господарством, краще туди не лізти, бо ви можете наробити купу помилок і втратити гроші. Тож краще займатися тим, у чому ви розбираєтеся. Люди, які володіють сотнями тисяч доларів, уже в чомусь розбираються, повірте.

– Чи надійним є інвестування у стартапи?

– За ризикованістю це ще гірше, ніж грати на фондовій біржі, тому що коли ви вкладаєте гроші в чийсь стартап, у вас на руках не залишається нічого, навіть жодного цінного папера. Жодна компанія не гарантує вам, що ви отримаєте хоч якийсь відсоток дивідендів із прибутку, та й вона взагалі не гарантує інвесторам, що буде прибутковою. 95% стартапів банкрутує й лише 5% – приносить прибуток. Ідеться не про аферистичні схеми, а про абсолютно білий ринок Кремнієвої долини у США. Якщо ви вкладете в акції, наприклад, ви теж не знаєте, виростуть цього року Tesla чи Apple або впадуть, але ви принаймні розумієте, що це компанії, які не зникнуть із лиця землі за один сезон. А у випадку зі стартапами шанси 20:1, що ви просто втратите свої гроші. І це не моя суб’єктивна думка, а статистика інвестування у стартапи у Сполучених Штатах.

Ілюстрації: Natasha Remarchuk / Icons8