Коли починати інвестувати гроші, куди краще вкласти 100 доларів, які інструменти доступні для інвесторів, що мають до 10 000 доларів і чи можливо в Україні надійно вкладати кошти, щоби забезпечити себе на пенсії. Про це The Village Україна говорить із Михайлом Кухарем – старшим економістом Ukraine Economic Outlook – у першій частині інтерв’ю про інвестування.

Михайло Кухар

старший економіст Ukraine Economic Outlook


– Пропоную почати з базових правил фінансової грамотності для інвесторів-початківців. Який відсоток із власного доходу потрібно інвестувати?

– Я не радив би нікому взагалі до 30 років робити заощадження та інвестувати, окрім як у себе та своє навчання. Навіть до 35 років. Але якщо людина хоче відкладати та інвестувати кошти, то тут цю проблему кожна людина чи сім’я має вирішувати для себе, буде вона відкладати 5 %, 10 %, 20 % чи 30 % від доходу. Це має бути не болюче рішення, тому що гроші сьогодні дорожчі, ніж гроші завтра. І ми не знаємо, яким буде наше завтра й чи буде воно взагалі. Тому відкладати потрібно некритичні гроші.

Чому не варто інвестувати до 30 років?

Ось головне правило інвестування й фінансової грамотності, яке потрібно знати: якщо вам менше ніж 30–35 років, ви маєте чітко усвідомлювати, що траєкторія зростання доходів населення в усьому світі, і в Україні також, вказує на те, що ледь не щороку ви будете заробляти на чверть чи наполовину більше, ніж минулого. Тому якщо зараз ви заробляєте 500 доларів і намагаєтеся відкладати якісь копійки, щоби їх інвестувати, то через 5–7 років, коли ви зароблятимете 2 000 доларів, ви просто плакатимете величезними сльозами через те, що відмовляли собі в кращому житті й відкладали так мало. Це просто нерозумно. Живіть краще, поки ви молоді.

Порахуймо: людина кладе 300 доларів на депозит у банку під 2 % річних і за рік заробляє на них 6 доларів. Що це за заробіток? Навіть якщо вона щомісяця кластиме 300 доларів, сума відсотків не буде відчутною. І тоді питання: чи дійсно є потреба відбирати в себе щомісяця 300 доларів? Можливо, краще подумати, як знайти додатковий дохід, якусь годину-дві попрацювати додатково й заробити навіть більше грошей, а ці 300 доларів витрачати на себе?

Заощаджувати є сенс лише тоді, коли ви впевнені, що ваша зарплата або річний дохід як підприємця не зростатиме у високій акселерації. Якщо ви маєте амбітні плани на підприємницьку діяльність чи на успішну кар’єру, перші роки вкладати кудись гроші зовсім не варто. Краще інвестувати їх у власне навчання. Однаково ваші сотні чи тисячі доларів на депозиті не дадуть високого доходу й через декілька років вам усе це здасться просто копійками.

З цим зрозуміло. Уявімо, що дохід людини вже не зростає швидко й вона хоче інвестувати якусь частину свого заробітку. Куди краще вкладати? Пропоную розглянути на прикладі 100 і 1 000 доларів.

Не існує різних інструментів інвестування для 100 доларів чи 1 000 доларів, це однаково нікчемно малі суми для особистого інвестування. За ці гроші не можна купити навіть одну облігацію внутрішньої державної позики (ОВДП). Тому якщо ви маєте від 100 до 10 000 доларів – вам доступні однакові інструменти інвестування.

Другий рівень – це десятки тисяч доларів, де для приватних інвесторів відкривається ринок нерухомості.

Третій рівень – інвестиції сотень тисяч доларів, коли можна говорити про купівлю бізнесу або частки в бізнесі.

Для власників і десятків, і сотень тисяч доларів відкритий західний ринок цінних паперів, тобто міжнародних фінансових інструментів. Проте до більшості привабливих фондів із чеком менш як 100 тисяч доларів не можна зайти.

Поговорімо про перший рівень: як можна інвестувати суми до 10 000 доларів? Які плюси та мінуси цих інструментів?

Зараз ми живемо в найгірший час. Можливо, хтось скаже, що він найкращий, але з огляду на пасивне інвестування зараз найгірший із часів за останню чверть століття. Ми живемо у світі так званих «нульових» і «від’ємних» відсоткових ставок – і це глобальний тренд. Грошей стає все більше, а відсотків за них сплачується все менше.

Ті, кого цікавить просто зберігання своїх грошей у доларах, можуть відкрити депозит. Порівнюйте відсоткові ставки в інтернеті, але майте на увазі, що дохідність доларових депозитів – це 1–2 %.

Україна традиційно належала до країн, що давали надвисокі відсотки за депозитами в банківській системі – останні 25 років це було 8–9 % у валюті, бо ми країна з недостатністю капіталу. Зараз це закінчилося, грошей скрізь повно. Першими почали давати відсоткові ставки за депозитами 1–2 % міжнародні банки, це вплинуло на весь ринок, тому зараз усі українські банки мають малі відсотки за валютними депозитами. Мало де ви знайдете понад 2 % річних за валютним депозитом.

Ще залишаються гривневі депозити. Деякі банки все-таки дають 6–8 % річних за гривневими депозитами, але всі ми пам’ятаємо, що живемо в країні з м’якою валютою, тому щороку треба зважати на курсовий ризик. Але на наступний рік ми маємо прекрасні економічні перспективи й не маємо жодної перспективи падіння гривні. Отже, дохідність за депозитами чи облігаціями буде однаковою й у гривні, і в іноземній валюті. Це якщо курс стоятиме, а ми маємо гарні перспективи того, що курс гривні навіть укріпиться за наступний рік так, як це відбулося у 2019 році. Тож перша порада – можна скористатися пасивним інвестуванням у гривневий депозит.

Ті, хто хочуть отримувати вищі відсотки, можуть купувати ОВДП (державні боргові цінні папери, які випускає Міністерство фінансів України). Зараз це 9–10 %. Щоправда, одна ОВДП дорога, але на ринку є безліч фінансових компаній, які дроблять одну ОВДП вартістю 100 тисяч гривень і подають пакетами в 3–5–10 тисяч гривень роздрібним інвесторам. Звісно, тут треба зважати на репутацію цих компаній, щоби ваші гроші не пропали. Я знаю, що є надійний електронний брокередж в ICU і бездоганну репутацію має фінансова компанія «Універ». У них прекрасний стан портфеля й ніщо не вказує на те, що вони можуть мати дефолт. Тобто навіть якщо у вас є 400 доларів, ви вже можете стати клієнтом подібних компаній і отримувати не 6 % за гривневим депозитом, а 9–10 % за ОВДП.

Також в Україні є інвестиційні фонди, які пропонують вкладати мало не від кількох тисяч гривень та обіцяють вищу дохідність, ніж за депозитами. Чи можна довіряти цим компаніям?

Це називається давати гроші в довірче управління. У порівнянні з депозитами вкладення грошей у трастове управління навіть у найкращі західні фонди відрізняється тим, що жоден фонд не гарантує повернення вашої суми інвестицій. А суму вкладення за депозитом вам зобов’язані повернути, саме тому дохідність за депозитами й у нас, і на Заході традиційно нижча, ніж у такого типу вкладення. Інвестувати так кошти чи ні – має для себе вирішити кожна людина самостійно. Тут треба дивитися на компанії, які пропонують такі послуги. Але ми знаємо, що в Україні є банки, де й депозит може зникнути. Є великі міжнародні трастові фонди, як, наприклад, BlackRock, Blackstone, які вдало керують грошима своїх вкладників. В Україні трастові фонди також є, але особисто я не знайомий із багаторічними успішними історіями.

– А якщо йдеться про інвестицію у своє майбутнє забезпечення, наприклад, на пенсію?

Таке рішення я вітаю, але треба бути готовим до того, що цей капітал приноситиме досить помірний прибуток. І тоді я б радив усе-таки інвестувати ці кошти не в депозит, а в облігації внутрішньої державної позики, номіновані в доларах. Вони приносять удвічі більший дохід, ніж депозити.

Чи є якісь базові правила для довгострокового інвестування коштів?

Стратегій є безліч, про них можна прочитати в інтернеті чи фінансових підручниках, тут я вам нічого нового не розкажу. Якщо йдеться про фінансування життєвого циклу, коли ви в молодості заощаджуєте, а в старості витрачаєте свій капітал, то тут головне правило – треба інвестувати щомісяця й завжди вкладати гроші під складний відсоток. Тобто потрібно своєму брокеру чи банку давати доручення постійно реінвестувати ваші відсотки в основний капітал.

Це взагалі надійно – інвестувати гроші на довгострокову перспективу в Україні?

Дуже ненадійно, як і на всіх ринках. Навіть люди, які інвестували 30 років у супернадійні іпотечні компанії в Сполучених Штатах, наприклад, Fannie Mae, Freddie Mac чи енергетичного гіганта Enron, при банкрутстві цих компаній втрачали всі свої гроші. Багато людей, які інвестували в корпоративні пенсійні фонди Ford, General Motors, Chrysler упродовж 20 років, у 2008-му році повністю втратили гроші. Інвестування – це завжди ризик.

Єдина, хто не банкрутує, – держава, тому що держава є підприємством із постійний кеш-флоу. Якою б не була Україна, багата чи бідна, вона щороку збиратиме зі своєї суверенної території податки. Держава – це таке підприємство, у якого постійно є кеш-флоу, тому державні цінні папери вважаються найбільш надійними. Хоча ми знаємо випадки, коли й держави банкрутують. Та однаково зі згаданих інструментів інвестування вкладання в державні цінні папери – найбільш надійне.


У другій частині інтервю з Михайлом Кухарем ми поговоримо про інвестування більших сум – від 10 000 доларів, розберемося, куди краще інвестувати 2021 року, щоб отримати максимальну прибутковість, які інструменти є надійними, а які краще не використовувати зараз узагалі.

Ілюстрації: Maria Shukshina / Icons8