The Village Україна дізнається, що таке унісекс-бренди та чи є вони в Україні.

Стиль унісекс зародився у 50-60-х роках унаслідок боротьби за рівноправність статей. Жінки хотіли самостійно підбирати речі у свій гардероб. Вони почали носити джинси – перший масовий «безстатевий» одяг. Ікони стилю – Марлен Дітріх та Коко Шанель – вдягали чоловічі піджаки, сорочки та брюки. Основна перевага одягу унісекс – зручність. Жіноче вбрання того часу залишало мало можливостей для руху, адже було занадто вузьким. У «безстатевому» одязі жінки почувалися значно комфортніше.

Унісекс в одязі згладжує відмінності чоловічих і жіночих силуетів. Свобода, індивідуальність і відмова від рамок поєднується з новими канонами краси і сприйняттям гендеру у світі.

Базові речі в стилі унісекс:


 Майки та футболки оверсайз

 Сині класичні джинси

 Широкі і довгі пуловери, гольфи

 Піджаки і пальто нейтральних кольорів

 Брючні костюми класичного крою

 Сорочки у клітинку та нейтральних кольорів

 Світшоти, худі та бомбери

 Спортивні шорти та брюки

 Кросівки та кеди

 Об’ємні шарфи

 Кепки


Дарія Канішева

імідж-консультантка, стилістка проекту «Преображаріум»

Речі унісекс – це про зручність, самовираження і трохи про самоіронію. З одного боку, це кежуал-уніформа жителя мегаполісу, а з іншого – тренажер креативності. Щоб не мати нудного вигляду в оверсайз бомберах, худі, футболках зі слоганами, джинсах та кросівках, треба продумати аксесуари, поєднати фактури, кольори і принти, попрацювати над вдалим нашаруванням речей – щоб кожен шар було видно і при цьому образ був гармонійним.

Використовувати речі унісекс можна і в офісі, де немає суворого дрес-коду. Наприклад, додати бомбер до застібнутої на всі ґудзики однотонної сорочки і джинсів. Або ж одягнути оверсайз брючний костюм із водолазкою чи блейзер і шапку біні під пальто прямого крою. Одна-дві речі унісекс можуть додати індивідуальності діловому дрес-коду та урізноманітнити образи.


Українські бренди, де можна придбати унісекс-речі:

 SUPPORT by POUSTOVIT

Бренд поєднує унісекс і стритстайл. Натхненням для першої колекції став Київ. Брендом займається дизайнерка Лілія Пустовіт. SUPPORT by POUSTOVIT пропонує якісний та доступний за ціною продукт, створений у мінімалістичній естетиці.

 link

 YULIA YEFIMTCHUK+

Молода дизайнерка Юлія Єфімчук працює з темою уніформи. В її колекціях завжди є суворі лаконічні речі – сукні, тренчі, спідниці, куртки та комбінезони зі щільної бавовни та плащової тканини. Дизайнерка вважає, що незабаром ми взагалі не будемо акцентувати увагу на тому, чи це жіночий одяг, чи чоловічий: людству сьогодні важлива людяність.

 Link

 TATTOOSWEATERS

Кожен сезон бренд TATTOOSWEATERS створює базовий, у їхньому розумінні, гардероб, а відправною точкою для нової колекції стають роботи тату-майстрів з усього світу. Цікава фішка – постійна наявність у колекціях TATTOOSWEATERS світшотів унісекс у класичних для бренду бежевому і чорному кольорах. Усі принти-татуювання переносяться на тканину вручну за допомогою шовкографії.

 Link

 Métrique

Бренд надихається нічним життям, вулицями, мистецтвом, коміксами та музикою. Він пропонує унісекс футболки, світшоти і худі з принтами та іронічними написами: «Не притулятися» чи «Хуйовий трек я звоню в міліцію».

 Link

 СONVOY

СONVOY – молодий вуличний бренд одягу, що спеціалізується на футболках, лонгслівах та худі. Худі прикрашають вишивкою, а футболки – слоганами.

 Link

 Who is it?

Бренд Who is it? активно підтримує тему гендерної рівності та свободи самовираження. Дизайнери марки підкреслюють, що їхній одяг не має статі. Цій тематиці була присвячена колекція No gender. Наприкінці минулого року бренд запустив окрему лінійку унісекс та оверсайз одягу Xyizit. До неї увійшли базові речі унісекс: футболки, худі, світшоти, сукні.

 Link