The Village Україна розбирається, як купувати менше речей і при цьому завжди мати стильний вигляд.

Капсульний гардероб – це набір речей, які ідеально поєднуються за стилем, кольором та фактурою. Обрані речі складають у капсули, які можна стилізувати між собою. Всього 10-15 комплектів одягу на 4 сезони. Поняття капсульного гардероба популяризувала американська блогерка Керолайн Джой. У своєму блозі вона провела експеримент: замість багатьох дешевих речей залишила в гардеробі лише 37 якісних предметів одягу. В процесі експерименту Керолайн створила планер, який дає поради, як почати збирати капсульний гардероб.

Такий підхід до речей економить гроші, зменшує кількість необдуманих покупок та привчає користуватися меншою кількістю речей.


Дарія Канішева

імідж-консультантка, стилістка проекту «Преображаріум»:

При створенні капсульного гардероба завжди треба відштовхуватися від особистих потреб і способу життя. Наприклад, гардероб молодої мами буде кардинально відрізнятися від базового набору речей людини, яка більшу частину свого життя проводить в офісі. Не всім потрібні білі сорочки, а дехто терпіти не може водолазок. Все індивідуально. Тому для початку варто розібратися, чим ви живете, що любите, де буваєте, скільки часу на що витрачаєте, і відповідно до цього створювати капсули. Є кілька підходів до формування капсульного гардероба. І це дуже круто, бо кожен може обрати найбільш комфортний для себе формат. Чи купити 37 базових речей і міксувати їх між собою, чи створювати модулі під конкретні завдання: робота, переговори, зустрічі з друзями і так далі, залежно від особистих потреб.


Дарія використовує в роботі метод, запропонований стилістами Міжнародної асоціації імідж-консультантів (AICI). Відповідно до нього кожну капсулу підбирають за формулою:

2 низи (брюки/спідниці)

3-4 топи (сорочки/блузи/футболки)

1 жакет (жилет чи кардиган)

1-2 пари взуття

1 предмет верхнього одягу

1 сумка

аксесуари (ремінь, капелюх, шарф, рукавиці тощо)

прикраси


Дарія Канішева

імідж-консультантка, стилістка проекту «Преображаріум»:

Усі речі в рамках одного такого модулю, як конструктор Lego, ідеально пасують одна до одної, всі низи і топи є взаємозамінними. Одна капсула закриває одну сферу життя (офіс, прогулянки з дитиною, зустрічі з друзями тощо). Таким чином для одного сезону підбирають від 1 до 5 капсул залежно від розмаїття активностей кожної окремо взятої людини.


Читати про капсульний гардероб

Видання, які дають рекомендації щодо стилю, – загальні гайдлайни, які легко адаптувати під свій стиль.

The Capsule Wardrobe: 1,000 Outfits from 30 Pieces – хаос у шафі породжує вічне запитання «що вдягнути?» Ця книжка розповідає, які 30 найважливіших предметів гардероба вам потрібно придбати, щоби більше ніколи вранці не замислюватися над цим питанням.

 Лінк

The Curated Closet: A Simple System for Discovering Your Personal Style and Building Your Dream Wardrobe – рекомендації стиліста, як створити гардероб вашої мрії, а також удосконалити свій стиль.

 Лінк

Men's Wardrobe – посібник із чоловічого стилю, який розповідає, що вдягати чоловікам на роботу, на кожен день і в особливих випадках.

 Лінк

Дивитися про капсульний гардероб

Навіть якщо ви не збираєтеся змінювати своє ставлення до речей у цілому, окремі принципи із цих відео можна взяти на озброєння.

Як зібрати капсульний гардероб

Британка Анна розповідає про перші кроки у створенні капсульного гардероба. На її YouTube-каналі є цілий тематичний плейлист.

Капсульний гардероб та стиль

Ще один блогер підказує, як зібрати капсульний гардероб для офісу.

Тур мінімалістичним гардеробом

Чоловікам теж потрібен капсульний гардероб. Автор каналу Minimal millenials використовує всього 39 речей, включаючи спортивну форму й аксесуари.

Проаналізувавши всі свої повсякденні активності і склавши під них капсули, ви скоротите до мінімуму час підбору образу зранку і будете впевнені, що маєте чудовий вигляд. Для осінньо-зимового періоду стиліст Дарія Канішева пропонує додати в повсякденну капсулу якісний кашеміровий чи з мериносової вовни светр нейтрального кольору: бежевого, коричневого, темно-синього, ніжно-блакитного, сірого чи чорного. Фасон обирайте відповідно до вашої статури і стилістичних уподобань. Крім того, варто знайти ідеальні джинси, які пасують вашому типу фігури, шкіряну косуху і комфортні ankle boots на невисоких квадратних підборах. Завершити капсулу стиліст рекомендує цікавим аксесуаром чи прикрасою, яка приверне увагу і стане акцентом навіть у найпростішому образі.

Джемпер JENADIN з м'якої мериносової вовни прямого силуету з поясом.

Ціна: 3800 гривень

 Лінк

Шкіряна чорна косуха приталеного силуету марки LOST INK PLUS

Ціна: 6820 гривень

 Лінк

Шкіряні чорні ботільйони Kachorovska на резинці.

Ціна: 2900 гривень

 Лінк

Класичні блакитні Mama Jeans бренду Syndicate Original.

Ціна: 1790 гривень

 Лінк

Шкіряний берет бордового кольору COVERNUMBERONE.

Ціна: 3000 гривень

 Лінк

5 правил капсульного гардероба від Дарії Канішевої:

Включайте в капсулу лише ті речі, в яких ви почуваєтесь упевнено і які вам справді подобаються за якістю матеріалів, стилістикою, кольором, фасоном. Жодних компромісів.

 Визначте найбільш виграшні для вашого типу фігури, статури та зросту фасони і дотримуйтесь їх, коли формуєте основу капсули. Таким чином, яку б річ ви не обрали, вона сидітиме на вас ідеально.

 Найбільш дорогими і якісними компонентами капсули мають бути верхній одяг та взуття.

 Сфотографуйте усі можливі варіанти луків капсули і збережіть у свій телефон чи планшет, щоб у подальшому ви могли підібрати собі образ дня просто під час ранкової кави.

 Сформуйте основу вашої капсули з тих базових речей, які підходять під ваш стиль життя і урізноманітнюйте її трендовими аксесуарами.