Формула щасливого життя протягом довгих років залишається найважливішим ребусом, вирішити який намагаються паралельно в усіх куточках світу. Найкраще виходить у скандинавів: їхні концепції найпопулярніші. Однак у кожній країні на це питання намагаються відповісти по-своєму, і це тільки доводить, що жодна з точок зору на філософію затишного дому не є досконалою.

Данське хюґе

Хюґе – це данська філософія, стиль життя і в певному сенсі склад розуму. Рік тому секрет данського щастя був розкритий і концепція хюґе стала усім відомою. Світ навчився бути щасливим, керуючись принципами хюґе: ми намагалися ловити кожну мить і більше часу проводити вдома, читали книжки, кутаючись у пледи із шерсті мериноса, радісно рахували сніжинки, дивлячись у вікно; цінували те, що маємо зараз, і вірили у щастя, яке криється у простих речах. Послідовники хюґе також витрачали більше грошей на враження, відмовляючись від непотрібних речей, довіряли малознайомим людям і знаходили в собі сили змінити життя на краще.

Здається, хюґе цілком прижився, а його парадигми припали багатьом до душі. «Дім, милий дім» – ось один з основних джерел щастя, на думку жителів Данії і всіх, хто залишився вірним хюґе, незважаючи на зміну філософських орієнтирів.

Як створити хюґе у себе вдома

 На видному місці – тільки найцінніше: постери улюблених графіків, фото з подорожей, керамічна миска для кота ручної роботи.

 Прості й лаконічні меблі спокійної кольорової гами.

 Креативні патерни для створення затишку.

 Місце, аби збиратися всією родиною, — великий стіл чи диван у вітальні.

 Максимально атмосферний декор: аромасвічки, китайські гірлянди і так далі.

Шведський лагом

Після феноменального успіху хюґе медіа знадобилися нові кумири: так, у мережі звернули увагу на шведський феномен «лагом» – світовий тренд 2017 року. Як і у випадку з хюґе, достойного перекладу українською у лагом немає. Найбільш близьке значення – «золота середина», «оптимальний», «збалансований».

Історія, як лагом потрапив у топ запитів, простіше, ніж у хюґе. Данці завжди були справжніми майстрами концепцій та досягли успіху в маркетингу. Прикладів цього немало: Vita Copenhagen, HAY, Eva Solo та інші. Популяризація ж лагом – це більшою мірою заслуга шведського меблевого гіганта. Каталог IKEA в 2017 році вчить світ жити у стилі лагом, ознайомлюючи з філософією через призму своєї продукції. Це водночас наочно та захопливо.

Що цікаво, самі шведи спантеличені такою популярністю лагом у світі. Часто від них можна почути: «Ми жили так усе життя, чому нам раптом почали говорити, що ми робимо щось особливе?». Шведи звикли у всьому підтримувати баланс, зберігати затишок у домі і бути ближче до природи. Хіба по-справжньому щасливій людині потрібно кричати про це на весь світ?

Лагом в інтер’єрі

 Предмети в домі не повинні бути одноразовими чи на один сезон: купуйте меблі, що служитимуть вам роками.

 Турбота про інтер’єрну екосистему: прості дизайнерські рішення, легка обробка та максимум вільного простору.

 Приглушені кольори.

 Пишні покривала, пледи.

Норвезький фрілуфтслів

Свобода, природа, життя – ось найважливіші складові норвезької філософії фрілуфтслів. Норвежці стверджують, що слово friluftsliv уособлює суть душі їхнього народу і не перекладається іншими мовами. Найбільш близьке за змістом – «життя на відкритому повітрі»: природа – комфортне середовище, де легко живеться і думається. Для норвежця вона є домом і колискою культури. Поняття фрілуфтслів настільки глибокозмістовне, що норвежці намагаються уникати словосполучення «дика природа», оскільки це не вкладається в їхній світогляд.

При цьому фрілуфтслів входить у моду сам собою, не створюючи навколо особливого галасу. Дехто, правда, уже ставиться до цього напрямку з недовірою, вважаючи його достатньо посереднім: фрілуфтслів занадто багато уваги приділяє тому, як доглядати за деревами, колоти дрова та розводити вогонь.

Як облаштувати дім по фрілуфтслів

 Декор своїми руками: панно з гілок, красиво вкладені дрова, різноманітні DIY-композиції.

 Натуральні лісові матеріали.

 Мотиви природи в інтер’єрі.

Фінське сісу

Активно розбираються, як бути щасливими не лише в Данії, Швеції та Норвегії, а й у Фінляндії. Фінська ідеологія називається сісу, вона ж – предмет національної гордості. За межами батьківщини сісу поки не має широкої популярності, але в концепції є всі шанси набути її наступного року.

Фіни кажуть: «Що повинно бути зроблене – буде зроблене, незважаючи ні на що». В уявленні цього народу вміння не відступати від своїх цілей, бути наполегливим і завзятим – головний закон успіху в житті. Звучить непогано та цілком підходить для нової психологічної установки.

Фінський хід думок пояснюється досить просто: глибока депресія обирає тих, хто живе при мінусовій температурі й рідко бачить сонце. В умовах суворого клімату фінам волею-неволею доводилося шукати рішення, які допомагали би боротися із сумом і підтримували бадьорість.

Інтер’єр за канонами сісу

 Хороше не може бути надто старим. Будь-яка річ, що вам дорога чи просто подобається, достойна того, аби прикрасити ваш дім.

 Фінський мінімалізм відрізняється від класичного надлишком сміливих кольорів, характерних для національного текстилю. Їх же використовують у принтах на посуді, шпалерах і так далі. Найяскравіший приклад – знаменита колекція чашок з мумі-тролями.

 Домоткані килимки – ще один обов’язковий атрибут інтер’єру та національної гордості.

 Кухня без пристойного запасу лакричних цукерок не може вважатися повноцінною фінською кухнею.

Японські ікігай та вабі-сабі

Не всі домашні філософії родом зі Скандинавії: цього року в світ вийшла книга «Ікігай. Японський секрет довгого та щасливого життя». Не можна сказати, що ікігай став відомішим за лагом, швидше, він постарався скласти достойну конкуренцію шведам.

Японська версія того, як жити довго та щасливо, диктує: не нервуйся, вироби корисні правильні звички, підтримуй дружні стосунки, живи не поспішаючи та будь оптимістом. Дослівно «ікігай» перекладається як «причина, чому ви прокидаєтеся зранку». Тому в теорії все просто: треба тільки віднайти сенс життя, і все налагодиться.

Ікігай – не єдина японська філософія, що допомагає віднайти щастя і радість життя. Ще одна відома концепція – вабі-сабі, тобто мистецтво бути у внутрішній гармонії при всій недосконалості навколишнього світу. Японське вчення також схиляє своїх послідовників до скромності та життя без надлишків та змушує знаходити прекрасне у простих речах і природі.

Ігікай та вабі-сабі – це:

 Якісні предмети, що прослужать вірою і правдою, замість одноразових та недовговічних.

 Натуральні матеріали та прості лінії.

 Превалюють скло, камінь, кераміка та натуральне дерево.

 Витримана пісочна палітра.

Пошуками щастя займаються не тільки у Скандинавії та Японії, а й в Африці: «убунту» – південноафриканська ідеологія, що означає людяність у ставленні до інших чи віру у спільні речі, що пов’язують усе людство. Вірність і лояльність – ключові поняття, що закладені південноафриканцями в основу щасливого життя.

Загалом пошук гармонії в домі та в душі, незалежно від країн і континентів, зводиться до простих правил: менше споживати, цінувати людей поряд і бути ближче до природи.

Текст: Ніна Воїнова

Переклад: Оксана Бойко

ФОТО: обкладинка, 2, 3, 4, 5 — Photographee.eu / adobe.stock.com, 1 — Dariusz Jarzabekadobe.stock.com