The Village Україна публікує підбірку київських магазинів з речами, які не старіють із часом.

 «Вінтаж Екіпаж»

«Екіпаж» має різноманітний асортимент. Від шортів та спідниць на кожен день до зразків вечірнього вбрання минулого століття. Крім одягу, в крамниці можна знайти взуття, сумки, прикраси, хустки, ремені, предмети інтер’єру та сервірування і навіть букіністику й вініл.

«Нам хотілося заснувати не так крамницю, як справжній вінтажний простір, наповнений речами з історією й людьми, закоханими в цю історію», – кажуть засновниці. Речі збирають звідусіль: привозять із власних подорожей, купують на інтернет-аукціонах, зокрема зарубіжних.

«Певні речі приносять до нас на комісію, коли людині дістається у спадок квартира, а в ній – мільйон старих речей, з якими невідомо що робити. Шляхи вінтажу непередбачувані, але в Києві вони так чи інакше ведуть до нас. Наші клієнти давно стали нашими друзями через любов до ретро. Це переважно дівчата й жінки від 20 років. Хтось полює на вінтажні сукні, хтось чекає на вінілові надходження, а хтось божеволіє від мідного посуду.

Де: вулиця Костьольна, 6

 Лінк

Товар у магазині постійно оновлюється. Унікальність вінтажу в тому, що такого поняття, як «завоз», просто не існує. Знайшли щось цікаве – терміново веземо цей скарб у магазин. Якщо, звісно, спроможні відірвати його від серця. Бо правда полягає в тому, що ми й самі схиблені на вінтажній темі, у кожної з трьох власниць крамниці вдома своя колекція одягу, декору, інтер’єрних дрібничок, – зазначають у «Вінтаж Екіпаж».

Тут також проводять вечірки з обміну одягом або фотодні з приміркою образів різних епох.

 Nika Chick Vintage Corner

Інтернет-магазин вінтажного одягу однієї із засновниць крамниці «Вінтаж Екіпаж» Ніки Федоринчик. «Можливо, чиїсь історії починаються з чіткого бізнес-плану і стратегії. Історія магазину Nika Chick Vintage Corner почалася із захоплення музикою і танцями, а переросла в справжню любов до ретрокультури та вінтажної моди», – каже власниця.

У магазині представлені вечірні й повсякденні сукні, спідниці, брюки, жакети, верхній одяг, сумки, хустки, рукавички. Навіть вінтажна білизна, взуття й аксесуари від 40-х до 90-х, а також сучасні речі, стилізовані під 40-50-ті роки, епохи pin-up та rock'n'roll.

«Виразні речі з якісних матеріалів, небанальних фасонів, які розкажуть про свою власницю краще за будь-які слова. Переважно жіночий асортимент, втім, є дещо й для чоловіків. Усі речі чисті, прасовані, випрані або після хімчистки. Майже все в ідеальному або гарному стані, проте трапляються незначні дефекти або сліди часу, зважаючи на вік товару», – каже Ніка.

«Ретро-скарби» привозять з Англії, Німеччини та Литви. Щось знаходиться на блошиних ринках і секонд-хендах, щось приносять на комісію. Асортимент оновлюється переважно раз на два тижні.

Також у Nika Chick Vintage Corner допомагають створити образи для зйомок, вечірок, заходів. Є опція ретро-укладок у стилі 20-50-х.

 Soroka Store

Soroka Store – магазин вінтажної американської біжутерії.

«Це оригінальні прикраси для повсякденного образу. Ми працюємо з 2013 року. Спочатку були радянські та європейські прикраси, переважно срібні, проте ми вирішили розділити магазин. Переважна частина асортименту – брошки та кліпси. Також є браслети, сережки, підвіски, проте їх значно менше», – розповідають у Soroka Store.

Серед брендів прикрас: Coro, Trifari, Sarah Coventry, Monet, JJ.

«Прикраси до нас потрапляють різними шляхами. Наприклад, якось до нас звернулася жінка із США з цікавою пропозицією. У неї була незвичайна історія: кілька років тому вона захворіла на рак, почала лікування і паралельно захопилася пошуком вінтажних прикрас. Можливо, це був її антидепресант. Хвороба минула, а прикраси та нове хобі залишились. Тепер ми допомагаємо їй реалізовувати американські вінтажні брошки», –  кажуть у магазині.

Асортимент оновлюється щотижня. Відстежувати новинки можна на сторінці магазину в Instagram.

 «Эдакая Фря»

У магазині на вулиці Костьольній асортимент виключно жіночий: сукні, блузи, іноді штани та аксесуари модниць минулого століття. Магазин працює під запис.

«10 років тому «Эдакая Фря» була єдиним вінтажним магазином в Україні, а бути першим складно, але надзвичайно цікаво. Нам щоденно доводилося відповідати на одні й ті ж самі запитання і пояснювати, що вінтаж – це не старий, б/в одяг минулих років, це неповторні і вишукані речі, хоча їм 50, а деяким навіть і більше років. Вони й сьогодні незмінно стильні, особливо у поєднанні з сучасними тенденціями. Це таке задоволення, коли від клієнта отримуєш замовлення на джинси Levi Strauss 501 80-х років або на вечірню сукню марки Bob Mackie для червоної доріжки на кінофестивалі в Одесі», – каже засновниця Ольга Засипко.

Де: вулиця Костьольна, 6

 Лінк

Вінтажні речі шукають на блошиних ринках Прибалтики, Франції, у Стокгольмі, Амстердамі, Братиславі, на сайтах-аукціонах. Інколи речі потрапляють із приватних колекцій. «Це схоже на пошук скарбів, лотерею та квест водночас», – розповідає Ольга.

На речі з магазину «Эдакая Фря» є попит у театральному середовищі та на кіновиробництві.

 Вінтажні прикраси «Вінтажна артель Рози і Сари»

«Вінтажна артель Рози і Сари» – це такий собі одеський дворик, де йде своє життя, а в центрі стоять дві шикарні феміни і пропонують помацати, приміряти і забрати в господарство цаци з історією від 20-х до 2000-х років», – кажуть у магазині.

«Цацами» тут називаються вінтажні прикраси, які представлені в широкому асортименті. У магазині можна зустріти як марки, що стали класикою минулої епохи: Emmons, Napier, Sarah Coventry, JJ, Monet, Giovanni, так і вироби невідомих авторів.

«Вінтажна артель Рози і Сари» працює у форматі інтернет-магазину. Є доставка по Києву. Також вінтажні прикраси можна знайти на популярних маркетах: «Кураж Базарі», «Броканті», Very-Vintage Market.

 Goodbuyfashion

Вінтажний комісійний бутик працює з 2005 року. Тут можна придбати жіночий одяг, взуття, аксесуари, зокрема, речі із минулих колекцій Lacoste, YvesSaintLaurent, Prada, Marc Jacobs, Tiffany & Co та Dior.

 Окуляри Ochis

Де: вулиця Симона Петлюри, 28

 Лінк

У магазині Ochis окремо представлена жіноча та чоловіча лінійки вінтажних окулярів від Christian Dior, Bugatti, Ray Ban, Jean Paul Gaultier, Robert La Roche тощо. Любителі ретро можуть придбати оптику в середньому за 2000 гривень.

 Вінтажна оптика Hello Glasses

Де: вулиця Воздвиженська, 9-19

 Лінк

У магазині представлені оригінальні моделі окулярів 70-х, 80-х і 90-х років, знайдені на стоках Німеччини та Австрії. Частина з них – із приватних колекцій. Кожна модель – у єдиному екземплярі. Вінтажні Yves Saint Laurent, авіатори Bugatti та Jean Paul Gaultier 80-х років можна придбати у середньому за 2500-4000 гривень.

Фото: обкладинка - Світлана Федоренко, 1$look; 1 - Вінтаж Екіпаж; 2 - Nika Chick Vintage Corner; 3 - Soroka Store; 4 - Світлана Федоренко, 1$look; 5- Вінтажна артель Рози і Сари; 6 - Goodbuyfashion; 7 - Ochis; 8 - Hello Glasses.