Одні жителі міста вчаться купувати якісні товари у модних шоурумах, інші шукають способи звільнити свої шафи від непотрібних речей. Спільно з letgo у спецпроекті «Нове життя старих речей» ми розповідаємо про людей, для яких ставлення до речей є окремою філософією.

Стиліст Яна Голуб розповіла The Village Україна про знахідки на київських секондах, з яких вона шиє одяг та продає по всьому світу.

Про одяг зі старого деніму

Я вегетаріанка і хочу захистити природу від можливих катаклізмів, тому я вирішила зробити не просто бренд, а давати нове життя старим речам. У мене є проект ГОЛУБ Upcycled Denim Project. Ми шиємо новий одяг із вінтажного деніму.  Я ходжу на секонди купувати класичні моделі Levi’s, а потім перешиваю їх в функціональний одяг.

Я ще не завоювала багатьох прихильників в Україні, але мої речі продаються на міжнародних платформах etsy.com та ASOS Marketplace. Більшість моїх покупців зі Штатів. Хоча сьогодні відправляю джинси в Нову Зеландію.

Я працюю по замовленню, не шию багато одразу. Є шаблон, по якому люди замовляють одяг під свій розмір та обирають колір. Потім я шукаю джинси, які підійдуть для цього замовлення. Якщо є час, то їду на секонд на Героїв Дніпра або Лісову. Якщо потрібно терміново, то шукаю в групах Вконтакте або на OLX.

Головне – до всього ставитися з любов’ю. Свої вироби я запаковую в стару  радянську авоську. Це еко-упаковка, яка змушує людей усміхатись.

Кожна річ не буде схожа на попередню, навіть якщо вони пошиті за однаковим шаблоном. Вони будуть відрізнятись тонами, затяжками, якимись унікальними слідами, які залишились на джинсах. Всі ці маленькі дірочки несуть свою ДНК. Мені подобається американський бренд RE/DONE, які також шиють з «левайсів». На їхніх виробах є навіть плями фарби, іржаві потертості, дірки. На готовому одязі це виглядає дуже круто.


Я вирішила зробити не просто бренд, а давати нове життя старим речам.


Всі ці маленькі дірочки несуть свою ДНК

Про барахолки та секонди

З огляду на вільне місце у квартирі, яке постійно зменшується, у мене дійсно багато речей. Завжди є гори джинсів. Я стараюсь не переходити межу, коли зайвих речей стане надто багато, але ще трішки – і буде складно балансувати.

Я беру участь майже в кожному Кураж Базарі, там можна легко продати джинси, худі, які не пішли у виробництво, або свої речі, які класні, але вже набридли. Я стиліст, у мене часто залишаються речі зі зйомок — їх я теж продаю. У нас вже організувалась ціла спільнота людей, які їздять на Кураж. Там я познайомилась з Машею, власницею бренду N&M, у яких я купила свій улюблений сарафан.

Я все ще купую нові речі для себе. Ношу шкіряне взуття та сумки, хоча звинувачую себе за це. Хочу перейти лише на вінтаж, бо це унікальні речі, які не приносять шкоди довкіллю. Я обожнюю старі джинси, вінтажні кросівки, костюми з 80-х. Костюм, який зараз на мені, я купила у «Єврошопі» на Дарниці, ремінь «Рубль» — на Лісовій.

«Єврошоп» на Дарниці класний, там можна знайти щось дійсно круте і недороге. Там є два відділи: нового стокового одягу і секонду на вагу. От у секонді можна знайти старий класний треш.

Нещодавно я купила костюм на секонді і знайшла в його кишені щось типу передсмертної записки. Я десь читала, що для того, щоб вся енергетика речі зникла, потрібно випрати її з сіллю. Я так і зробила, сподіваюсь, що ніякого негативу в костюмі не лишилось.


Нещодавно я купила костюм на секонді і знайшла в його кишені щось типу передсмертної записки.

Окуляри Lanvin

Їх я купила на Андріївському узвозі на розкладці, яку я щорічно перед літом відвідую. Там багато вінтажних оправ. Спочатку мені просто сподобалась їхня форма та градієнт. Одразу не звернула увагу, а потім помітила, що це вінтажна модель бренду Lanvin. Я запитувала спеціаліста — сказали, що якість оптики дуже хороша, не підробка. Все співпало: бренд, форма, якість лінз. Ношу їх вже два роки, купила за 350 гривень.

Джинси Levi`s

Це джинси Levi`s з 90-х — мої улюблені. Подруга дала мені їх поносити ще роки три тому. Вона їх купила на секонді на Печерську. Так вийшло, що вони у мене лишились. Від старості у них вже почали з’являтись дірки. Але навіть якщо вони порвуться ще більше, я все одно їх носитиму. Потім з них можна пошити топ.

Кросівки  FILA disruptor

Два роки тому я дуже любила велике взуття на платформі, у мене не було жодної пари без платформи. Це відобразилось і на кросівках, їх я купила у «Єврошопі» на Дарниці за 400 гривень. Це вінтажна модель 90-х років FILA disruptor. Вони ніжно-блакитного дівчачого кольору, який підходить під будь-яку спідницю, шорти, джинси, хоч вони й громіздкі.

Про вінтаж

Є секонд-хенди, де продають одяг з нульових, або максимум з 90-х, але це неприкольно, бо на ньому багато зайвих деталей. Реальне везіння – знайти радянський або американський вінтаж, який був до 90-х .

Хочеться потрапити в Америку, подивитись на їхні величезні вінтажні бутіки. Там, де капелюхи з 20-х, сукні з 30-х – хочу торкнутися до всього цього.

Коли знаходжу якусь річ подібну на вінтажну, то гуглю фірму або перевіряю на etsy.com, щоб зрозуміти з якого вона року, чим займався бренд. Також це можна зрозуміти по тканині, раніше було багато виробів з нейлону та синтетики.

Найкрутіше, що я знаходила на секонді, — це корсет Готьє (ред. — французький модельєр Жан-Поль Готьє, який створив корсет з загостреним бюстгальтером для турне Мадонни у 90-х). Це було на Вокзальній. Уздовж трамвайних колій є двоповерховий секонд-хенд на вагу. Корсет я купила за 18 гривень. На ньому був зламаний замочок, тому я його відремонтувала ще за 20 гривень. Корсет — вечірній, я б його точно нікуди не одягнула. Тому я його продала на etsy за 250 доларів. Інформації про покупця не було, але корсет відправився в Нью-Йорк, і подальша його доля мені невідома. Можливо, продається зараз в якомусь американському вінтажному бутіку.


Продаю:

Худі ГОЛУБ UDP,

800 гривень

Нещодавно я пошила подвійні худі, зроблені з двох половинок різних американських худі. Ідея створювалась для  пар або кращих друзів, щоб із двох різних худі зробити дві однакові і разом носити. Матеріал для цієї худі я знайшла на місцевому секонді. Мені пощастило знайти кольори, які гарно комбінуються. Були ще червоно-чорні бренду з 90-х  Champion, вони розійшлись в першу чергу.