The Village Україна розповідає про креативні робочі простори твого міста.

Litkovskaya – бренд одягу української дизайнерки Лілії Літковської. Її речі можна придбати у Києві, Парижі, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, Гонконзі й не тільки. У 2017 році бренд презентував свою нову колекцію в рамках Паризького тижня моди. Не втрачаючи зв’язок із Парижем, офіс бренду 2018-го переїхав у новий простір, який самі називають «філіалом Франції». На першому поверсі будівлі, куди переїхала команда Літковської, розташоване французьке Cafe Charlotte. Саме через нього потрібно пройти, аби потрапити у шоурум та офіс бренду, що розмістилися на четвертому поверсі.

Litkovskaya

ЛОКАЦІЯ: вулиця Тургенєвська, 55

МЕТРАЖ: 240 м²

ПРАЦІВНИКИ: 20

АВТОР ПРОЕКТУ: Юрій Хлоп

«Коли тут відкрилося Cafe Charlotte – 5 чи 6 років тому – ми почали мріяти переїхати у цю будівлю. Власник приміщення, де розмістилось кафе – мій давній друг. Він завжди марив ідеєю перетворити цей будинок на острівок Парижа в центрі Києва, тому всі компанії, що тут працюють, мають зв’язок із Францією», – розповідає Лілія Літковська. «За історією подорожей по локаціях Litkovskaya можна простежити, що ми завжди вибирали історичні дореволюційні будівлі. Це історія нашого міста, і мені хотілося б її опікати і бути причетною до її продовження».

Основний простір дизайн-бюро займає шоурум. Це і є головна робоча зона, як розповідають у Litkovskaya. «Якщо посеред приміщення не стоїть робочий стіл – це ще не значить, що це не офіс», – каже Ліля. Робочий простір команди відокремлений скляною перегородкою. Також у сусідньому приміщенні міститься виробництво, де створюють речі бренду.

Приміщення дизайн-бюро має стелю заввишки понад три метри. Аркові вікна та білі стіни наповнюють простір світлом, а чорна стеля створює контраст. Ліля та дизайнер приміщення – Юрій Хлоп – розповідають, що рішення пофарбувати стелю у темний колір ухвалили в процесі ремонту. Також спочатку задумували підлогу дерев’яною, а потім вирішили зробити проект більш демократичним. «Щось від Франції, щось від індустріального стилю, але щоб це ще плавно проходило через дизайн одягу, який ми створюємо», – пояснює дизайнерка.

Простір акуратно заповнений рейлами з одягом, великими дзеркалами та вінтажними меблями, які привезла Ліля з барахолок і ярмарків: «Я часто відвідую вінтажні події по всьому світу для натхнення. Купую ті речі, у які закохуюся, а потім ділюся ними тут з гостями і командою». Наприклад, у шоурумі стоять віденські дизайнерські столики початку століття та чорна ширма, яку привезли з Італії. «Хотіла залишити її вдома, – зізнається Ліля. – Але робота – мій дім, тому вона тут».

Простір дизайн-бюро наповнене роботами українських художників – Чичкана, Аполлонова, переважно з Ліліної колекції. «Кожний витвір – це маленький світ. Мистецтво – це те, що може нас нескінченно надихати і заглиблювати», – пояснює вона. У вбиральні яскравого помаранчевого кольору розмістили одну з робіт Чичкана. «Вона висіла у нас і в попередньому офісі у відділі продажів і дуже розслабляла в напружені моменти. Ми вирішили, що тепер вона повинна висіти у нашій «помаранчевій кімнаті», – розповідають у Litkovskaya.

Також простір наповнений живими рослинами: посеред шоуруму стоїть невелике дерево і багато вазонків. Команда пояснює, тут постійно повинні бути квіти і має гарно пахнути. Пізніше дизайн-бюро планують озеленити ще більше – відділити робочий простір «живою» огорожею.

За скляною перегородкою розміщений офіс з робочим місцем Лілі та дизайнерів. На стіні – мудборд із замальовками та натхненням на наступний сезон. За робочим столом Лілі міститься стелаж із книгами, архівами, ескізами попередніх колекцій. Столи, за якими працює команда, можуть складатися. Це пов’язано з тим, що попередній шоурум був дуже маленький і доводилося збільшувати простір, складаючи їх.

Пізніше у шоурумі планують повісити чорно-білі фото з життя команди Litkovskaya. «Дуже хочеться поділитися нашими цінностями і людьми, які створюють бренд і залишаються за кадром», – розповідає Ліля. Також команда планує відремонтувати два ковані балкони, вихід на які є з шоуруму.