The Village Україна розповідає про креативні робочі простори твого міста.

Фото: Юля Вебер

Офіс майстерні сучасного українського дизайну та архітектури Sergey Makhno Architects розташовано у житловому комплексі «Ізумрудний» у Солом’янському районі Києва. Це приміщення на першому поверсі з кількома залами та кабінетом засновника Сергія Махна.

На стінах – світлини із втіленими в життя проектами студії. Одразу при вході відвідувачів зустрічає зона, виділена під нагороди і премії студії. Зокрема, це дві премії у сфері дизайну Red Dot. За проект цього офісу студія отримала нагороду «Найкращий інтер’єр офісу» на міжнародному конкурсі дизайну International Property Awards 2017-2018.

«Зараз нас найбільше надихають міжнародні проекти. Саме на це робимо наголос. На 2018 рік ми вже обрали близько 10 провідних конкурсів, у яких будемо брати участь», – розповідає Сергій Махно.

 Sergey Makhno Architects

Локація: вулиця Механізаторів, 2

Метраж: 190 м²

Працівники: 37

Автор проекту: Sergey Makhno Architects

Коли Sergey Makhno Architects переїздила на цю локацію, у компанії працювали дев’ять людей. Нині у штаті понад 50 людей, з них 37 постійно працюють у цьому офісі. «Я завжди мріяв про великий офіс, у якому працювало б багато людей. Створити простір, у якому хотілося б працювати – наше завдання було таким», – додає керівник студії.

За його словами, після переїзду студія розраховувала, що штат компанії зростатиме. Наприклад, змін зазнав двоярусний простір усередині приміщення: верхню частину із зали для чайних церемоній переобладнали під робочі місця. Із нижнім поверхом її сполучає драбина. По вертикалі – зелена стінка, створена за прикладом «живої стіни» у квартирі Махна в стилі вабі-сабі.

Ще одна візуальна рима з особистим простором архітектора – «Неофольк» Миколи Маценка. Удома Махно обрав для картин серії місце над колискою молодшого сина. В офісі ж їх влаштували у кабінеті засновника студії. «Виходить, що ці картини і біля моїх дітей, і біля мого дітища. Та це вийшло несвідомо», – каже Махно.

Утім, візуальним центром кабінету є інші витвори мистецтва – стінка з колекцією української зооморфної скульптури. «Це як Примаченко, тільки в 3D», – жартує Махно. Додає: колекцію твариноподібних скульптур із кераміки збирав близько п’яти років.

Інша частина колекції – бібліотека архітектора. У збірці, що займає одну зі стін кабінету, здебільшого видання про архітектуру, дизайн і мистецтво. На верхніх полицях – художня література. «Це зручно: якщо треба щось уточнити, одразу можна звернутися до бібліотеки. До того ж для мене важливо, щоб книгу можна було помацати руками, відчути її запах», – розповідає Махно.

Окрім того, у кабінеті власник знайшов місце для рослин – це місце Махно називає «японсько-українським садком». Поруч – роботи скульпторів Назара Білика, Олексія Золотарьова, Дмитра Грека і Василя Омеляненка. Кераміку окремо представляють Олександр Сухоліт, Влада Ралко та Неля Юсупова. «Я захоплююся мистецтвом і книгами. Це мої пристрасті. Я вирішив винести їх у робочий простір, тому що проводжу тут більше часу, ніж удома», – пояснює Махно.

Робочий стіл керівника Sergey Makhno Architects, як і система освітлення у приміщенні – власні розробки його студії. Прозорі стільці навпроти – розробка Філіппа Старка. Яскраві жовті крісла є роботою Марка Ньюсона.

Умовно робочий простір у студії поділяють на кілька зон: зона для архітекторів та дизайнерів, зона предметного дизайну, а також мітинг-рум, кухня і санвузол.

Основна особливість загального робочого простору – кожна стіна у приміщенні виконана у різному матеріалі. Серед іншого це кортенова сталь, художнє скло та чотири породи дерева – дуб, ясен, кедр і сосна.

Над робочими місцями дизайнерів – серія робіт Романа Мініна. У проході розташували бронзову скульптуру «Дощ» Назара Білика. «Як на мене, це одна з найкращих робіт українських скульпторів, – каже Махно. – Це робота-медитація. Для мене вона символізує нірвану: це чоловік, який досягнув просвітлення».

Вхід до мітинг-руму оформлений у цільну стіну з міді. За дверима – великий скляний стіл для перемовин. Стіни прикрашають роботи Олега Тістола і Павла Макова.