The Village Україна розповідає про креативні робочі простори твого міста.

Офіс майстерні 2B.group архітектора Слави Балбека базується на колишній меблевій фабриці поблизу метро «Либідська». Тут же облаштували коворкінг та лекторій Prostir 86.

Фото: Юля Вебер

Засновники проектів Слава Балбек і Оля Богданова не мають власного кабінету чи робочих місць. Говоримо з ними посеред Простору за великим скляним столом на колесах.

До переїзду на Либідську у 2015- му команда базувалась на Дмитрівський поруч з Kyiv Academy of Media Arts. Тоді за «суперовими» студія отримала 250 квадратних метрів. Коли спеціальні умови закінчились – довелось шукати іншу локацію.

 2B.group, Prostir 86

Загальна площа: 300 квадратних метрів

Площа офісу: 100 квадратних метрів

Площа коворкінгу: 200 квадратних метрів

Висота стелі: 4,50 м

Стеля в офісі: 3,30 м

«У нас були два варіанти: зменшуватись і дауншифтити на користь меншого офісу, або розширюватись – йти ва-банк. І ми вирішили зняти ще більше приміщення – але зробити так, щоб воно себе окуповувало, щоб був якийсь рух навколо. Не просто архітектори, які сидять у своїй коробці та працюють. Це мала бути спільнота – творча, дизайнерська, суспільна», – розповідає Слава Балбек.

Щоб «побороти» 300 квадратних метрів нового офісу, за архітекторами залишивши лише 100 метрів. Простір, який залишився, облаштували під коворкінг та лекторій.

Офіс  2B.group

Офіс розміщується у конструкції, яка нагадує великий контейнер зі скляною стіною, встановлений всередині приміщення. «Будиночок у будиночку», – називають його Оля і Слава. На самому «контейнері» зберігають все, що «погано лежить в офісі». Хваляться: «Зате у нас плюс 100 квадратних метрів складу».

Тут працюють 28 людей. Робочі місця облаштували за великим прямокутним столом уздовж всієї кімнати.

Вздовж кімнати встановили стелажі. У кутах – столи для роботи у групах. «Ми – майстерня, яка робить повний цикл дизайн послуг: від об’єму до елемента. Якщо у клієнта є потреба, ми можемо зробити стілець чи навіть севетку, виделку й ложку», – пояснює Слава.

На вікні – «рожева голова». Це подарунок скульптора Олексія Золотарьова. Її іноді використовують на фотосесіях об’єктів.

Колись в «контейнері» був окремий кабінет для керівників проекту, але від нього відмовились, щоб залишити більше простору для працівників.

Оля хотіла б знову мати власний кабінет: «Насправді ми мріємо, щоб наші робочі місця знову з’явились. Але коли ми сюди переїхали, нас було 14-15 людей. Тоді ми думали, що нам вистачить цих 100 квадратних метрів».

Слава вирішує цю проблему інакше – нечасто працює в офісі.

Лекторій та дизайн-спільнота у Prostir86

У лекторії влаштовують лекції про архітектуру та дизайн. «Ми дуже активно займаємося «предметкою» і робимо, і розвиваємо, і підтримуємо предметний дизайн – тому у нас багато подій про це. Вже є база, на яку можна накладати дуже класні курси: щоб навчити тому, чим є предметний дизайн – від початку до реалізації, плюс продажі, промоушн, виробників підтягуємо», – розповідає Оля.

«Лекції зазвичай безкоштовні, тому це, мабуть, не дуже хороший бізнес», – жартує Балбек.

Молодим дизайнерам презентації власних продуктів дозволяють проводити тут також безкоштовно.

Посеред зони лекторію встановили тенісний стіл. Оля називає його найдорожчим предметом у просторі.


Оля: Стіл займає 36 квадратних метрів і зовсім не окуповується.

Слава: Але ж не все вимірюється у квадратних метрах. Це філософія, сила думки…

Оля:  Я іноді злюсь на Славу і мені хочеться винести його на вулицю та виставити тут (на місці столу – ред.) лінійку продуктів, які б продавалися.


За правилами столом можна користуватися до 10:00, з 13:00 до 15:00 і після 19:00 – щоб не заважати колегам у робочий час.

Хоч вечірки тут влаштовують нечасто, посеред приміщення стоїть DJ-контролер. Його подарував один із клієнтів майстерні.

У кутку стоїть кікер (настільний футбол – ред.). Це прототип, який довго був у просторі – його тестували, визначали, які зміни треба внести. Далі – вдосконалюватимуть.

Слава називає цю частину простору «штаб-квартирою українського дизайну», Оля ж наполягає, що це «краш-тест зона». Сюди українські дизайнери привозять власноруч вироблені меблі, щоб отримати відгук від архітекторів бюро. Найкращі роботи мають нагоду відправитися на виставки за кордон.

Простір мало схожий на шоу-рум. Покупцям меблів радять розглядати меблі на онлайн-майданчику.

Одна з задач проекту – це звести разом виробників та дизайнерів, пояснюють засновники.

«Найбільша проблема українського дизайну полягає в тому, що «всі предмети, які виробляються, виходять дуже якісними, але вони занадто дорогі, – – пояснює Слава. – Фішка в тому, що потужності виробників, які роблять крісла за 150 гривень, які мають згинальні станки та гігантські заводи на Закарпатті, абсолютно не пов’язані з сучасним дизайном. А сучасні дизайнери «на коліні» в майстернях варять суперкрасиві крісла, які ніхто не купує, бо вони коштують по 1500 чи по 2000 гривень».

«Наша ідея – дати цей connection: щоб з’явився гарний дизайн, вироблений на великих потужностях – отримаємо гарний результат, який сподобається усім», – додає Оля.