Як із абстрактної ідеї та шматка тканини створюється річ? Який процес передує появі готового виробу? The Village Україна у новій рубриці з’ясовує, як народжуються речі українських брендів.

Бренд Isti Home існує з весни 2016 року. Його історія розпочалася з текстилю для дому з льону та бавовни. Зараз асортимент марки складається з сорочок, суконь та штанів простих форм із натуральних тканин. Кожен виріб прикрашає принт, нанесений вручну за допомогою традиційної техніки – вибійки.

Робота над сорочкою починається з ескізу на папері. У засновниці марки Яни Годенко всі ескізи речей зберігаються у блокноті. 

Потім кравчиня-конструктор по ескізу робить лекало.

 Isti Home

РІК ЗАСНУВАННЯ: 2016

КОНЦЕПЦІЯ: привнести автентику в сучасність.

ОФІС: немає

КІЛЬКІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ: 6

САЙТ

Тим часом Яна створює ескізи принтів. Оскільки бренд працює в основному з рослинною тематикою, натхненням для нього слугує сама природа. Яна або перемальовує справжні рослини, або вигадує власні.

Ескізи штампів переводять у векторний формат та вирізяють фрезерною машиною.

 Перші дерев'яні штампи вручну вирізав мій дядько. Наприклад, із липи просто вирізати штампи, бо вона досить м'яка та податлива. Але з неї штампи швидко ламаються. Поки зупинилися на буці, бо він потрібної середньої жорсткості. Один штамп може прослужити до року. Але з ним треба обережно поводитися – правильно мити і сушити, а також не сильно бити по ньому молотком, коли робиш відбиток.

ЯНА ГОДЕНКО

засновниця бренду Isti Home

Перш ніж розкроїти тканину, її потрібно випрати. Потім лекала приколюють до тканини та обережно вирізають частини, з яких потім буде зшиватися сорочка. Isti Home закуповують білоруський льон в Одесі.

Наступний етап найбільш відповідальний – вибійка малюнку на готові частини майбутньої сорочки. Кожен відбиток робиться вручну. На потрібні штампи наноситься акрилова фарба. Потім штамп міцно та рівномірно притискають до тканини, постукують по дереву молотком. Яна Годенко наносить принт на свій смак, комбінуючи різні малюнки. Закріплюється малюнок через 12 годин після нанесення гарячою праскою з виворітного боку. Такий принт, за належного догляду, прослужить довго. Прати льняні речі з фарбованим малюнком потрібно за температури 30 градусів.

Вибійка (чи набійка) – це декорування тканини шляхом відбивання на полотні різноманітних візерунків та орнаментів за допомогою спеціальних різьблених дощок, форм чи дерев’яних штампів. Ця техніка була популярна серед бідного сільського населення України, вона дозволяла зробити тканину схожою на фабричну. Широке розповсюдження техніки в Україні датується ХІІ-ХІІ століттям.

Після закріплення малюнку залишається зшити частини сорочки разом. Основну частину замовлень для Isti Home виконують кравчині в ательє. Льняна сорочка бренду Isti Home коштує 1380 гривень.

 Ми хочемо робити речі не з традиційним кроєм та національним малюнком, а сучасні оверсайз-моделі з використанням старої техніки. Практичні сорочки, сукні і топи, які за рахунок натуральної тканини приємно носити і влітку, і взимку.

Яна Годенко

засновниця бренду Isti Home