Ритм життя в мегаполісі настільки інтенсивний, що на прибирання будинку в багатьох просто не вистачає часу і сил. Продумати інтер’єр, який буде простим у прибиранні, можна ще на стадії розробки дизайн-проекту. The Village поговорив з дизайнером Павлом Герасимовим про те, як створити практичний простір для життя, в якому не доведеться прибирати постійно.

ПАВЛО ГЕРАСИМОВ

дизайнер интер'єру

Сучасні інтер’єрні стилі з’явилися завдяки нашій стрімкій інформаційній епосі. Для активних людей, у яких час – один з головних ресурсів, а будинок – місце відпочинку та релаксації, ці стилі підійдуть найбільше. Сучасні інтер’єри оптимізовані в прибиранні: мінімум меблів, закриті та вбудовані шафи, практичні матеріали – усе це допомагає розвантажити нашу увагу після насиченого дня.

Які матеріали обрати?

У громадських просторах із великою прохідністю та вуличним брудом використовують ламінат і керамограніт для підлоги та стін, бамбукові шпалери, антивандальні фарби. Це безумовно практичний вибір, але не для будинку.

З керамогранітом проблем немає – добрий матеріал, цілком екологічно чистий. А ось із ламінатом та флізеліном справи йдуть по-іншому. Ламінат – стружка паперу або картону, поєднана клеєм, який виділяє формальдегід. Це може бути шкідливо для людини, особливо при нагріванні. З точки зору естетики, на перший погляд, ламінат не відрізняється від паркетної дошки, але коли ви ходите по підлозі, то різниця відчувається.

При виборі фасадів також треба враховувати питання легкості у прибиранні. Вважається, що глянцеві фасади менш практичні й на них залишаються сліди. Насправді це стереотип. Просто сходіть у магазини IKEA і подивіться, що відбувається за день з матовими та з глянцевими фасадами. Скільки людей відчиняє й зачиняє дверцята шаф і ящики, при цьому я жодного разу не бачив, щоб протягом дня їх чистили. Насправді при виборі фасадів важливий колір. На білому практично не видно слідів, і прибрати вологою ганчіркою забруднення найпростіше саме на глянцевих фасадах. Якщо віддаєте перевагу темним відтінкам, майте на увазі, що відбитки пальців видно більше на глянцевих поверхнях, тому практичніше обрати матові.

При виборі фасадів меблів варто також подумати про форми: гладкі фасади більш практичні, а фасади з фільонками потрібно частіше протирати від пилу. По суті, різний рельєф на фасадах – це як міні-полиці, на яких може осідати пил.

Як організувати зберігання?

Найбільше часу та сил при збиранні йде на боротьбу з пилом на відкритих полицях й інших горизонтальних поверхнях. Наприклад, якщо шафи не вбудовані під стелю, уявіть, скільки пилу накопичується вгорі. Є кілька простих правил:

Продумайте, що повинно зберігатися в зоні видимості. Як правило, це те, чим ви часто користуєтеся. Настільки часто, що відчиняти щоразу дверцята шафки буде складніше, ніж протирати пил раз на тиждень. Для таких речей краще організувати одну-дві відкритих полиці.

Для інших предметів треба виділити закриті шафи. Їх краще зробити вбудованими: заздалегідь планувати розміщення та вибудовувати необхідні стіни й ніші. Так ви отримаєте не окремо розташовані шафи, які потрібно протирати з усіх боків, а стіну з дверцятами, де буде достатньо протирати лише фасади, й то не так часто.

Для одягу потрібна окрема гардеробна. Невелике приміщення з повністю відкритим зберіганням, де весь одяг на виду, – це зручно. Прибирати в гардеробній часто не знадобиться, якщо обладнати цей простір зволожувачами, системою фільтрації повітря та витяжкою.

Як системи фільтрації та зволоження допомагають підтримувати чистоту?

У продажу є прилади, які допомагають зменшити кількість пилу в будинку. Це різноманітні зволожувачі, фільтри, вентиляції повітря, а також вбудовані системи вентиляції з усіма цими функціями. Зволожувачі повітря, наприклад, опускають частинки пилу до низу, це зменшує кількість пилу, який літає в повітрі. Фільтри-пиловловлювачі, що застосовуються в житлових інтер’єрах, бувають електричними і контактної дії. Всі вони здатні очистити повітря не тільки від пилу, а й від запахів, диму та інших забруднень.

У комплексі ці пристрої допоможуть зробити ваш будинок чистішим, і вам не доведеться постійно прибирати. Якщо купувати пристрої окремо, вийде дешевше, але доведеться постійно додавати воду до зволожувача та заміняти фільтри на пиловловлювачах. Дорожче рішення – встановити комплексну систему з автоматичним завантаженням води, фільтрами, які потрібно змінювати не частіше, ніж раз на п’ять років.

Не варто забувати і про гаджети, які можуть спростити процес прибирання. Більшістю з них вже давно й активно користуємося:

Посудомийна машина – це необхідний гаджет, який повинен бути в кожному домі. Миття посуду – процес не найприємніший, тому, якщо у вас не було посудомийної машини, обов’язково її придбайте.

Робот-пилосос нового покоління не тільки сам прибирає, а й розвантажує сміття, що назбиралося, та стає на зарядку.

Пароочисник – чудовий прилад для чищення плитки, сантехніки, кухонної техніки без використання хімічних засобів. Пар під тиском чистить поверхні та впорається із запахами й бактеріями.

Електричні щітки для прибирання пилу, які притягують пил через статичну електрику.

Компактні переносні пилососи. Як правило, пилососити довго, складно та нецікаво. Маленькі компактні пилососи можна тримати під рукою, щоб швидко почистити диван або штори.

Текст: Маша Шаталіна

Фото: обкладинка – JPC-PROD / adobe.stock.com, 1 – Анна Міхєєва, 2,3 – Катя Закливенец.