Винайняти квартиру, куди можна буде в’їхати зі своїм пітбулем або улюбленим котом – захопливий і складний квест. Тим цікавішою є історія дівчини, яка спеціально готувала помешкання для здавання його в оренду людям з тваринами. Оголошення в закритій групі у Facebook довго і бурхливо обговорювали, а в квартирі тепер живуть уже другі власники.

The Village поспілкувався з господинею квартири про те, як зробити антивандальний інтер’єр, який не вб’ється за місяць, і що потрібно знати власникам тварин, аби знайти житло.

Марія


власниця квартири

Головною вимогою до матеріалів для облицювання і меблів у такому просторі є підвищена зносостійкість. З цього пункту випливає ще один: усе, що не можна помити і протерти, має бути одноразовим. Тварини чутливі до запахів одне одного. Для кішки, наприклад, запах її попередника в новому приміщенні стане додатковим стресом при переїзді.

Облицювання

Після довгих суперечок та обговорень з власниками тварин я вирішила, що не буду використовувати шпалери – просто пофарбую стіни. Поясню чому: паперові шпалери легко рвуться, а на вінілових у будь-якому випадку залишаються сліди від зубів та пазурів. Фарбу краще обрати білу – вона дешевша (що важливо при великому обсязі робіт). Такі стіни потім простіше перефарбовувати. Як варіант для передпокою – стінові панелі, які складно пошкодити.

Для підлоги краще використовувати керамограніт або плитку – ці матеріали також можна поєднувати з теплою підлогою, а для житлових кімнат є цікаві колекції плитки під дерево. Або, як варіант, міцний лінолеум з посиленим зовнішнім шаром або ПВХ-плитка.

Двері найчастіше страждають від кігтів і зубів, тому варто встановлювати найпростіші, які можна буде легко замінити в разі потреби. Краще обрати ламіновані. Ще один обов’язковий елемент – сітки на вікна, щоб уберегти тварин від падіння.

Меблі та аксесуари

 Краще вибирати несмачні меблі – не з натуральних матеріалів. Наприклад, меблі IKEA собаки не особливо люблять гризти.

 Нижню частину корпусних меблів обов’язково закривати дверцятами з хорошою фурнітурою, щоб тварини не могли їх легко відчинити і зжерти або пошкодити все, що зберігається всередині: дроти, документи, взуття, продукти і так далі.

 Якщо є відкриті полиці, то вони повинні бути добре зафіксовані. На кухні їх краще не робити взагалі: кішки – дуже цікаві тварини, що готові обстежити всі поверхні в будинку.

З цієї ж причини телевізор обов’язково потрібно кріпити до стіни.

 Стільці варто брати без оббивки – антивандальний текстиль або екошкіру поки не придумали.

 Штори – рулонні, але про всяк випадок можна повісити карниз: якщо орендарі вирішать, що їм терміново потрібні фіранки на вікнах. Знову ж таки, варто попередити їх, що штори, які лежать на підлозі, не проживуть довго – їх обірвуть або з’їдять.

 Дивани та ліжка орендарі з тваринами зазвичай купують самі (і забирають їх з собою, коли з’їжджають) – це багато в чому пов’язано з тим, що текстиль добре вбирає запахи.

Це ж правило стосується інших текстильних аксесуарів та декору, який зазвичай привозять із собою. Потрібно зменшити до мінімуму кількість вазочок, статуеток та інших подібних штук. І домашні улюбленці, і орендарі будуть раді.

Є кілька вимог, які я висуваю до потенційних мешканців. Думаю, власникам собак і кішок буде корисно потурбуватися про деякі речі заздалегідь. Наприклад, депозит у подвійному розмірі – це, на мій погляд, важливий пункт договору про оренду, що пояснює, чи готовий господар брати на себе відповідальність за улюбленця. Друге правило: тварина має бути здоровою. Йдеться про обов’язкову кастрацію (або стерилізацію) і паспорт зі щепленнями (особливо для тварин, які бувають на вулиці або виїжджають із власниками за місто). Також для мене важливо познайомитися з твариною особисто. За ставленням господаря до неї я безпомилково визначаю адекватність людини, якій здам квартиру.

Насправді не важливо, чи в’їдуть до квартири власники величезного сенбернара, чи сім’я з маленькими дітьми – передбачити абсолютно всі можливі випадки ненавмисного вандалізму в орендованій квартирі неможливо. Але зробити інтер’єр стійким до пошкоджень і легким у відновленні цілком реально. Сподіваюся, квартир, куди будуть пускати з тваринами, стане більше.

Текст: Маша Шаталіна

Переклад: Кріс Ілларіонова

Фото: обкладинка – Nick Karvounis / Unsplash; 1 – Photographee.eu / stock.adobe.com, 2 – milatasstock.adobe.com; 3 – Поліна Рукавичкіна