З одного боку, квартира в новобудові – це круто: сучасний будинок, затишна територія, а якщо ви придбали її на початковому етапі будівництва, то це ще й хороша економія. З іншого – при покупці такого житла виникає багато запитань: брати з ремонтом чи без, на що звертати увагу в разі вільного планування, з чого починати ремонт і так далі. Архітектор Олексій Іванов розповів The Village про основні моменти, які потрібно врахувати при виборі квартири в новобудові.

Олексій Іванов


архітектор-дизайнер

З чого починати пошуки?

Вибираючи квартиру, насамперед запитайте себе, що для вас важливо. Для сім’ї з дітьми і для холостяка потрібні різні планування. Як і для тих, хто працює з дому, або тих, хто постійно перебуває в роз’їздах, а додому приїжджає тільки переночувати. Тому перед покупкою уявіть, як проходить ваш стандартний день: що ви робите вранці (може, ви любите бігати й тому важливою є наявність парку), скільки часу готові витрачати на те, щоб дістатися до роботи, чи багато часу проводите вдома і так далі.

Обов’язково продумайте, де і в який момент ви будете робити щось разом із сім’єю. Це може бути спільне приготування вечері або чищення зубів з дитиною у ванній. Що це дасть? Ви зрозумієте, потрібна вам велика вітальня чи ні. Можливо, потрібна велика кухня або спальня. Загалом треба розставити пріоритети. Ви навіть можете скласти список усіх справ, якими ви так чи інакше займатиметеся вдома, і розписати поетапно їх виконання. Це допоможе визначитися з необхідними зонами в квартирі.

Також при покупці квартири мають значення ваші цілі та перспективи. Наприклад, якщо у вас дітей немає, але ви їх плануєте – відразу дивіться, де можна зробити дитячу. Або якщо ви зараз збираєтеся пожити в квартирі, а потім плануєте її здавати, то подумайте кому й обладнайте її так, щоб людям було комфортно в ній жити.

На що звертати увагу при перегляді квартир?

Є кілька параметрів, які в деяких випадках можуть стати обмеженнями при переплануванні або ремонті:

 Розташування інженерних мереж

Часто забудовники розповідають, що в квартирі передбачено вільне планування і можна розташовувати кімнати як завгодно. Але це не завжди працює. У квартирі в будь-якому випадку є так звані «мокрі зони» (кухня та санвузли), розташування яких суворо регламентовано. До того ж ні кухню, ні ванну не можна збільшити за рахунок площі житлових кімнат.

 Висота виведення каналізації

Ви напевно бачили красиві картинки ванних кімнат, де рівень душової кабіни збігається з рівнем підлоги у ванній. На них немає ніякого піддона – просто трап у підлозі та іноді скляна перегородка, що захищає від сильних бризок. Якщо ви хочете зробити те ж саме в своєму інтер’єрі, то майте на увазі, що тут важлива висота виведення каналізації.

 Наявність балкона або лоджії

Є норми протипожежної безпеки, які забороняють приєднувати балкон до житлової кімнати. В квартирі має бути місце, де ви можете сховатися від пожежі, і це саме балкон. Демонтаж підвіконного блоку також дуже складно узгодити: в деяких випадках він є не просто архітектурним елементом, а утримує балконну плиту від обвалення.

 Розташування несучих стін

Вони визначають, де і які кімнати ви можете зробити. Якщо в квартирі багато несучих стін, то придумати щось з плануванням вам буде складніше. Зробити отвір в несучій стіні не завжди можливо – це залежить від ремонту сусідів знизу або зверху.

 Кількість вікон

Класичне правило: кількість вікон визначає кількість кімнат. Правда, іноді можна визначати зони кухні або вітальні далеко від вікна за скляною перегородкою – це ті зони, яким не обов’язково потрібно природне світло. Важливий також розмір вікон: панорамні вікна завжди кращі, ніж маленькі, адже чим більше світла, тим просторіше в квартирі.

Чи варто купувати квартиру з ремонтом?

Купуючи квартиру з готовим ремонтом, ви заощаджуєте, передусім, час: у цьому випадку ви можете в’їхати відразу ж, доробивши якісь дрібниці вже після переїзду. Також готовий ремонт береже нерви – ті, хто мав справу з ремонтом, зрозуміють. З іншого боку, готова обробка не дасть вам розвернутися, на відміну від квартири без ремонту, яку можна облаштувати залежно від потреб, способу життя і перспектив (усього того, про що ми вже зауважували).

Кому підійде квартира з ремонтом:

 приватним інвесторам, які планують здавати її;

 тим, хто купує житло в іпотеку;

 сім’ям, для яких вона – проміжний етап на шляху до покупки більш дорогого житла.

Кому підійде квартира без ремонту:

 тим, хто робить квартиру на перспективу (для дітей, наприклад);

 сім’ям, у яких є час і можливість облаштувати житло під себе, зі своїм плануванням;

 тим, хто хоче заощадити: квартира без ремонту коштує дешевше;

 тим, у кого є час чекати, поки будуть проводитися ремонтні роботи.

Не нехтуйте послугами дизайнерських фірм і бюро, з якими ви можете проконсультуватися до покупки і порівняти кілька варіантів. Фахівці допоможуть визначитися з можливим плануванням. Наприклад, вони пояснять, як можна розмежувати особисті й спільні зони, щоб потім не виникало незручних ситуацій з родичами або гостями, або перевірять розташування «мокрих зон», до яких завжди багато питань у БТІ.

Текст: Маша Шаталіна

Переклад: Кріс Ілларіонова

ФОТО: 2 — hanohiki / stock.adobe.com, обкладинка, 1 — Robert Kneschke / stock.adobe.com