The Village розбирається, як зробити затишним життя у квартирі чи будинку. Цього разу дизайнерка Наталія Гусєва розповідає, що створює у спальні приємну атмосферу.

Наталія Гусєва


дизайнерка

Планування

Постарайтеся під час планування розмістити спальню на сході, бажано з боку гарного краєвиду. Тоді ви прокидатиметеся під променями сонця, що сходить, та отримуватимете насолоду від пейзажу.

Практично спланувати поруч зі спальнею ванну. Нормальний варіант – вхід до ванної за два кроки від спальні. Розмістіть у спальні гардеробну: вона позбавить вас шаф і зайвих думок про зберігання речей, плюс у ній можна вдягатися так, щоб не заважати тому, хто спить. Гардеробна може бути проміжною зоною між спальнею та ванною кімнатою.

Психологія

Спальня потрібна нам для міцного сну та приємного пробудження, щоб бути бадьорими протягом дня. Облаштування ми бачимо, перед тим як заплющити очі та перед тим як почати день. Тому наповнюйте спальню гарними та приємними предметами.

Приємними мають бути і функціональні елементи: штори, постільна білизна, вази, підсвічники. Бажано повісити штори з натуральних тканин і щоб їх було два види: легкі, які пропускають світло, та важкі, які від нього захищають. Якщо робочий день ненормований і доводиться спати вдень, то врятує штори blackout, що повністю блокують світло.

Ергономіка

Щоб у спальні було затишно та безпечно, уважно розташовуйте меблі.

По-перше, маршрути між функціональними зонами мають бути якнайзручнішими, прямими та без перешкод. По-друге, щоб не потерпати від температурних перепадів, не ставте ліжко на протязі, близько до вікна, опалювальної техніки та кондиціонера. Поруч із ліжком має бути місце, куди буде зручно класти дрібниці, які ви берете до рук перед сном чи після пробудження. Не обов’язково ставити тумбочки з обох боків, іноді це справляє враження готелю. З одного боку можна поставити тумбочку, а з другого – невеликий столик чи невисокий комод. Перед ліжком поставте банкетку, щоб ставити сніданок і складати ковдри.

Краще розташувати ліжко по центру стіни, щоб доступ до нього був двобічним. Класно, якщо можна поставити його навпроти вікна: можна буде милуватися краєвидами одразу після пробудження. Якщо так не можна, то навпроти вікна можна поставити дзеркало, щоб відбивати світло та зробити кімнату просторішою та світлішою.

Інженерія

Для мешканців мегаполісів корисно обладнати кімнату кисневим пристроєм, він простий і займає небагато місця.

Лампи розжарювання добре освітлюють обличчя та не подразнюють зір. Потрібно й локальне освітлення: для читання в ліжку поставте настільні лампи чи точкові світильники, які можна буде регулювати. Так ви не заважатимете відпочинку іншої людини в спальні. Якщо в кімнаті є крісло чи диван, то добре встановити поруч торшер.

Поруч із ліжком встановіть додатковий вимикач світла, щоб не потрібно було вставати з ліжка.

Стиль

Приємні, романтичні та затишні спальні властиві східному стилю.

Колір: рекомендують обирати пастельні відтінки та уникати яскравих, які начебто подразнюють очі. Я не згодна з цим. Мені подобаються спальні в синіх відтінках, цей колір заспокоює та сприяє гарному сну, знижує артеріальний тиск і сповільнює серцебиття. Перш за все прислухайтеся до себе, бо для бадьорості вам може знадобитися і червоний.

Текст: Юля Єльцова

Фото: 1 — Breadmaker / shutterstock.com, 2 — Діма Циренщіков, 3 — Аня Гаріенчик