Розширення ванної кімнати – другий за популярністю запит після розширення кухні. Власники квартир думають про розширення чи перенос ванної, бо іноді розмір кімнати в серійних будинках не дає встановити велику ванну чи пральну машинку. Архітектор Руслан Кірничанський розповів, як можна законно додати до площі ванної кілька квадратних метрів.

Руслан Кірничанський


архітектор

Перепланування можуть бути законні й незаконні. Наслідки ремонту теж двозначні: ви або будете жити комфортно, або припуститесь фатальної помилки, яка зруйнує будинок. Розберемо найпопулярніші ідеї, які спадають на думку домовласникам під час ремонту ванної.

 Організація ванної в житловій кімнаті

Це не лише незаконне, а й технічно неможливе перепланування.

По-перше, житлові нормативи забороняють встановлювати мокрі зони над житловим простором. Якщо під вашою квартирою житлова кімната, то перенесення просто не узгодять.

По-друге, для постачання води потрібно встановити інженерні комунікації. І якщо водопостачальні труби можна подовжити, то для нормального зливання каналізаційною трубою треба передбачити нахил на 2 градуси. Інакше стічні води не стечуть. Щоб зробити такий нахил і приховати каналізаційну трубу, треба підняти рівень підлоги.

 Перенесення та організація ванної в коридорі

Розміщувати мокрі зони над нежитловою кімнатою можна, але за умови якщо гідроізоляція якісна і можна під’єднатися до інженерних мереж. Це технічно складне і дороге перепланування, робити його можна лише за згодою житлової інспекції. Для перенесення ванної туди, де був коридор, потрібна допомога спеціалістів, на чиїх послугах зекономити не вийде.

Перестановка з кухнею

Через технічні особливості зведення житлових будинків кухня та санвузол часто мають спільну стіну. Деякі домовласники думають на місці кухні облаштувати простору ванну з вікном, а кухню перенести, наприклад, у вітальню. Але й це незаконно: над кухнею заборонено облаштовувати ванну кімнату. Багато хто вважає цю заборону абсурдною: і кухня, і ванна – мокрі зони, тоді в чому проблема?

Проблема в тому, що у 60-ті, коли ці заборони затверджували, були інші технології будівництва. Вони не надавали гігієнічного захисту кухні під ванною. Заборони залишилися навіть попри те, що технології змінювалися кілька разів.

 Об’єднання ванної і санвузла

Це законно: ви перероблюєте приміщення, а потім запрошуєте працівника БТІ. Він оновлює план квартири і записує зміни в техпаспорт.

Тут потрібно не прорахуватися і не збільшити площі мокрої зони. Розділення санвузла теж можливе, але перегородка повинна бути з легких матеріалів. Це потрібно, щоб не перевантажити плитку.

Розширення ванної завдяки коридору

Коридори – це нежитлова частина квартири, і там облаштовувати мокрі зони можна. Тут треба продумати, наскільки зручним стане прохід у коридорі. Мінімальна комфортна ширина коридору становить 90 сантиметрів, а середня ширина коридорів у серійних будинках – це 110-150 сантиметрів. Якщо ви збільшите ванну на 30-50 сантиметрів, то коридором пройдете нормально.

 Перенесення сантехніки в межах ванної

Можна перенести сантехніку в межах мокрої зони. Тобто можна змінити місцями ванну й унітаз, перенести іще щось. Узгоджувати ці перенесення не треба – зміни в техпаспорт квартири вносять за фактом.

Якщо ви застрахували свою відповідальність і сталася аварія (ви затопили сусідню квартиру), то страхова компанія може відмовитися сплатити вам, бо розташування інженерного обладнання відрізняється від плану БТІ. Якщо оновити план БТІ вчасно, то непередбачених витрат можна уникнути.

Під’єднання і перенесення інженерних комунікацій не завжди доступне з технічних причин, тому перш ніж переносити сантехніку, треба розібратися із системою під’єднання. Наприклад, технічно складно перенести унітаз на протилежну стіну: доведеться збільшувати каналізаційну трубу і подбати про нахил для нормального зливання – зрештою унітаз доведеться встановити зависоко. Можна спробувати встановити насос і не піднімати трубу, але, як показує практика, насоси дуже гучні й часто ламаються. Чи потрібна вам така морока?

Перенести раковину й ванну простіше, бо до них під’єднується каналізаційна труба меншого діаметра (30-36 міліметрів), а зробити нахил для такої труби простіше. Перенесення водяної сушки для рушників – стандартна операція, але нею має займатися ваша керівна компанія: магістраль сушки – це загальнобудинкова власність, і якщо після перенесення станеться аварія, то відповідати за неї буде той, хто переніс техніку. Після перенесення сушки вимагайте акт виконаних робіт від сантехніка організації, яка експлуатує будинок.

Перепланування ванної можливе, але не всі ідеї того варті. Важливо дотриматися законності перестановки і не погіршити життя собі й сусідам. Але якщо ви живете в приватному будинку, то можете розташувати басейн хоч на балконі.

Фото: обкладинка – Nick Karvounis / Unsplash, 1 – Катя Закливенець, 2,3 – Поліна Рукавичкина

Текст: Маша Шаталіна