Колор-блок – це прийом у дизайні інтер’єру, за якого акценти розставляють за допомогою контрастних поєднань великих колірних блоків.

Цей прийом прийшов в інтер’єр із подіумів. Усе почалося з колекції трикотажних суконь Іва Сен-Лорана, випущеної у 60-х: модельєр узяв за основу стилістику голландського художника Мондріана й переніс її на тканину. Пізніше багато модельєрів та дизайнерів використали колор-блок у своїх колекціях, і тепер цей прийом застосовують в інтер’єрному дизайні.

The Village дізнався у дизайнерок Марини Новікової та Марії Трифонової, де пасуватиме колор-блок і як правильно його застосувати.

Марія Трифонова

дизайнерка, засновниця студії Arthunter


Марина Новікова

дизайнерка, засновниця студії Smart Interior Design

Кому насамперед варто звернути увагу на колор-блок?

 Марія Трифонова: Колор-блок зазвичай пов’язаний із характером замовника: його обирають люди, для яких яскраві емоції та часта зміна настрою – стиль життя; вони відкриті до змін та без страху й жалю перефарбовують стіни – їх це надихає.

У нас був випадок, коли замовниця перефарбовувала стіни кожні три-шість місяців. Вона була емоційною й могла перефарбувати стіни, а наступного дня вирішити, що треба повернути все, як було. Колірні блоки в інтер’єрі в цьому випадку стали засобом самовираження.

Яким приміщенням більше підходить прийом – приватним чи громадським?

 Марина Новікова: Обирати контрастні кольори у квартирі чи ні – особиста справа: важливо розуміти, чого ви хочете від інтер’єру та що збираєтеся для цього робити. Але ще важливіше в цьому випадку те, як ви хочете почуватися вдома.

Колор-блок доречний у громадських і житлових приміщеннях. У приватних інтер’єрах є нюанс: якщо ви хочете, але боїтеся впускати у життя колір, використайте експериментальні відтінки там, де ви не буваєте часто – наприклад, у гостьовому санвузлі чи коридорі. Вони транзитні, тому можуть витримати більше декоративного навантаження.

Одного разу моя замовниця вирішила, що смарагдова плитка на стіні буде не пильно-бежевою, а кольору стиглого баклажана. Це зробило її гостьовий санвузол глибшим і таємничим.

Ще один нюанс стосується квартир під оренду: якщо раніше орендарі часто обирали нейтрально-бежевий інтер’єр, то тепер швидше й дорожче можна здати яскраві й осучаснені простори.

 Марія Трифонова: На мій погляд, колор-блок особливо доречний у громадських інтер’єрах. Саме від них вимагають підвищеної концептуальності: простір має пронизувати особлива ідея, експресивність – емоції від контрасту яскравих кольорів тут будуть доречні.

Чи є правила поєднання кольорів? Як ними користуватися?

 Марія Трифонова: Є додаток Pantone Studio, який допомагає поєднувати кольори. Інститут кольору випустив його саме для таких випадків. Він за кольорами розбирає зображення, можна складати власні палітри. Потім ці палітри можна перенести в інтер’єр.

 Марина Новікова: Є два правила поєднання кольору в інтер’єрі. По-перше, використання колірного кола Іттена і його теорії кольору. Згідно з нею, є основні кольори, поєднання сусідніх, контрастна пара і тріада. Завжди добре працюють поєднання сусідніх кольорів, наприклад помаранчевого, червоного й жовтого або темно-синього і блакитного із зеленим.

А от контрастна пара й тріада сподобаються сміливим – це синій та жовтий, зелений і фіолетовий. Не варто забувати про тренд на пастельні відтінки. Комбінація жовтого й фіолетового сподобається не кожному, а от пудрово-рожевий з гірчичним – це вже не так ексцентрично.

По-друге, це пропорція 60-30-10. Для досягнення гармонії в приміщенні кольорові кольори (йдеться про всі, крім чорного, білого та сірого) треба поєднувати саме за нею. Отже, ідеальна формула – 60% основного кольору, 30% додаткового і 10% акцентного.

Що треба враховувати у колор-блоку, окрім кольору?

Блокування кольором – прийом непростий. Якщо хочете сміливий інтер’єр, але сумніваєтесь у своїх силах, подивіться роботи гуру кольорових інтер’єрів: Дар’ї Зіноватної, Хайме Айону, Індії Мадаві. Ось іще кілька особливостей стилю, про які треба знати:

 Колор-блок не про дрібні візерунки та повторення дрібних елементів. Уникайте їх.

 Великі площини – ось головне полотно для колірних блоків. Акценти повинні привертати увагу. Кольоровий декор пасує стінам, дверям, поверхні шафи, підлозі чи навіть стелі.

 Вводьте не більше двох кольорів, це оптимальне рішення. Інтер’єр може «розвалитись» від зайвих яскраво-синіх чи зелених речей.

Колор-блок по-своєму хороший. Комбінуйте великі кольорові поверхні, уникайте дрібного малюнка й повторення дрібних елементів. Пам’ятайте: головне, щоб інтер’єр вам подобався і в ньому було комфортно.

Текст: Ніна Воїнова

Переклад: Ріта Дудіна

ФОТО: 1, 2, 3 — Africa Studio / stock.adobe.com