Розміщення меблів у квартирі потребує вправності: поставити шафу, диван і телевізор треба так, щоб не натикатися на них у темряві та не псувати собі зір. The Village дізналися в архітектора Руслана Кірнічанського про важливі правила розміщення.

Руслан Кірнічанський

архітектор та автор блогу «Щоденник архітектора»


 Приберіть зайве

Віддайте або викиньте непотрібні меблі, щоб квартира не була схожа на магазин. Це особливо важливо для маленьких приміщень, де кожен предмет повинен бути гарним і функціональним.

 Виміряйте ширину проходів

Намалюйте план розміщення меблів та покажіть лінії їх переміщення. Зробіть запас у 70-90 сантиметрів між великими меблями і між меблями та стіною. Стежте, щоб не було різких розворотів і нічого не заважало у проходах. Так ви знайдете можливі похибки та зекономите час на переміщення громіздкої шафи або дивана.

 Не ставте меблі вздовж стін

Часто в одній кімнаті доводиться поєднувати різні зони, тому не бійтеся сміливих рішень. Завдяки стелажу, що ділить кімнату на дві частини, можна організувати зручну робочу зону, а зона спальні стане більш камерна, що важливо для однокімнатних квартир або квартир-студій.

 Перевірте, як відчиняються дверцята

Важливо, щоб інші меблі не блокували дверці шафи. На плані схематично покажіть, як вони будуть відчинятися та згідно з цим корегуйте розміщення.

 Згрупуйте предмети за призначенням

Поділіть меблі за взаємозв’язком: наприклад, біля дивана потрібен журнальний столик, а біля книжкових полиць – крісло і торшер для читання. Це дасть можливість організувати повноцінний та комфортний простір.

 Відсуньте телевізор від вікна

Екран краще розміщувати подалі від вікна, щоб уникнути сонячних відблисків. Намагайтеся не ставити телевізор перед вікном – це погано впливатиме на гостроту зору: світло з вікна яскравіше за телевізор, тому очі швидше втомлюватимуться. Якщо поставити телевізор можна тільки біля вікна, то варто передбачити щільні штори, які повністю заблокують сонячне світло.

 Обирайте меблі із поглибленим цоколем

Перелом мізинця – неприємна подія. Щоб уникнути такого, обирайте корпусні меблі із глибоким цоколем. Так ви не перечепитеся за кут, навіть уночі.

 Закріпіть високі комоди та шафи

Виробники завжди нагадують, що габаритні меблі потрібно надійно кріпити до стін, аби випадково не перекинути їх. Це необхідно, якщо в квартирі є маленькі діти, які люблять залазити на ящики та ховатися у шафах.

 Задрапіруйте задню стінку дивана

Зверніть увагу на задню стінку дивана, якщо ви плануєте розмістити за ним консоль або обідній стіл. Багато виробників економлять і закривають стінку непривабливим текстилем. Можливо, доведеться самостійно придбати потрібну тканину та задекорувати стінку.

Текст: Маша Шаталіна

Переклад: Євгенія Луценко

ФОТО: обкладинка–  Breather / Unsplash, 1 – Катя Закливенец, 2 – Яна Корнєєвец-Видрен / stock.adobe.com, 3 – Поліна Рукавичкина, 4 – Train arrivalstock.adobe.com