Не важливо, де ви працюєте – удома чи в офісі. Важливо, як облаштувати місце, за яким ви проводите найбільше часу. Тому організувати простір треба грамотно, щоб настрій і продуктивність були на висоті.

Температура у приміщенні

Поставте поряд із робочим місцем термометр або настільний годинник із термометром. Це допоможе стежити, щоб температура в кімнаті трималася на рівні 22 градусів за Цельсієм – комфортний режим для продуктивної роботи. Якщо буде холодніше, можна простудитися, спекотніше – сповільниться темп роботи.

Ізоляція від шуму

Є кілька простих способів відсторонитися від зовнішніх шумів. Можна взяти спеціальну архітектурну плівку для скла та акуратно наклеїти її на вікно. Також вона підвищує механічну міцність скла, зберігає тепло і захищає від прямих сонячних променів. Можна підібрати гардини зі щільних матеріалів. Вони приглушують звуки і створюють затишок. Якщо змінювати простір ви не можете, тримайте на робочому місці протишумові навушники.

Колір

Краще дотримуватися універсальних світлих відтінків. Білий, бежевий, колір яєчної шкарлупи візуально збільшують простір і відображають природне світло з вікон. Яскраві кольори краще використовувати для деталей: настільних ламп, коробок для паперу. Під час вибору кольорів звертайте увагу на власні цілі. Потрібно зняти стрес? Блакитний допоможе заспокоїтися. Якщо не вистачає сил та енергії, обирайте червоний. Рожевий дасть змогу впоратися із роздратуванням та зневірою. Жовтий освіжить голову, помаранчевий підвищить самооцінку та ентузіазм.

Стілець

Головне правило – жодних твердих поверхонь. Якщо немає можливості роздобути м’яке офісне крісло, покладіть на стілець подушку. Бажано, щоби були підлокітники: дають рукам відпочинок і розслаблюють спину. Вони повинні розташовуватися так, щоб ви могли згинати лікті під кутом 90 градусів. Висоту стільця регулюйте самостійно (ступні на підлозі, стегна паралельно їй, руки – на столі), висоту спинки та кут її нахилу – усе заради постави. Проблемам із попереком можна запобігти, якщо придбати спеціальну подушку чи підтримку, яка кріпиться до стільця.

Стіл

Вибір столу залежить від типу вашої роботи. Якщо ви весь час проводите за комп’ютером, він може бути невеликий за розміром. Якщо поєднуєте роботу з паперами та за комп’ютером, тоді буде зручніше обрати стіл у формі літери L чи U. Так чи так не обирайте занадто великий стіл. Його висота має бути залежно від вашого зросту. Важливо, щоб під час сидіння відстань між колінами та верхівкою столу становила приблизно 20 сантиметрів. Стіл може бути з будь-якого матеріалу: ламінату, металу чи дерева.

Світло

Важливо комбінувати природне, стельове і настільне освітлення. Обирайте світлодіодні лампочки: економний та екологічний варіант, що не напружує очі. Лампу розміщуйте зліва, якщо ви правша, та навпаки, якщо ви шульга. Люстра на стелі має бути над робочим місцем. Вона відіграє допоміжну роль, тому не повинна бути яскравою.

Декор

Наявність вікна впливає на продуктивність. В інших випадках самотужки створюйте атмосферу. На стіні над комп’ютером вішайте коркові або крейдові дошки з нагадуваннями та мотиваційними написами. Можна повісити карниз із гачками та вішати на них улюблені фотографії та канцелярське приладдя. Відмовтеся від похмурого офісного декору на користь ергономічних органайзерів і текстильних коробок для документів.

Система зберігання

Замість однотипних шаф з архівами можна використовувати дерев’яні драбини з широкими сходинками. Якщо простору мало, використовуйте стіни: повісьте вище рівня очей мінімалістичні полиці та покладіть на них документи у папках. Можна використовувати карниз над столом, ключницю або будь-які інші держателі з гачками та вішати на них ножиці, дирокол тощо. Дерев’яна шкатулка може стати місцем зберігання дрібниць: скріпок, стікерів та олівців.

Рослини

Спочатку визначте, скільки часу ви готові доглядати за рослинами. Найбільш невибагливі квіти – філодендрон, спатифілум, драцена, кротон і петунія. Потім вирішіть, скільки грошей зможете витратити на свою оранжерею. Бюджетний варіант – посадити м’яту, лаванду, розмарин або чебрець. Не забудьте попросити колег поливати ваші рослини під час відпустки.

Текст: Аліна Вострікова

Переклад: Євгенія Луценко

ФОТО: Woodeal.nl, Оля Ейхенбаум, Decoracion.facilisimo.com, Planete-deco.fr, Delikatissen.com