Світло у квартирі впливає на те, як продуктивно ми працюємо, наскільки добре спимо та як смачно їмо. Під час вибору світильників варто орієнтуватися на власні вподобання, проте є фізичні та фізіологічні закономірності сприйняття світла. The Village дізналися у дизайнерок світла Наталії та Валерії Іпатових, як правильно організувати освітлення в різних зонах квартири.

Скільки рівнів освітлення може бути у вітальні?

Ця кімната найбільше залежить від ваших конкретних потреб. Що ви збираєтеся тут робити? Зустрічати гостей, читати, дивитися телевізор, гратися з дітьми? У вітальні варто експериментувати і зробити кілька рівнів освітлення для різних завдань і потреб усіх членів родини.

Рівні освітлення розділяють на групи:

 Центральне світло, у вигляді люстр або кількох ламп, відповідає за рівномірне освітлення всіх частин кімнати. Воно потрібне, коли ви прибираєте або приймаєте гостей.

 Зонове, або місцеве, світло може бути біля дивану. До нього належать торшери та бра.

 Акцентне світло: підсвічування картин, декоративні світильники, гірлянди.

 Ефектне освітлення: для вечірок. Використовується за бажанням замовника.

Чому для робочої зони краще холодне світло?

У робочій зоні (за столом чи в кабінеті) потрібно бути активним, почуватися бадьоро та сконцентровано. Цьому сприятиме температура освітлення: тепле – розслабляє, холодне – бадьорить. Тому краще встановити лампочки з температурою 4000-5000 К – такі використовують в офісах.

Якщо ви, наприклад, займаєтеся дизайном, вам потрібна точна передача кольорів. Для побутового призначення цей показник має бути не нижче від 80 Ra/CRI. Ідеально – 95 Ra/CRI, але такі лампи рідко вдаються виробникам.

Для будь-якої роботи світло має бути розсіяне та рівномірне, мінімум тіней. Тут працює правило: «Якщо пишеш правою рукою, світло має бути лівіше». Краще, щоб у робочій зоні не було ефектів осліплення: від цього втомлюватимуться очі. Отже, з обережністю ставтеся до глянцевих поверхонь і регулюйте висоту світла до комфортного рівня.

При якому освітленні їжа має апетитний вигляд?

Правила освітлення для кухні такі, як для робочої зони. Щоб продукти мали природний та апетитний вигляд, колір має передаватися максимально точно. Тому обираємо лампи не менше ніж 80 Ra/CRI. Інша справа з температурою освітлення: холодніше світло – менш приваблива їжа. Оптимально дотримуватися температури природного світла – 2700-3000 К.

Поширена помилка – розташовувати джерело світла на стелі так, що людина, яка готує, перебуває під ним чи перед ним. Це призводить до світлотіні, яка заважає чітко бачити, що ви готуєте. Це можна виправити: встановити додаткові світильники, щоб підсвітити робочу поверхню.

Який світильник потрібен для спальні?

У спальні потрібно відпочивати. Тому бажано робити приглушене світло. Простір навколо ліжка можна окреслити світлодіоідними лініями. На стелі над ліжком не варто встановлювати лампу, вона створюватиме дискомфорт для очей.

Для тих, хто полюбляє почитати, важливо передбачити точковий світильник із м’яким розсіювальним світлом. Це може бути бра чи світильник, який можна повертати. Третій рівень освітлення – біля дзеркала чи туалетного столика.

У спальні та інших зонах, де ви буваєте після пробудження (коридор, ванна кімната), важливо передбачити рівень м’якого орієнтаційного освітлення, бо різке світло викликає стрес. Для орієнтації будуть доречні доріжки в проходах, для них можна ввімкнути датчики руху, та нічники на тумбах біля ліжка.

Як організувати освітлення в дитячій кімнаті?

Дитяча кімната має бути безпечна. Світильники мають бути максимально ударостійкими. Іноді в дитячих кімнатах використовують антивандальні лампи, призначені для вуличного освітлення, бо зроблені з міцного склопластику. У кімнатах для малюків краще використовувати світильники на 12 або 24 вольт  – на випадок, якщо діти доберуться до електрики.

У  дитячій варто передбачити кілька рівнів освітлення: для навчання, гри, для читання. Центральне світло зі стелі потрібно, щоб дитина спокійно гралася на підлозі. Якщо вона читає книжку – потрібен торшер, якщо виконує домашнє завдання – зонове освітлення для столу. Для навчання необхідна максимальна передача світла та жодних ефектів осліплення. Якщо діти грають у відеоігри, то разом із телевізором має бути ввімкнене фонове світло, аби не псувати очі.

Орієнтаційне світло полегшує життя, коли діти маленькі. Завдяки доріжкам та нічникам ви будете бачити, що відбувається в кімнаті й не розбудите малюка яскравим світлом.

Правильне освітлення для малих просторів: ванна кімната, туалетний столик, гардеробна

У цих зонах важливо максимально точно передати кольори, бо тут ми дивимося на себе та підбираємо одяг. Це знову лампочки із щонайменше 80 Ra/CRI. Важливе розташування світла біля дзеркал. Поширена помилка – світло за людиною, це створює світлотінь, а також відображається у дзеркалі – воно осліплює. Гарний приклад встановлення світла біля дзеркала – гримерка: світильники розташовуються по периметру дзеркала або збоку, але не зверху чи знизу. Лампи мають бути матові, щоб створювати м’яке розсіяне світло. Важливо врахувати зріст членів родини, щоб встановити світильники приблизно на рівні очей – у цьому допоможе декілька рівнів освітлення.

Особливий параметр для ванної кімнати – це рівень захищеності від вологості. Оптимальний показник – від IP 44 до IP 55. Виробники почали виготовляти люстри безпечні для ванних кімнат, але вони швидко ламаються. Навіть якщо ви не бризкаєте на лампу водою, у кімнаті збирається конденсат, який може спричинити окислення та іржавіння. Тоді доведеться змінювати люстру, бо не вийде викрутити лампочки.

Текст: Ольга Данілкіна

Переклад: Євгенія Луценко

ФОто: обкладинка – Andriy Bezuglovstock.adobe.com, 1 – blackzheepstock.adobe.com, 2 – Andrey Bandurenkostock.adobe.com, 3 – hui_ustock.adobe.com, 4 – kitthanesstock.adobe.com, 5 – voobinostock.adobe.com, 6 – ake1150stock.adobe.com