Дизайнери з Brainstorm Burо розповіли The Village, навіщо потрібен майстер-вимикач, датчик руху і високе ліжко в звичайній міській квартирі.

Санвузол

Занижена ванна

Для щоденного використання душева кабіна набагато зручніша за класичну ванну. Але ванна підвищує привабливість квартири при продажі, та й при появі дітей без неї не обійтися. Ми пропонуємо компромісне рішення: занизити рівень ванни. Для цього під час ремонту потрібно поставити ванну ніжками безпосередньо на бетонну плиту перекриття, тобто максимально низько. Тут потрібно уважно прорахувати всі рівні зливних комунікацій в вашому будинку і, головне, рівень входу в каналізаційний стояк. Ну і, звісно, врахувати всі нюанси по гідроізоляції. Але якщо вам пощастить, то ви отримаєте ванну, в яку буде легко заходити, так як бортик буде занижений на 10-12 сантиметрів від стандартного рівня. Якщо ви обкладаєте екран в ванній плиткою, ми рекомендуємо зробити біля підлоги невелику виїмку для ніг, глибиною хоча б на сім сантиметрів. Тоді буде набагато легше мити голову, нахилившись вперед, купати дитину, та й просто підходити до ванної.

Полички для косметики

Ванна кімната починає швидко обростати тюбиками, баночками та іншими дрібницями. А хромовані полички втрачають попередній блиск та навіть починають корозіювати, потребуючи догляду. Ми рекомендуємо на стадії ремонту робити невеликі ніші в стіні під флакончики, тюбики і свічки. Їх глибина всього 5-6 сантиметрів, цього достатньо. І головне, це не впливає на функціонал і міцність самої стіни, оскільки вона, зазвичай, обкладена плиткою і армована між слоями. І ще можна вклеїти вологозахисне дзеркало на позаду отриманої ніші і в зробити простір навіть невеликої ванної ще більш просторим і легким. Важливо точно розуміти місця розміщення таких ніш, аби вони були під рукою, але при цьому в них не потрапляла вода з душу. А якщо й потрапляла, то швидко просушувалася.

Датчики руху

Часто ми заходимо в санвузол на кілька хвилин. Уявіть, що світло вам вмикається автоматично і самостійно вимикається за 5 хвилин. До цього так швидко звикаєш, що потім в інших місцях навіть якось дивуєшся, чому світло не вимкнулося. Датчик руху здається складним пристроєм, але зараз з’явилися розетки-трійники з вбудованим датчиком руху, які можна вставляти в звичайну розетку. Через трійник можна підключити вологозахисний світильник з економною LED-лампою. Головне, аби датчик був на рівні 120-150 сантиметрів від підлоги, тоді він зауважить рух. Ми рекомендуємо передбачити розетки на висоті 120-150 сантиметрів в санвузлах і гардеробах для таких випадків.

Вентилятор

Вентилятор в санвузлі витягує зайву вологу. Але якщо вмикати його окремою клавішою, часто забуваєш вимикати – ресурс моторчика швидко себе вичерпує. А якщо підключити його в один ланцюг зі світильниками, він вмикається та дзижчить кожен раз, коли загоряється світло, а це не завжди приємно. Що ж робити? Ми придумали просте рішення – вентилятор з таймером вимикання і клавіша замість класичного вимикача: клік – і вона повертається у звичайне положення, як у дзвінку для дверей. Тепер, якщо вам потрібно витягнути зайву вологу, ви натискаєте клавішу – і вона запускає вентилятор. Він працює свої 7-10 хвилин, в залежності від налаштування, а потім вимикається.

Висока раковина

Якщо підняти раковину в ванній трішки вище, приблизно на 90 сантиметрів, то нею буде зручніше користуватися при вмиванні: нахилятися доведеться менше і не буде великої кількості бризк.

Подіум для пральної машини

Якщо у вас є можливості поставити пральну машину трохи вище, зробивши невеликий подіум, – зробіть це. Завантажувати машинку буде зручніше, а внизу можна розмістити бак для білизни та інші дрібниці. Такий подіум повинен бути правильно налаштований, аби витримати вагу і вібрацію під час віджиму. Передбачте невеликі куточки, аби мінімізувати ризики того, що пральна машинка може зістрибнути вниз.

Електрика

Майстер-вимикач, аби система «Готель»

Будь-хто з нас потрапляв у ситуацію, коли, виходячи з квартири, розумієш, що залишив ввімкненим світильник в кімнаті чи кухні. І так не хочеться повертатися. В сучасних готелях така ситуація неможлива апріорі: виходячи з номеру, ви просто виймаєте картку з спеціального приймача, і освітлення в номері виключається автоматично. Ми вирішили застосувати це рішення в наших проектах, і воно виявилося дуже зручним. Все, що потрібно, – під час ремонту попросити електрика завести всі контури освітлення на певну групу автоматів в щитку, – і поставити реле-пускач, який буде керувати цією групою зі звичайного вимикача. Звучить складно, але електрик справляється з цим дуже легко. Відключиться в такому випадку тільки освітлення, а всі необхідні прибори, наприклад, холодильник, будуть працювати в звичайному режимі.

Розетка з вимикачем

Деякі розетки в приміщенні можна піключити до стандартного блоку вимикача для дверей. Уявіть собі, які це зручно, коли звичайним вимикачем ви можете увімкнути, наприклад, торшер. Цей прийом дає надзвичайну гнучкість у виборі сценаріїв освітлення, а в комбінації з майстер-вимикачем він робить життя вдвічі комфортнішим. Для великої вітальні є сенс передбачити навіть декілька контурів таких розеток, аби можна було вибрати, який з торшерів ввімкнути тим, чи іншим вимикачем.

Розташування розеток

В наших проектах одні з найбільш використовуваних розеток – це розетки на схилах вікон, В сучасній квартирі знайдуться багато різних зарядних пристроїв та гаджетів, якими не дуже зручно користуватися, якщо розетка знаходиться занадто низько. Розетки на висоті 25 сантиметрів від підлоги потрохи поступаються саме таким рішенням, особливо в невеликих квартирах.

Кухня

Висока кухня

Ми не знаємо, хто придумав ці стандартні висоти для кухні. Але в різних країнах світу показники відрізняються. Особисто ми рекомендуємо робити кухонну стільницю на рівні 90-94 сантиметри від підлоги, що трішки вище загальноприйнятих 85-86 сантиметрів, це дозволить виграти трохи простору, що є важлими для кухонних приміщень. Тоді ящик з приборами поміститься в духовці, та й кожен ящик можна зробити майже на 10 сантиметрів кориснішим.

Спальня

Високе ліжко

Якщо вам пощастило і з вікна вашої спальні відкривається гарний краєвид – дійте! Постарайтеся знайти чи замовити ліжко і матрас повище: плюс 10 сантиметрів здатні кардинально змінити відчуття. В деяких випадках, коли в спальні є балкон і лоджія, ми навіть трохи зменшуємо підвіконний блок, щоб нічого не заважало милуватися пейзажем за вікном. А чим вище ліжко – тим більше додаткових місць зберігання можна під ним організувати.


Фото надані Brainstorm Buro