Досить часто, аби продовжити життя кашеміровому пальту чи шовковому топу, достатньо правильно зберігати і прати улюблену річ.

The Village розпитує експертів, як доглядати за різними предметами гардеробу. Будь-яке взуття, яким би воно стильним та дорогим не було, найбільше потерпає саме в зимовий період. Усе, чим активно обробляють дороги – не йде на користь черевикам. Як тоді зберегти взуття, захистити його від холоду, хімікатів та вологи?

 Незалежно від матеріалів, з яких виготовлене взуття, перед чисткою його обов’язково варто висушити. Не користуйтеся зовнішніми джерелами тепла: не сушіть взуття на батареї. Це може йому зашкодити. Краще купіть дерев’яні колодки для взуття. Дерево поглине вологу та не дасть матеріалам деформуватися.

 Розберемося із сіллю. Найбільше від солі потерпає замшеве взуття. Соляні розводи не лише псують зовнішній вигляд, а й негативно впливають на матеріал. Дочекайтеся повного висихання взуття, а потім очистіть його від соляних розводів щіткою чи гумкою.

 Гуталін та віск не підійдуть для замші. У пригоді стануть водовідштовхувальні засоби. Просто нанесіть такий засіб кілька разів, щоразу дочекавшись повного висихання матеріалу.

 Зовсім інший підхід до видалення соляних плям на шкіряному взутті. Спочатку очистіть щіткою, а потім видаліть білі розводи м’якою ганчіркою, попередньо змоченою в оцтовому розчині (у пропорції 1:1 оцту і води).

 Шкіряне взуття варто чистити часто. В ідеальному світі – перед кожним виходом на вулицю. Креми містять речовини, що пом’якшують шкіру та підвищують водостійкість. Це особливо потрібно для взуття у зимовий період.

 Використовуйте віск і гуталін. Засоби для взуття підбирайте за кольором та наносьте за півгодини-годину до виходу. Спочатку сухою щіткою очистіть взуття, потім норковою олією приберіть крем з минулої чистки. І вже після цих дій нанесіть гуталін за допомогою щітки.

 Чергуйте взуття. Не носіть одну й ту саму пару щодня. Краще мати дві-три пари на кожен сезон.

 Користуйтеся протислизькими накладками на підошву. Вони захищають підошву від вологи та пошкоджень (а вас – від падінь і переломів). Виготовити і встановити їх можуть у будь-якій майстерні з ремонту одягу. Це особливо актуально під час наших зим, коли калюжі надвечір перетворюються в каток, а до ранку знову тануть.

Текст: Таня Решетник

Переклад: Оксана Бойко

ОБкладинка: Diemme