The Village Україна дізнається у дерматолога та косметолога, як правильно захистити шкіру взимку.


Анна Бєліловська

косметолог

У холодну пору року шкіра піддається серйозним випробуванням. Вона стає більш чутливою. Перепади температури згубно впливають на судинну сітку. Може з’являтися як рум’янець, так і серйозні судинні проблеми. Шкіра може червоніти, лущитися, стати більш грубою та нерівною.

Навіть жирна шкіра у зимовий період схильна до сухості, а суха може перетворитися в дуже суху. При підборі косметичних засобів у зимовий період варто звертати увагу на склад. Бажано, щоб там були полісахариди, вітамін Е, омега  3-6-9, олії (жожоба, макадамії, каріте). Можливо, навіть норковий жир, хоча багато косметичних компаній тепер відмовляються від компонентів тваринного походження і шукають рослинні аналоги. Гіалуронова кислота – має зволожувальну дію. Екстракти молозива – підвищують імунітет шкіри, захисні функції і глибоко зволожують. Компоненти, які укріплюють судинну стінку: вітамін С, вітамін РР, екстракти гамамелісу, центели азіатської, кори мімози.

Основне правило догляду за шкірою взимку – наносити крем за 40 хвилин до виходу на вулицю. Важливо, аби крем повністю ввібрався у шкіру. Якщо нанесли забагато крему – промокніть шкіру паперовою серветкою, вона вбере все зайве. Якщо залишити цей зайвий шар, він може кристалізуватися на морозі і призвести до утворення мікротріщин.

Варто уникати вживання гострої їжі та алкоголю. Треба користуватися зволожувачами повітря і використовувати термальну воду протягом дня, перебуваючи у приміщенні. Також вживати 1,5-2 літри води в день.

Якщо ви плануєте відпочинок у горах, не забувайте про використання кремів з SPF-фактором. Згубний вплив сонячних променів ніхто не відміняв, а сонячні промені, які відбиваються від снігу, ще більш активні, ніж улітку на морі.


Ірина Лазук

дерматолог

Під час морозів треба закривати відкриті ділянки шкіри. Руки – натуральними рукавицями. А також закривати шкіру голови шапкою. Є різні думки щодо того, чи варто носити шапки. Я навіть бачила інформацію, що не носити шапки – корисно для здоров’я. Але це не так. Особливо важливо прикривати голову, якщо у вас є проблема з випадінням волосся.

Шкіра взимку схильна до сухості – через опалення в приміщеннях, де ми працюємо та живемо, дуже сухе повітря. Тому шкіру потрібно зволожувати. Варто уважно вибирати крем, адже у дешевих засобах є інгредієнти, які можуть замерзати на вулиці і призводити до обмороження. Є така складова – mineral oil, її треба уникати. Важливо, щоб там були ефірні олії. Самі вони не є дешевими, тому такі креми будуть дорожчими.

Поширеною помилкою є те, що «живильний крем», який є більш маслянистий і жирний, краще використовувати взимку, а легкий флюїдний крем – підійде для літа. Основна мета у зимову пору саме зволоження, а не живлення шкіри.


Обкладинка: Isabell Winter / Unsplash