The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Олексій Янченков

Район:

Шевченківський

Дизайн:

Ater.architects

Площа:

100 м²

Висота стелі:

2,70 м


Квартира розташована на вулиці Дмитрівській, що з’єднує Лук’янівку з Національним цирком. Це дворівневе помешкання засновників освітньої інституції Kyiv Academy of Media Arts, рекрутингової агенції «Руки» та організатора заходів V Events Анни та Сергія Вовків. За проєкт відповідала команда дизайнерів Ater.architects, яка, крім приватного дизайну, має у портфоліо заклади «Асамблея» та Punkraft. «Власники хотіли сучасне та зручне житло, яке відображало б їхню індивідуальність», – розповідають про проєкт автори Олександр Івасів та Юлія Ткаченко.

«Ми знали команду Ater.architects, тому що раніше вони співпрацювали з архітектором Славою Балбеком. Зрозуміли, що вони можуть допомогти нам, коли побачили одну зі світлин у їхньому Instagram. Після цього повністю довірили їм роботу», – розповідає Анна Вовк.

Серед побажань господарів до дизайнерів була адаптація дуплексу для молодої родини з дитиною, а також використання вже присутніх у просторі бетонних елементів. Відповідно до цього Ater.architects зберегли первинний вигляд бетонних стелі та пілонів, а дворівневий простір розділили на зони: на першому рівні вітальня, на другому – тиха зона зі спальнею і дитячою кімнатою.

«Розділення на денну та нічну зони у дворівневих просторах – функціонально виправдане і просто зручне рішення. Активність на нижньому «гостьовому» поверсі не заважає відпочивати господарям і дитині, а на другому рівні клієнти отримали інтимну зону спальні, гардероба та санвузла, повністю ізольовану від гостей», – розповідають дизайнери. Поєднують поверхи сходи, які розробили для проєкту з листового металу. Вільне місце під сходами використали для простору для зберігання взуття.

План квартири

«Навіть у двоповерховій квартирі виявилося забагато стін і перегородок, тому простір потребував перепланування», – каже господарка Вовк. На першому поверсі прибрали всі перегородки, на другому ж виділили окремий гардероб і збільшили ванну кімнату. Ще одна вбиральня – для гостей на першому поверсі.

За меблювання простору відповідали дизайнери. «Ми нічого не привезли сюди з попереднього житла. Нам сподобалася система співпраці з дизайнерами: вони показували варіанти, а ми обирали», – розповідає власниця. Більшість меблів у квартирі – європейські бренди на зразок Normann Copenhagen, Hem, Bolia і De Vorm. Своєю чергою, корпусні меблі та вбудовані шафи і кухонну стінку виготовляли на замовлення. «Наш улюблений елемент інтер’єру – кумедне фіолетове крісло біля синтезатора у вітальні від французького бренду Moustache», – додають Ater.architects. За побажанням господарів, знайшли місце й для колекції вінілу з понад 2 тисяч платівок.

«Одна з небагатьох наших ідей у квартирі – ідея з поличками у кімнаті Уни. Знаємо, що іграшки краще складати так, щоб вони не валялися на підлозі», – додає Анна Вовк. Для цього у дитячій встановили місткі полиці на стіні. Спеціально під проєкт за ескізами Ater.architects розробили й шафу для одягу.

Прикрасили інтер’єр роботами сучасних українських художників. Над сходами розмістили колаж Олексія Кондакова, який поєднує класичні витвори мистецтва з київським реалізмом. «Це подарунок чоловіка на нашу річницю. Він обирав картину через технічне завдання дизайнерів – треба було повісити щось велике і вертикальне над сходами», – розповідає Анна Вовк. Ще один подарунок – робота одеського художника Степана Рябченка, яку розмістили над ліжком у спальні. Над електропіаніно у вітальні – картина одеської художниці Франсуази Оз.