The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві і не тільки.

Фото: Ірина Кичата, Костянтин Ліберов

Дизайн:

Ірина Кичата

Місто:

Київ

Кількість кімнат:

2

район:

Голосіївський

Площа:

37 м²

Висота стель:

2,70 м


Квартира розташована у ЖК Parkland. Головна особливість оселі – ручне декорування фанерою. Відповідала за проект партнерка архітектурної студії dach Ірина Кичата: «Ми хотіли зробити ремонт, використовуючи максимально прості матеріали. Водночас мали можливість поекспериментувати: це наша квартира, тож ми самі були для себе замовниками».

Однокімнатну квартиру у новобудові перепланували на студію, виокремивши компактну спальну кімнату. Планувалося, що у квартирі житиме одна людина чи пара. Завдяки переплануванню і великим вікнам, приміщення стало просторим і світлим, каже авторка проекту.

«Ми не визначали для цієї квартири певний чіткий стиль. Усе одно в більшості інтер’єрних проектах зараз змішують стилі», – каже архітекторка Кичата. Утім, у білому кольорі стін, відшліфованій стелі, використанні дерева і декорі можна знайти натяки на Скандинавію.

Урешті-решт, визначальною рисою помешкання є декорування за допомогою фанери. Більшість меблів у квартирі зробили самостійно. «Ми дуже хотіли зробити меблі саме з фанери. Але компанії, які працюють з деревом, або використовують ДСП і МДФ, або ставлять високі ціни. Подумали, що навіть якщо нічого не вийде, все одно буде дешевше, ніж купувати готові меблі», – каже Кичата.

Власники зробили креслення і замовили фанеру на виробництві. Дерев’яні матеріали нарізали точно до міліметра, а тоді придбали фурнітуру – ручки, петлі, механізми тощо. «Як це все складати, дивилися у мережі. Дуже знадобилося одне детальне відео на YouTube», – пригадує авторка проекту.

Кухонна стінка, шафа у коридорі, шафа на балконі, дерев’яна шафа у ванній,  а також елементи стін, покриті фанерою – меблі, які на проекті підготували власноруч. Окрема історія з комодом: його складали із залишок фанери, тому він вийшов асиметричним. «Але при цьому він дуже живий, тому ми його цінуємо», – каже Кичата. Своєю чергою, ліжко у спальні та підвіконня виготовляли на замовлення. Придбали власники диван українського виробництва Futon та обідній стіл Jysk.

Авторка проекту відповідала за декоративний малюнок на стіні над диваном. Ще частину стін прикрасили кресленнями у рамах, виконаними у техніці ручної графіки. «Це креслення дуже важливої людини в моєму житті – архітектора Володимира Белікова, у якого я проходила практику в інституті, – пояснює Кичата. – Він хотів викидати старі креслення з архівів, але ми з кількома іншими студентами зберегли ці записи».