The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві і не тільки.

Розташування:

Вишгородський район Київської області

Кількість поверхів

2

Висота стель:

2,45 (перший поверх), 2,30 (другий поверх)

Площа:

125 м²


Будинок розташований у дачному кооперативі у Вишгородському районі неподалік від Києва. Господарями будинку є пара Дмитро Федченко та Христина Прошак. Дмитро є співзасновником компанії-виробника меблів Drommel, Христина виконує у компанії роль маркетинг-директора. Слоган Drommel – «Меблі у скандинавському стилі». Скандинавський стиль і відповідність філософії хюґе виділяє домівку власників.

Двоповерховий будинок із гаражем у підвалі звели на початку 00-х. Він слугував дачею для батьків Христини. Близько року тому вони з Дмитром переїхали сюди як до основного помешкання – заздалегідь облаштувавши його під свої потреби.

До перепланування господарі не вдавалися. Вітальня, кухня і санвузол на першому поверсі, дві спальні та кабінет згори – таке саме застосування кімнати мали й раніше. Власники змінили кольорову гаму і загальний тон приміщення.

У вітальні стіни перефарбували у нейтральний бежевий колір. «Логічно було б підібрати під них бежевий чи сірий диван, – каже господарка Христина. – Та ми вирішили придбати у цю кімнату диван жовтого кольору». «Зрозуміли, що це наш диван, щойно побачили його у магазині – до того ж він був у наявності саме в цьому кольорі і розмірі», – доповнює Дмитро. Над диваном українського виробника Zlatamebel знайшли місце для триптиху настінного живопису від дизайн-студії U Concept.

Із кольором дивану поєднали освітлення над обіднім столом у вітальні – авторські світильники жовтого відтінку з пап’є-маше на замовлення виготовили в Одесі. Вони освітлюють вазу із Good Wine на великому столі виробництва Drommel. Дмитро і Христина називають його основою кімнати. Додають, що ця модель може застосовуватися і для обідів у родинному колі, і для ділових перемовин.

Шість стільців навколо мають чорний матовий колір, але всі вони є різними моделями. Три з них – IKEA. Зокрема, вінтажна модель із 50-х років ХХ століття – один із перших стільців шведського бренду.

Ще один візуальний центр вітальні – камін. Опалюють його на соснових дровах, розкладених поряд. «Це дерево швидко перегорає, але дає багато тепла», – каже Дмитро. Додає тепла низка широких свічок. Христина називає їх частиною данської філософії хюґе – «філософії комфорту y просторі навколо себе».

Напроти каміна – одна і зон для домашнього улюбленця Сича. Це кіт породи донський сфінкс із сірим відтінком шерсті. «Підбирали колір під наш інтер’єр», – жартують власники.

Кухню господарі також постаралися витримати у сірих тонах. Нейтральну кухонну стінку замовили майстру. Під її сірий колір підібрали побутову техніку. Серед іншого – світлий чайник бренду Smeg. На столику, за яким господарі зазвичай снідають, свіжі квіти.

Перший поверх із горішнім з’єднують дерев’яні сходи. Вони огинають простору залу при вході до будинку. У цій частині будівлі розділення на перший і другий поверхи немає: господарі називають її «вежею». «Так було прийнято будувати на початку століття – це не надто раціональне використання простору. Але завдяки трьом великим вікнам тут завжди дуже світло», – розповідає Дмитро.

Кабінет на другому поверсі є робочим місцем, за яким частіше працює господар. На стелажі поруч із робочим столом – бібліотека. Переважно на полицях література зі сфери бізнесу. Наприклад, історія становлення бренду Zara та одна із книг Дональда Трампа. «Це подарунок батька», – сміється Дмитро. Знайшли місце й для художніх книг – Гоголя та Екзюпері.

Стіл і стелажі у кабінеті – Drommel. На стіні позаду – мудборди цього ж бренду. На них закріпили пам’ятні для власників речі: від світлин до серветки із ресторану El Nacional у Барселоні та мап-розмальовок із відвіданими країнами. «Активно подорожувати ми почали не так давно, у нас ще багато попереду. На цій мапі зафарбовуємо контури лише тих міст, які нам вдалося відвідати разом», – каже Христина.

Згадки про подорожі є і в спальній кімнаті: у кутку напроти двоспального ліжка власники розташували дві валізи. «Це для натхнення на нові подорожі. Щоб ми знали, що у будь-який момент можна скласти речі та поїхати набиратися нових вражень», – кажуть господарі.

Візуальна рима спальні – темно-зелений колір. Цупкі штори у цьому кольорі поєднали з покривалом на ліжку. Напроти – шухляди, які вбудували у стіну мансардного приміщення для зручності.

«Якщо у нас була найменша можливість позбутися меблів, ми неодмінно її використовували. Хотіли позбутися усього, що перевантажує простір, на кшталт шаф-купе», – пояснює Христина. Господиня одразу наводить приклад – подвійний рейл Drommel. Фактично це дві стійки, на які можна повісити речі. «Це така собі заміна спинці стільця, на яку люди люблять вішати одяг», – жартує Дмитро.

На подвір’ї за будинком – окрема будівля із лазнею, альтанка та басейн.