The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві і не тільки.

Місто:

Київ

Кількість кімнат:

2

Площа:

54,5 м²

Висота стель:

3,20 м


Квартира розташована у Голосіївському районі Києва, на вулиці Саксаганського. Власниця Ольга, що працює HR-менеджеркою, живе тут від народження. Розповідає, що оновити помешкання майже рік тому вирішила, аби краще адаптувати його під свої потреби.

«Це історична будівля 1939 року, тож хотілося зберегти те, що тут уже було. Адже вулицю Саксаганського я пам’ятаю ще двосторонньою і з трамвайними коліями. Та водночас я хотіла, аби квартира отримала нову історію – мою», – розповідає господарка.

За первинним плануванням це двокімнатна квартира, у якій в одному крилі була розташована кухня, а в іншому – дві окремі кімнати. Утім, власниця вирішила для більш раціонального використання площі винести спальну кімнату на місце кухні, а замість двох кімнат облаштувати студію. Тож перегородку між кімнатами прибрали.

Ще більш просторою студія стала завдяки вертикальному розширенню. Виграти близько 40 сантиметрів вдалося за рахунок відмови від кількох шарів ламінату і підвісної стелі. Додають приміщенню об’єму й великі вікна, що виходять на сквер поблизу Інституту медицини праці.

«Кухня для мене є центром домівки», – каже Ольга. Тож рішення об’єднати її з вітальнею у студію, за її словами, було очевидним.

Кухонну стінку на прохання виготовив друг господарки, основним видом занять якого є виробництво кастомних мотоциклів і велосипедів. За ескізом він зварив один цільний металевий блок завдовжки чотири метри. Ольга пригадує: оскільки блок був занадто великим, до квартири його заносили через балкон. Залізну основу кухні покривають дві дерев’яні стільниці.

Урізноманітнює фактури натуральних матеріалів кухонної зони плитка. «Не хотілося, щоби простір здавався стерильним», – пояснює вибір контрастного оформлення господиня.

До стільниці на кухні власниця помешкання підібрала дерево на обідньому столі – високому з барними стільцями. Над ним – дві вінтажні лампи радянських часів.

Напроти зони кухні у студії розташовано диван. Це місце відпочинку не лише господарки, а й її домашнього улюбленця – золотистого ретривера Фалькора. Собаку назвали на честь дракона щастя із «Нескінченної історії» Міхаеля Енде.

Ліворуч від дивану мольберт із картиною, яку власниці подарувала подруга. З іншого боку, на підвіконні, програвач вінілових дисків і колекція платівок. На балконі – сезонні квіти.

«Цьому простору треба було дати подихати», – доповнює Ольга. Вказує на цегляні стіни будівлі, які вирішила оголити під час ремонту. Пригадує подив будівельників: невже справді лишати голі стіни? як клеїти плінтуси на нерівні стіни?

Власниця квартири додає, що у цьому сенсі ремонтні роботи були схожі на археологічні розкопки. Наприклад, під час ремонту з’ясувалося, що на кухні була справжня піч – для опалювання приміщення. На місці пічки тепер відокремлена шторою спальня: зокрема, мінімалістичне ліжко. «Спальня для мене має утилітарний характер: там я тільки сплю», – пояснює Ольга.

У коридорі між студією та спальнею власниця знайшла місце для портрету Джима Моррісона із гурту The Doors, стилізованого під першу шпальту газети. Каже – це подарунок. Також у коридорі велика шафа для одягу, а також вхід до вбиральні.