1 вересня стартує навчальний рік. The Village Україна нагадує, що освіта – це не лише школа та університет, і публікує підбірку з 20 альтернативних освітніх ініціатив в Україні.

Креативні індустрії


 Kyiv Academy of Media Arts (KAMA)

Напрямки: Advertising & Marketing, Film, Design, Creative Writing, Contemporary Art, Fashion, Web Development

На вибір у КАМА 16 курсів на 7 напрямках. Лекторами є провідні герої креативних індустрій в Україні – засновники, креативні директори, арт-директори, дизайнери українських агентств та продакшенів. Під час навчання реальні клієнти дають завдання для студентів.

Набір студентів триває 2 рази в рік – восени та навесні. У залежності від курсу і рівня підготовки, з вами проведуть співбесіду або дадуть творче завдання для вступу.

Серед лекторів – Павел Вржещ (Banda), Оля Балашова (Національний художній музей), Дана Павличко («Основи»), Олена Пащенко (Helen Marlen Mandarin), Дмитро Яринич (Hooga creative agency).

 Лінк

 School of Visual Communication

Напрямки: Design, New Media, Art

Тут вчать дизайну, мистецтву та новим медіа. Є довгострокові та короткострокові курси з ілюстрації, графічного та веб-дизайну, а також школа для викладачів дизайну.

Одна з особливостей – навчальна та дослідницька програма синхронізована з профільними програмами зарубіжних інституцій – School of Form (Польща), EESAB (Франція), London Education Centre (Велика Британія).

 Лінк

 Projector

Напрямки: Interfaces, Graphics & City, Development, Management & Marketing, Game Production, English for designers

Projector діє в Києві, Львові та Одесі. Курси діляться на Basic, Middle, Senior – у залежності від складності курсу і рівня підготовки. Також тут мало не щодня проводять лекції та зустрічі з дизайнерами, ілюстраторами, керівниками агентств, стратегами, урбаністами.

 Лінк

 Bazilik

Напрямки: SMM, Copywriting, Targeting, Branding, Mobile Photo, Naming, Brand PR

Школа комунікацій готує спеціалістів з семи дисциплін. Тут є довгострокові курси (2-3 місяці) та одноденні інтенсиви. Серед викладачів – Євгеній Зінгер («Тень»), Анна Лісовська (Fedoriv), Віра Щербакова («Планета Кіно», «Кураж Базар»), Олексій Іванов («Тень»), Альона Іванова («BOTAN»). Навчання базується на прикладах українських кейсів та досвіді практиків.

 Лінк

 Meat Studies

Напрямки: Design (Motion, Graphic, Web, UX, UI та інші)

Школа дизайну з’явилася за ініціативи міжнародного агентства Meat Agency. «Ми зрозуміли, що дизайн ком'юніті у нас талановите, але дуже маленьке. Ми поставили собі завдання за декілька років створити і  виховати його», — каже команда проекту. Усі викладачі академії – практикуючі спеціалісти.

 Лінк

 Высшая Школа Коммуникаций

Напрямки: Marketing, PR, Digital, HR, Менеджмент

Ця школа спеціалізується на маркетингу, HR, менеджменті та бізнес-адмініструванні. Навчання проходить в форматі інтенсивних курсів (4 дні), майстер-класів (3-6 годин) або ж практикумів (1-3 дні).

 Лінк

 Школа Bird In Flight

Напрямки: фотографія

Школа навчає баченню, художньому мисленню та роботі в контексті сучасної фотографії – медійної, художньої, комерційної. Регулярно відбуваються зустрічі та практичні курси з фотографами, художниками та кураторами.

 Лінк

 Свободная

Напрямки: підприємництво, маркетинг, копірайтинг, політтехнології, журналістика

Освітня платформа проводить кількаденні школи, де в інтенсивному форматі – 9 годин на день – проходять лекції та практичні заняття в обраному напрямку. По закінченню навчання можна потрапити на стажування до деяких лекторів школи.

 Лінк

Креативні індустрії


 Культурний проект

Напрямки: музика, мистецтво, філософія, література

Альтернативна гуманітарна освіта, яка цікаво розповість вам про історію класичної музики, мистецтва чи моди ХХ століття. Є академічні, короткострокові та онлайн курси. А ще програми для дітей та підлітків, що розвивають розуміння та любов до мистецтва.

 Лінк

Урбаністика


 CANactions

Програма спрямована на дослідження міст України, розробку концепцій для їхнього розвитку. Засновником школи є Вітор Зотов (архітектурне бюро Zotov&Co), а співзасновником – швейцарський урбаніст Урс Томанн.

Зараз триває набір на третю програму школи Advanced Studies in Integrated Urban Development, що буде адаптувати європейську практику міського розвитку до контексту міст України – темами досліджень будуть Житомир, Полтава, Вінниця та Чернівці.

 Лінк

Бізнес / Економіка


 Київська Школа Економіки (KSE)

Напрямки: економіка, бізнес, менеджмент

KSE пропонує академічну освіту, але світового рівня. Тут збираються лідери громадянського суспільства, аналітичних центрів, представники уряду, економісти, бізнесмени.

Дві магістерські програми в галузі економіки викладаються англійською та розроблені спільно з Університетом Х'юстона. У KSE також є MBA та короткострокові програми з бізнесу та менеджменту. Восени стартує також програма з державного управління.

 Лінк

 Києво-Могилянська бізнес-школа (kmbs)

Напрямки: МВА, програми управлінського розвитку

Бізнес школа пропонує 4 програми МВА та 63 короткострокові програми управлінського розвитку, які проводяться у 7 містах країни. Покращити рівень професіоналізму тут можуть власники бізнесів, фінансові директори та управлінці. До kmbs можна також приєднатися, відвідуючи лекції та зустрічі.

 Лінк

IT


 UNIT Factory

Напрямки: UNIT Factory

Ukrainian National IT Factory навчає за стандартами інноваційної французької Школи 42 – без конспектів, оцінок, лекцій. Тут навчать програмувати, працювати в команді та знаходити неординарні рішення. Програма спрямована на розвиток навичок розробки високоякісного програмного забезпечення.

Навчання безкоштовне для всіх студентів. Під час відбору не враховуються дипломи та інші академічні показники. Навіть наявність навичок програмування не грає вирішальної ролі. 500 найздібніших студентів будуть зараховані до школи, після кількаетапного відбору.

 Лінк

 BIONIC University

Перший в Україні відкритий міжкорпоративний ІТ-університет, заснований у 2012 році. Робота відбувається в команді над реальним проектом, паралельно з вивченням теорії з тренерами-експертами.

 Лінк

 GoIT

Навчання тут допомагає людям змінити кваліфікацію і перейти в сферу ІТ. Усі теоретичні та практичні матеріали в онлайні, на заняттях студенти тільки застосовують їх – розбирають кейси, працюють в командах. У кожного студента є свій ментор, який є Middle / Junior спеціалістом, а викладають  –  Senior / Team Lead з  ІТ компаній.

 Лінк

Онлайн курси


 Prometheus

Напрямки: підприємництво, громадянська освіта, аналіз даних та інші

Безкоштовні онлайн-курси від викладачів КНУ, КПІ та Києво-Могилянської академії – інколи кращі за звичайні курси в університетах. Серед запропонованих курсів: «Як створити свій стартап», «Основи лобіювання», «Урбаністика», «Гендер для всіх», «Боротьба з корупцією». Структура навчання – відеолекції, інтерактивні тести, обговорення на форумі.

 Лінк

 Вільний Університет Майдану

Напрямки: сталий розвиток, соціальне підприємництво, комунікації, взаємодія з владою

Ця платформа поширює ідеї громадянського суспільства в Україні. Курси сформовані з відеолекцій, практичних завдань та контрольних запитань. Теми – пов’язані з персональним розвитком, підприємництвом, розумінням побудови відкритого суспільства в Україні.

 Лінк

 EdEra

Напрямки: українська мова/література, історія, людина і держава, механіка, ботаніка, географія

Проект EdEra почав свою діяльність з запуску перших в Україні онлайн-курсів підготовки до ЗНО. Команда орієнтується на стандарти передових онлайн курсів від західних університетів (МІТ). Самостійно разом з викладачем розробляють контент курсу і супроводжуючі матеріали – електронні підручники, інтерактивні лекції, конспекти.

 Лінк

 WisecoW

Напрямки: література, кіно, мистецтво, журналістика, мода, міста, соціум

«Мудра Корова» – відеолекторій про культуру. У форматі коротких десятихвилинних лекцій тут познайомлять з літературою, кінематографом, мистецтвом, модою та журналістикою.

 Лінк

 Культура і креативність

Напрямки: креативна економіка, комунікації, digital, фандрейзинг, адвокація, маркетинг

У програмі від ЄС менеджерів в сфері культури навчать створювати якісні культурні проекти. Кожен курс триває 15-30 хвилин і доступний 8 мовами. Навчання проводять європейські експерти.

 Лінк


Світлини: 1 – КАМА; 2 – Культурний проект; 3 –  Марго Дідіченко / CANactions; 4 – kmbs; 5 – Діана Андруник; 6 – WiseCow.