Найпопулярніші YouTube-канали українською мовою


Цікава наука

На цьому каналі про науку перекладені й озвучені науково-популярні та освітні відео на різні теми з фізики, астрономії, біології, географії та математики.Метою каналу є покращення наукової грамотності серед глядачів, які бажають отримувати інформацію українською мовою.

 Лінк

Що з'явилося раніше: курка чи яйце?

15х4 Talks

15х4 — це некомерційні заходи у країнах Європи та СНД. Влаштовують безкоштовні освітні зустрічі, на яких проводять 4 наукові лекції тривалістю по 15 хвилин. Мета — популяризувати науку та зробити знання більш доступними. Усі лекції транслюються на офіційному каналі YouTube.

 Лінк

15x4 –15 хвилин про мультфільм "Жив був пес"

Alpha Centauri

Alpha Centauri Ukraine створена групою ентузіастів, які перекладають західні наукові ролики українською мовою. Головна мета проекту – популяризація науки і розвиток наукової думки.

 Лінк

Хвилинка Марсу - з чого зроблено Марс?

360 Наука

На каналі представлені відео з біографіями учених, дослідження космосу, астрономії, у роликах пояснюють цікаві факти і відповідають на популярні запитання.

 Лінк

Що відбувається в Бермудському трикутнику?

Наука та Всесвіт

Переклад та озвучення українською мовою відеороликів наукової тематики про сучасні дослідження Всесвіту, природи та людини. Канал для тих, хто цікавиться сучасністю, бажає знати, над чим зараз працюють учені в світі та яким буде наше майбутнє.

 Лінк

Постлюдина. Вступ до трансгуманізму

toBeUkrainian

Цей канал пропонує багато іноземних відео, перекладених та озвучених українською. Математика, фізика, хімія, біологія та інші шкільні предмети, які здавалися нудними, можуть стати цікавими. На сьогодні озвучені відео з таких відомих каналів: Vsause, Vsause3, Numberphile, Harvard Medical School.

 Лінк

Чому погані слова погані? - Vsauce українською

Клятий раціоналіст

Українськомовний науково-популярний канал, що розвінчує міфи та пропагує раціоналізм.

 Лінк

"Adme" - розсадник мракобісся і маячні

Англомовні YouTube-канали


Наукові експерименти: як це працює

Science Channel

На каналі представлені відео з новинами науки. Дізнавайтеся про космічний простір, провідну наукову освіту, нові технології та багато іншої пізнавальної інформації.

 Лінк

This Arctic Doomsday Bunker Holds The Keys To Survival: Seeds

SmarterEveryDay

Інженер аерокосмічної індустрії Дестін Сандлін проводить власні експерименти, знімаючи усе на відео. На каналі вже понад 5 мільйонів підписників.

 Лінк

TATTOOING Close Up (in Slow Motion)

Brusspup

Оптичні ілюзії, візуальна наука – будьте готові обдурити свій розум дивовижними анаморфними ілюзіями, які змусять вас ставити під сумнів погляд на реальність.

 Лінк

Crazy Nuts Illusion!

Пояснення складних питань простими анімаціями

TED-Ed

TED-Ed — це проект створення уроків, які є продовженням місії TED щодо поширення цікавих ідей. На каналі TED-Ed ви знайдете прості навчальні відеоролики, створені мультиплікаторами разом з науковцями.

 Лінк

Can you solve the seven planets riddle?

AsapSCIENCE

«Твоя тижнева доза веселощів та цікавої науки». Кожна наукова ідея у відео передана через кольорові малюнки на навчальній дошці і голос за кадром. Інколи Мітчел Моффіт і  Ґреґорі Браун, засновники каналу, навіть записують пісні, щоб весело пояснити складні речі. Багато відео AsapScience – про функції людського тіла.

 Лінк

What Happens When You Inbreed?

Kurzgesagt

Команда цього YouTube-каналу прагне зробити науку красивою. Щомісяця вони створюють нове анімаційне відео і намагаються пояснити категорії, за якими працює Всесвіт.

 Лінк

What Happened Before History? Human Origins

Life Noggin

Щотижнева анімована освітня серія. Незалежно від того, чи це наука, чи поп-культура, історія чи мистецтво, відео допоможуть пізнавати навколишній світ.

 Лінк

What Is Life Noggin?

Looking Glass Universe

Про дивний світ математики та фізики. Канал, де усе легко пояснюється цікавими мультиплікаціями.

 Лінк

Do we have to accept Quantum weirdness? De Broglie Bohm Pilot Wave Theory explained

Розмови з науковцями


Intelligent Channel

Канал представляє високоякісні просвітницькі ролики з лідерами у сфері освіти, науки та розваг. У програмі —  нові документальні фільми, інноваційні лекції, розмови із зірками розважальних програм, унікальні архівні кадри з університетів, музеїв та бібліотек.

 Лінк

"Too much democracy"? So people have said! MIT's Noam Chomsky

Stanfordonline

Особливі відео зі шкіл, наукових відділів та програм Стенфордського університету, що визнаний одним з провідних світових навчальних закладів, транслюються на YouTube-каналі.

 Лінк

Stanford Spotlight - Georgie Fleischer of Woolworths, Innovation Masters Series

World Science Festival

Всесвітній науковий фестиваль залучив майже мільйон відвідувачів. Усі дискусії та переговори доступні на цьому каналі в Youtube.

 Лінк

Quantum Reality: Space, Time, and Entanglement

Institute of Physics

Інститут фізики – провідне наукове товариство. Надає освітні відеоролики з фізики, її дослідження та застосування. Безумовно, з цим каналом можна глибоко зануритися в тему.

 Лінк

Future Physics Leaders

Космос і фізика


Minute Physics

За допомогою малюнків та діаграм фізик Генрі Райх пояснює складні концепти фізики просто і за кілька хвилин.

 Лінк

Why is Relativity Hard?

Veritasium

Канал наукових і технічних відеороликів-інтерв’ю з експертами та дискусій з громадськістю про науку та освіту.

 Лінк

Surprising Applications of the Magnus Effect

Seeker

Канал створений, аби розповісти, де стикаються технології, інновації та майбутнє. Пропагує невпинну цікавість із постійним рухом до питань, надихання та створення нового.

 Лінк

How Close Are We to Curing HIV/AIDS?

Nova PBS Official

NOVA – це успішна серія наукових досліджень на телебаченні, що має в середньому п’ять мільйонів глядачів щотижня. Канал подає науку доступною та веселою!

Wild Ways to Find a Mate

It’s Okay To Be Smart

Дивовижно запрограмовані групи атомів у Всесвіті – шоу розповідає, як усе це працює. Ми живемо в майбутньому, і кожен повинен знати, що потрібно бути розумним!

 лінк

How An Igloo Keeps You Warm

Як працює людський організм і мислення


Reactions

Це наукові відеоролики, які пояснюють усю хімію навколо нас. На каналі ви отримаєте відповіді на буденні запитання, про які завжди хотіли дізнатися.

 лінк

How to Make the Best Cheap Hot Cocoa Possible

SciShow

Дослідження несподіваного. Сім днів на тиждень Хенк Грін, Майкл Аранда та Олівія Гордон розповідають цікавинки на наукові теми, що суперечать нашим очікуванням і роблять нас ще більше зацікавленими в науці.

 лінк

6 Supplements That Might Actually Help You

Explorium

Explorium – це місце для наукових розвідок і відкриттів. Розкрийте сучасне розуміння атомів, роботи людського організму та навколишнього захопливого світу.

 лінк

Does Your Dog Love You?

Vsauce

Канал, створений Майклом Стівенсом, містить відеоматеріали, що стосуються науки і філософії, а також ігор, техніки та культури.

 Лінк

The Greater Good - Mind Field

Земля і природа


Gross Science

Незвичайні історії із незвіданого і часом страшного світу природи: про життя комах, тварин і рослин.

 лінк

Dinosaur Parasites!

Minute Earth

Наукові розповіді про нашу дивовижну планету. Відео швидко відповідають на широкий спектр питань: від «звідки беруться ліки?» до «чому в Техасі так багато тигрів?».

 Лінк

Is It Safe To Get Your DNA Tested?

Обкладинка: Kurzgesagt