5 грудня – Міжнародний день волонтера. Це свято запропонувала відзначати Організація Об’єднаних Націй у 1985 році. The Village Україна та TEDxKyiv зібрали кілька TEDх-виступів, які показують свято у різних проявах.

Волонтерство для порятунку людських життів

Багато молодих людей займаються волонтерством: часто, щоби спробувати щось нове або мати змогу робити те, про що вони мріють. У 15 років Елі Беер пішов волонтером у швидку допомогу. Він ділиться історією про те, як завдяки впертості зміг створити мотоцикл для швидкої допомоги. Волонтер розповідає, як продовжує рятувати людські життя протягом останніх 22 років.

TED-talk Елі Беера

Волонтерство для вирішення соціальних проблем

На прикладі волонтерської допомоги після урагану Катріна у США Ян рахує, скільки коштує волонтерство у доларах. Урешті він наважується поставити незручне запитання: чи це вигідно, адже витрат на таке туристичне волонтерство набагато більше, ніж те, що можуть дати волонтери. Підрахувавши, він дійшов висновку, що насправді волонтери отримують більше, ніж дають. Але чи потрібні тоді волонтери?

TED-talk Іена Брікенріджа-Джексона

Волонтерство для роботи зі спільнотою

Пастор Джеффрі Браун на початку своєї кар’єри хотів випускати власне шоу та лінійку одягу – і навіть читав реп. Але людей навколо не ставало більше. Тож його ідея поспілкуватися з молоддю перетворилася на соціальний експеримент з вивчення місцевого населення у період з 22:00 до 03:00 ранку. Та чим закінчилося його нічне волонтерське патрулювання на районі?

TED-talk Джеффрі Брауна

Волонтерство для зміни якості життя

Ярослав Заблоцький – лікар-стоматолог, професор, президент Асоціації імплантологів України. У своїй історії він розповідає про те, що можна змінити якість життя наших батьків, а отже – й нашого також. Як бути соціальним інноватором у медицині і чому робота pro bono (від лат. pro bono publico «заради суспільного блага») робить його щасливим.

TED-talk Ярослава Заблоцького

Обкладинка: Tim MarshallUnsplash