Темний шоколад покращує пам'ять, гостроту уваги та швидкість реакції. Дослідження також виявили, що гіркий шоколад допомагає поліпшити зір в країнах з поганими погодними умовами, і сприяє зниженню кров'яного тиску та рівня холестерину. А ще кажуть, що ейфорія від танення в роті шоколадної плитки сильніша навіть, ніж під час пристрасного поцілунку. 11 липня - у світі святкують День шоколаду, насправді не лише сьогодні: є аналогічне свято й восени. The Village Україна та TEDxKyiv підготували «смачну» підбірку TED-доповідей про шоколад.

«Гірка вода»

Якщо ви не можете уявити своє життя без шоколаду, то ви щасливчик, що не народилися раніше XVI століття. До того часу, шоколад існував лише у вигляді гіркого напою з пінкою у Мезоамериці. Захоплива й часом жорстока історія шоколаду від Дінни Пуччіареллі – від «гіркої води» до солодкої плитки.

Шоколад, просто із дерева

Уіл Лідгрейд до 16 років жив у Сан-Франциско, і тому шоколад для нього завжди був пов’язаний з чимось дуже смачним, однак таким, що є шкідливим для здоров’я та спричиняє карієс. Та далі його сім’я переїхала на Гавайї, і Уіл вперше побачив «шоколад з дерева», що був смачним і навіть корисним. «Не весь той шоколад, що таким називають», – говорить Лінгрейд й пропонує переосмислити для себе цей продукт.

Революція какао-ремесла

Підприємець Ґей Девідсон обожнює шоколад, і настільки, що на пошуки ідеальних бобів вирушив самотужки до Південної Америки. Там він знайшов щось більше – розуміння, як насправді має будуватися шоколадний бізнес. Про революцію какао-ремесла від засновника першої відкритої для громади шоколадної фабрики.

Математика на шоколаді

Вчителю математики Найджелу Нісбету перші дні в США далися важко: переїзд в нову країну, нова робота, новий клас. Та найбільша проблема полягала в тому, що його нові учні зовсім не цікавилися ні алгеброю, ні геометрією. Все змінилося, коли вчитель випадково зупинився в супермаркеті біля стелажу з шоколадом. Про навчання математики по-шоколадному (і його навіть не їли) – доповідь Нісбета.

Врятувати світ

Шон Стівенсон є професійним дієтологом, що спеціалізується на лікуванні гострих і хронічних захворювань. Шон впевнений, шоколад здатен вберегти людей від левиної долі хвороб та забезпечити їм довголіття, та для цього ми маємо перестати «прикрашати» його смакові якості.

Текст: Міла Арсенюк, Марія Жданова